- CCR nu acceptă impozitarea cu 15% a pensiilor speciale.
- Nicolae Ciucă spune că legea pensiilor speciale trebuie modificată.
- Judecătorii CCR sunt beneficiari de venituri speciale.
Judecătorii CCR au decis. Nu acceptă impozitarea cu 15% a pensiilor speciale. Judecătorii CCR spun că parlamentul trebuie să respecte securitatea financiară a magistraților și că pensiile speciale sunt un drept constituțional. Judecătorii, în schimb, recunosc. Statul are libertatea să taie pensiile speciale, dar dacă o fac, trebuie să o facă pentru toată lumea.
Nicolae Ciucă a ieșit la atac și spune că legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede, pentru ca întreg textul actului normativ să se încadreze în limitele constituționale. „Voi convoca Biroul Permanent al Senatului pentru a stabili coordonatele unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care vom reexamina această lege și o vom modifica astfel încât să respecte decizia Curții Constituționale. Vom corecta fără întârziere aspectele semnalate de judecătorii Curții, pentru că de această lege depinde îndeplinirea unui jalon important din Planul Național de Redresare și Reziliență, condiție necesară pentru a accesa fondurile europene. Trebuie să modificăm urgent legea pensiilor speciale”, a spus Nicolae Ciucă, președintele Senatului. Tot Ciucă pregătește o sesiune extraordinară la Senat ca să modifice legea, iar miza sunt banii din PNRR.
Legea indemnizației la șomaj s-a schimbat
Până să se rezolve problema pensiilor speciale, s-a schimbat legea indemnizației la șomaj. Absolvenții de liceu și gimnaziu care au cel puțin 16 ani pot primi indemnizație de șomaj timp de șase luni. Ca să beneficieze de ea, absolvenții trebuie să prezinte buletinul și o declarație pe proprie răspundere la cel mult două luni după ce au absolvit. Tot ce au nevoie sunt buletinul și o declarație pe proprie răspundere de sănătate și o adeverință că au absolvit liceul.
CCR a publicat motivarea deciziei prin care a fost retrimisă în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale. Printre altele, judecătorii Curţii precizează că pensiile speciale nu pot fi „recalculate negativ”, acestea putând fi doar majorate de legiuitor pentru a fi „în concordanţă cu principiul neretroactivităţii legii”.
Judecătorii CCR au decis că partea necontributivă a pensiilor de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte, impozitarea, însă, nu trebuie să fie prea mare pentru că ar avea „un caracter sancționator”. De asemenea, magistraţii CCR fac referire la stabilirea vechimii în muncă de 25 de ani, fără perioade asimilate şi spun că legea e neclară. Judecătorii CCR explică că statul are libertatea de a modifica sau chiar elimina un venit acordat cu titlu de compensaţie, dar să o facă pentru toată lumea.
Citește și