- Administrația Biden dorește să evite ca tensiunile dintre Washington și Beijing, inflamate de o vizită la nivel înalt în Taiwan, să degenereze într-un conflict.
- În cadrul unui briefing cu reporterii, Kirby a menționat că Pelosi, a avut dreptul să viziteze Taiwanul, dar a subliniat, de asemenea, că această călătorie nu constituie o încălcare a suveranității chineze.
- Beijingul a protestat viguros împotriva călătoriei doamnei Pelosi, avertizând asupra unor consecințe nespecificate pentru Statele Unite.
Administraţia Biden a transmis marţi seară, în contextul amplificării tensiunilor cu Beijingul, că speră să nu se ajungă la un conflict din cauza vizitei în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.
Advertisment
,,Nu vrem să asistăm la alunecarea actualei situaţii spre o criză sau un conflict. Pur şi simplu, nu există niciun motiv să fie amplificată această situaţie”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, citat de agenţia Reuters.
Oficialul american a subliniat că Nancy Pelosi are dreptul de a efectua o vizită în Taiwan, dar a argumentat că vizita nu reprezintă o încălcare a suveranităţii chineze sau a principiului politic ,,o singură Chină”.
Recomandări
John Kirby a exprimat temeri că Beijingul ar putea trece la ,,acţiuni coercitive de tip economic” împotriva Taiwanului.
Ministerul de Externe de la Beijing a condamnat ,,ferm” vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. ,,Vizita sa în Taiwan, indiferent de formă şi de motiv, reprezintă o provocare politică majoră. China nu va accepta acest lucru. Este vorba de o încălcare gravă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Chinei”, a subliniat Ministerul chinez de Externe.
Armata chineză va fi plasată în stare de alertă şi va lansa ,,operaţiuni militare punctuale” ca reacţie la vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi, a comunicat Ministerul Apărării de la Beijing. Zeci de avioane militare chineze au pătruns, marţi seară, în zona de identificare aeriană din jurul Taiwanului, imediat după începerea vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei. În plus, China va efectua în perioada 4-7 august exerciţii maritime şi aeriene în apropierea Taiwanului.
Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a declarat marţi seară, la Taipei, că vizita sa are rolul de a susţine democraţia din Taiwan, nu de a contesta statutul teritoriului. ,,Vizita delegaţiei Congresului SUA în Taiwan onorează angajamentul ferm al Statelor Unite pentru susţinerea democraţiei active din Taiwan. Vizita noastră este doar una dintre numeroasele deplasări ale delegaţiilor Congresului în Taiwan şi nu intră în contradicţie în niciun fel cu politica de lungă durată a SUA, ghidată de Legea Relaţiilor cu Taiwanul din 1979, de Actele Comune SUA-China şi de Cele Şase Garanţii. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de modificare a statutului”, a declarat Nancy Pelosi într-un comunicat transmis cotidianului The Washington Post.
În replică, Beijingul a avertizat că ,,reunificarea Chinei a intrat într-o etapă ireversibilă”. ,,Patria trebuie reunificată şi este destinată să fie unită. Nu contează cum susţin Taiwanul Nancy Pelosi ori alţii, nu contează cum limitează acţiunile Chinei, nu pot opri procesul istoric de reunificare a Chinei”, a transmis Oficiul guvernamental chinez pentru Afacerile Taiwanului.
Partenerii noștri