• Printre mizele summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, se numără și clarificarea unui concept extrem de sensibil care a fost evocat de mai multe ori de Emmanuel Macron.
  • Liderul francez a stârnit un adevărat val de proteste în Europa și în lume.
  • A rămas singur pe această poziție în care vorbește despre o autonomie în interiorul NATO.

Printre mizele summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, se numără și clarificarea unui concept extrem de sensibil care a fost evocat de mai multe ori de Emmanuel Macron. Este vorba despre „autonomia strategică a Europei”, concept care a fost lansat la summitul NATO din 2013. Declanșarea războiului din Ucraina a schimbat datele problemei și va fi interesant de urmărit poziția pe care o va adopta acum președintele francez.

Ce înțelege Emmanuel Macron prin aceasta „autonomie strategică”?

Conceptul a intrat în jalonul Bruxelles în 2013 și a fost integrat în documentele de strategie globală ale UE în 2016. Emmanuel Macron a vorbit în detaliu despre acest subiect și l-a reluat. La summitul din toamna lui 2021, când Biden a făcut prima vizită în Europa a existat un document important făcut de Franța care o făcea să decidă care sunt armele ce pot fi instalate pe teritoriul Europei. Însă, după cum se vede, situația s-a schimbat radical. Această foaie de drum a coincis cu începutul războiului în Ucraina.

Care este poziția pe care o va apăra șeful statului francez în condițiile de azi? Este pregătit să o abandoneze sau să o amendeze?

Discursul a fost reluat de Emmanuel Macron în această primăvară când a fost în China și a vorbit despre autonomia strategică, apropo de Taiwan. A stârnit un adevărat val de proteste în Europa și în lume. Deci, el a rămas singur pe această poziție în care vorbește despre o autonomie în interiorul NATO și dezvoltarea unei apărăi europene.

Recomandări

CUM E VREMEA?
PREGĂTESC CALIFICAREA
RĂZBOI CU RAZĂ LUNGĂ
CE ÎNSEAMNĂ DECIZIA SUA
ZIUA LUI MICKEY MOUSE
BEYONCE CÂNTĂ LA MECI

Citește și