• Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită încă din 3 mai 1993.
  • Umberto Eco: Dacă trebuie să aperi libertatea presei, înseamnă că societatea e bolnavă.
  • Cristoiu: La ora actuală asistăm la o diferență de presă autentică.

„Libertatea cuvântului este o armă puternică, care poate schimba lumea și poate elibera mințile oamenilor.” Libertatea cuvântului stă la temelia unei prese libere și independente, care poate servi ca o voce puternică a națiunii și ca o gardiană a democrației și a drepturilor individuale. În era noastră digitală, când informația este la un click distanță și comunicarea se desfășoară la viteze uluitoare, este ușor să uităm importanța și impactul pe care presa l-a avut de-a lungul istoriei. Cu toate acestea, istoria presei este o poveste fascinantă și complexă, plină de momente decisive și transformări care au influențat profund societatea.

Mai putem vorbi azi despre o presă autentică?

„La ora actuală asistăm la o diferență între presa autentică și restul presei. Presa autentică s-a restrâns. În România, nu mai funcționează economia de piață care este vitală pentru presă. Cât timp această concurență este distorsionată de subvenții sau de partide, nu mai putem vorbi despre o presă autentică”, a declarat Ion Cristoiu, publicist, pentru Aleph News.

Este presa în pericol de a-și pierde autoritatea în fața Inteligenței Artificiale și a fake-news-ului?

Presa își pierde autoritatea în fața A.I. dacă se coboară la nivelul de articole scrise de Inteligența Artificială. Ceea ce scrie A.I. seamănă cu ceea ce ar scrie un angajat în presă care nu are talent. Se pot face articole de acest gen, cum se fac unele mediocre. Fake news-ul are succes în funcție de calitatea consumatorului”, a adăugat acesta.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Citește și