- Corina Crețu: „În prima parte a pandemiei, problema Europei a fost că era dependentă de medicamente din alte state!”
- Corina Crețu:”Ultimul an și jumătate ne-a arătat cât de important este acest domeniu al sănătății care a fost subestimat foarte mult timp”
- Corina Crețu: „Eu cred că educația este un domeniu vital și în teorie ar fi și una dintre prioritățile României, nu numai ale UE”
- Corina Crețu: „Eu cred că educația este un domeniu vital și în teorie ar fi și una dintre prioritățile României, nu numai ale UE”.
- Corina Crețu, despre aderarea la Spațiul Schengen: „Merită, ca atât președintele, cât și guvernul să se bată pentru că, este clar că problema este la nivel politic și nu la nivel tehnic”
Invitată în emisiunea ,,InSecuritate”, europarlamentarul Corina Crețu vorbește despre lecțiile pandemiei, sănătatea fiind unul dintre domeniile, pe cât de subestimate, pe atât de importante. Iar ultimul an și jumătate ne-a arătat, mai mult ca oricând, acest lucru.
Advertisment
Invitata lui Bogdan Nicolae vorbește despre importanța comunicării în domeniul Sănătății Publice, dar și despre puterea și eficiența educației care ar trebui să devină una dintre prioritățile României.
Corina Crețu: „Deviza UE este aceasta: sănătate în toate politicile!”
„În primul rând, în ceea ce privește sănătatea, ultimul an și jumătate ne-a arătat cât de important este acest domeniu care a fost subestimat foarte mult timp și cât de importante sunt investițiile în domeniul sănătății. Practic, și la nivel european, sănătatea a devenit o prioritate. Încă din martie 2020, în domeniul fondurilor europene s-au ridicat toate restricțiile.
Recomandări
După părerea mea, România nu a profitat suficient de ridicarea acelor condiționalități. Se puteau muta fonduri, bani dintr-un fond în altul în domeniul sănătății. Pe lângă acest program, Parlamentul European a adoptat programul EU4Health. Practic, deviza UE este aceasta: sănătate în toate politicile! Și acuma este posibil, ca în domeniul sănătății, pe lângă programele dedicate să se facă investiții. Practic, se pot folosi fonduri din toate programele Uniunii Europene. (…) Așa cum am spus, România are parcați încă din 2015 pentru 3 spitale noi banii – Iași, Cluj și Craiova. Din câte am înțeles, în PNRR nu sunt nominalizate, dar am înțeles că Guvernul României intenționează să propună spitale mai mici pentru că cele regionale sunt de o capacitate de 1.000 de paturi. Spitale mai mici la Sibiu, Brașov și Focșani.”
C. Crețu: „România trebuie să ia foarte în serios această oportunitate, mai ales că avem, de pildă, și fabrica de antibiotice de la Iași”
Corina Crețu a punctat, în cadrul discuției, un lucru extrem de important și anume acela că, în prima parte a pandemiei, problema Europei a fost dependența de medicamente din alte state.
Astfel, europarlamentarul susține că România ar trebui să învețe această lecție și să ia în calcul, mai mult ca niciodată, producția de medicamente proprii.
„Pe de altă parte, UE încurajează toate statele membre pentru producția de medicamente proprii. Pentru că, dacă vă aduceți aminte, în prima parte a pandemiei, problema Europei a fost că era dependentă de medicamente din alte state, cum sunt acum și de vaccinuri din alte state. China, SUA… Eu cred că România trebuie să ia foarte în serios această oportunitate, mai ales că avem, de pildă, și fabrica de antibiotice de la Iași.”
Corina Crețu, despre programele de sănătate: „Comunicarea în domeniul Sănătății Publice va deveni esențială!”
„În acest program, EU4Health, fiecare stat este invitat să facă o evaluare a necesităților sistemului de sănătate care după părerea mea trebuia făcut de foarte mult timp. Din 2015, am avut discuții cu toți miniștrii sănătății. Ideea de a ne ține de acea strategie de dezvoltare în domeniul sănătății a nevoilor sanitare. Și cred că, comunicarea în domeniul sănătății publice va deveni esențială. Se va face și un portal practic, prin care statele membre vor putea să monitorizeze și să evalueze necesitățile, astfel încât nimeni să nu rămână în umbră. Și eu sper că se va putea pune în practică acest program, EU4Health, program de acțiune a UE în domeniul sănătății pentru perioada 2021-2027.”
Corina Crețu: „Una dintre știrile acestei perioade, este faptul că nu mai avem nicio universitate în primele 1.000”
Corina Crețu vorbește despre oportunitățile oferite de UE în materie de învățământ și educație. Invitata lui Bogdan Nicolae vine cu vești bune în ceea ce privește eficiența programului Erasmus.
„Cred că este opțiunea fiecăruia unde să meargă la facultate, ideea este că UE oferă oportunități. Îmi pare foarte rău, de pildă, să văd că una dintre știrile acestei perioade, este faptul că nu mai avem nicio universitate în primele 1.000.Înainte, a fost și Politehnica din București și Universitatea Babeș-Bolyai. Și chiar am văzut această știre și chiar am rămas foarte surprinsă. Eu cred că educația este un domeniu vital și în teorie ar fi și una dintre prioritățile României, nu numai ale UE.”
Corina Crețu: „Și elevii pot aplica pentru programul Erasmus, dar și adulții care vor să se perfecționeze”
„În orice caz, eu m-am bucurat foarte mult că dezideratul nostru de a dubla sumele acordate programului Erasmus au fost dublate și nu numai dublate, dar și domeniul nu se mai rezumă doar la un schimb între studenți. De acum înainte, și elevii pot aplica pentru programul Erasmus, inclusiv adulții care vor să se perfecționeze. În următorii ani, Erasmus Plus va fi mai favorabil incluziunii, inclusiv pentru elevii și studenții din mediul rural.”
Corina Crețu, despre aderarea la Schengen: „România merită și această ridicare a restricțiilor privind controalele la frontieră”
În legătură cu strategia de reformare a Spaţiului Schengen – reamintim cererea Comisiei Europeane privind admiterea României, Bulgariei şi Croaţiei pentru a beneficia deplin de sistemul liberei circulaţii – Corina Crețu susține că românii merită pe deplin intrarea în spațiul Schengen.
Aceasta mărturisește faptul că, în acest moment, ,,bătălia” este una care purtată la nivel politic și nicidecum la nivel tehnic.
„Românii merită pe deplin acest lucru, de a intra în Spațiul Schengen. Rapoartele Comisiei Europene și ale Parlamentului arată de aproape un deceniu faptul că România îndeplinește toate criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. Decizia este în Consiliul European unde România este reprezentată de șefi de state și de guverne și cred că un dialog bilateral cu statele care, în mod clasic, s-au opus aderării României la Schengen, acest dialog este vital. (…) Eu cred totuși că România merită și această ridicare a restricțiilor privind controalele la frontieră. Tirurile, de pildă, care așteaptă pentru intreprinderi, pentru turism, beneficiile ar fi imense. Merită, ca atât președintele, cât și guvernul să se bată pentru că, la nivel politic, este clar că acolo este problema și nu la nivel tehnic”, conchide europarlamentarul Corina Crețu, invitata lui Bogdan Nicolae, în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News.
Partenerii noștri