- Renate Weber: „Mă bucură faptul că această decizie a fost luată cu unanimitate pentru că asta întărește ce am spus eu în permanență: Nu a existat niciun motiv pentru revocare”.
- CCR: Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber, este neconstituțională.
- Curtea Constituțională dezbate, marți, revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.
- Sesizarea a fost depusă de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat și din Camera Deputaților.
- Fabian Gyula a primit aviz favorabil, miercurea trecută, pentru funcția de Avocat al Poporului.
UPDATE 13: 25 Renate Weber: „Mă bucură faptul că această decizie a fost luată cu unanimitate. Nu a existat niciun motiv pentru revocare și tot ce s-a întâmplat în Parlament a fost un mare abuz”
„Mă bucură faptul că această decizie a fost luată cu unanimitate pentru că asta întărește ceea ce am spus eu în permanență, că nu a existat niciun motiv pentru revocare și că tot ce s-a întâmplat în Parlament a fost un mare abuz.
Advertisment
Dar evident, trebuie și eu să văd minuta. Deocamdată știu și eu ca dumneavoastră, să așteptăm comunicatul Curții Constituționale. După ce vom vedea minuta care va fi cuprinsă în comunicat, vom ști într-adevar care sunt pașii care urmează. Dacă se va dispune într-adevar reinstalarea mea în funcție constatându-se neconstituționalitatea.
Mai avem puțin de așteptat din acest punct de vedere. Și eu sunt foarte curioasă să văd motivarea Curții Constituționale, pentru că eu continui să spun, nu a fost aici vorba numai de revocarea mea. A fost vorba despre un atac fără precedent la Instituția Avocatul Poporului. Și cred că acest lucru este inadmisibil și nu trebuie să se mai repete niciodată”, a spus Renate Weber pentru Aleph News.
Recomandări
UPDATE 12:42 CCR: Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber, este neconstituțională
Revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber, este neconstituțională, au decis, marți, în unanimitate, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR), au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Renate Weber: „Mă bucură faptul că această decizie a fost luată cu unanimitate pentru că asta întărește ce am spus eu în permanență: Nu a existat niciun motiv pentru revocare”.
Surse judiciare au declarat că judecătorii CCR au decis în unanimitate să revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber, este neconstituțională.
Urmează ca CCR să motiveze decizia.
Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.
Renate Weber a spus, după revocare, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private: „Acum se încearcă același lucru”.
Comisia de la Veneţia cere explicaţii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Lucovic Orban, în legătură cu revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber.
Știre inițială
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber, va fi discutată, marţi, de judecătorii Curții Constituţionale, sesizarea fiind depusă de PSD.
Judecătorii CCR dezbat, azi, sesizarea de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcţie pe Renate Weber, Avocat al Poporului.
Social-democraii au depus la CCR, după 24 de ore de la revocarea lui Renate Weber, o sesizare de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului.
„Din analiza procedurii desfăşurate în Parlamentul României rezultă că propunerea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului nu a fost făcută de către Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, supunerea la vot a revocării fiind facută numai pe baza raportului comun al Comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamantului, respectiv Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului. Practic, constatăm faptul că cele două Comisii reunite s-au substituit Birourilor Permanente Reunite şi au propus, fără a avea această competenţă, revocarea Avocatului Poporului către plenul reunit, după cum rezultă şi din Raportul întocmit în urma şedinţei celor două Comisii: <În urma dezbaterii cererii de revocare, membrii Coomisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condiţiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului şi în şedinţa comună din 16 iunie 2021, aceştia au hotărât să adopte raportul comun pentru revocarea din funcţie a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului şi să supună spre dezbatere şi adoptare Camerelor reunite ale Parlamentului, acest raport împreună cu proiectul de hotărâre aferent>”, potrivit sesizării depuse de PSD la CCR.
Social-democraţii apreciază că votul trebuia exprimat pe buletine de vot, nu prin intermediul votului deschis electronic.
„Tot din examinarea Hotărârii de revocare, rezultă că Parlamentul nu a îndeplinit cele două condiţii cumulative, astfel: nu a realizat o evaluare obiectivă a activităţii Avocatului Poporului utilizând motive de revocare clare, obiective menite să garanteze independenţa Avocatului Poporului şi nu a dovedit încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării”, menţionează social-democraţii.
Potrivit PSD, Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională încălcandu-se prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi a art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.
„În considerarea argumentelor expuse, vă solicităm să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 alin. (3)-(5), art. 11, art. 20, art. 58 alin. (1) şi art. 148 din Legea fundamentală şi să constataţi că aceasta este neconstituţională”, conchid social-democraţii.
Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcţia de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS şi UDMR.
În aceeași zi, Renate Weber a spus că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private. „Acum se încearcă acelaşi lucru”, a spus ea.
Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României, la Curtea de Apel București, după ce a fost revocată din funcție. Termenul fixat pentru ședință este 2 iulie.
Partenerii noștri