• Deși Rusia și-a redus substanțial stocurile față de vârfurile atinse în timpul Războiului Rece, aceasta păstrează în continuare cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume.
  • La data de astăzi, Rusia deținea aproximativ 4.447 de focoase, dintre care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice și baze de bombardiere grele, cu alte aproximativ 977 de focoase strategice și 1.912 focoase non-strategice în rezervă, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists.
  • ICBM-urile pot atinge o viteză maximă de 6,5 km pe secundă în aproximativ 10 minute de la lansare, ceea ce înseamnă că armele ar putea ajunge în Marea Britanie din Rusia în 20 de minute.

Vladimir Putin a evocat perspectiva unui război nuclear în Europa. Iată ce știm și ce s-ar putea întâmpla în continuare:

Vladimir Putin a ridicat spectrul unui război nuclear în această săptămână, după ce a reamintit Occidentului de arsenalul puternic al Rusiei, în timp ce și-a declarat intenția de a invada Ucraina, a scris The Telegraph.

„Oricine încearcă să ne pună piedici trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat”, a declarat dl Putin în discursul său către națiune. Și vă va duce la astfel de consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră”, a adăugat el într-o amenințare voalată.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Ce arme nucleare are Rusia?

Deși Rusia și-a redus substanțial stocurile față de vârfurile atinse în timpul Războiului Rece, aceasta păstrează în continuare cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume.
La data de astăzi, Rusia deținea aproximativ 4.447 de focoase, dintre care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice și baze de bombardiere grele, cu alte aproximativ 977 de focoase strategice și 1.912 focoase non-strategice în rezervă, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists.

Ucraina a moștenit, de asemenea, un număr mare de arme nucleare după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, dar țara a decis să se de-nuclearizeze complet în temeiul Memorandumului de la Budapesta din 1994, care i-a oferit garanții de securitate din partea SUA, a Regatului Unit și a Rusiei.
Memorandumul a consacrat înțelegerea centrală: Ucraina urma să renunțe la întregul arsenal nuclear rămas pe teritoriul său, iar în schimb celelalte trei națiuni urmau să garanteze securitatea Ucrainei și integritatea granițelor sale.
Acest lucru nu l-a împiedicat pe domnul Putin să facă o serie de afirmații nefondate și bizare în discursul său, conform cărora „Ucraina intenționează să își creeze propriile arme nucleare, iar acest lucru nu este doar o laudă”.

Ce se poate întâmpla într-un război nuclear?

Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia este lider mondial cu 6.200 de arme nucleare. SUA are 5.600, în timp ce Franța are 290, iar Marea Britanie 225. Armele de distrugere în masă pot ucide sute de mii de oameni deodată.
Arsenalul de război al Moscovei include 527 de rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete balistice lansate de pe submarine și bombardiere strategice.

ICBM-urile pot atinge o viteză maximă de 6,5 km pe secundă în aproximativ 10 minute de la lansare, ceea ce înseamnă că armele ar putea ajunge în Marea Britanie din Rusia în 20 de minute.
Sistemul de comandă rusesc este pregătit să obțină autoritatea de lansare a armelor nucleare în 10 minute de la președinte, ministrul apărării sau șeful Statului Major General, prin intermediul a ceea ce este cunoscut sub numele de valiza nucleară Cheget.

Controlul fizic al codurilor de deblocare și de autorizare a lansării aparține armatei (statul major are acces direct la aceste coduri) și poate iniția un atac cu rachete cu sau fără permisiunea dlui Putin sau a superiorilor politici.