• Iarna asta, 13 milioane de români vor avea facturi mai mici la energie și gaz.
  • Antreprenorii se gândesc la creșterea prețurilor și restructurare de personal.
  • Experții în energie spun că plafonarea nu e o soluție pe termen lung.

Creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale provoacă îngrijorări mari în rândul antreprenorilor. Majorarea prețurilor și restructurarea de personal sunt, deja, două posibile soluții pentru a face față facturilor ridicate la energie și gaz.

În mod automat, costul produsului final pe care noi îl scoatem, va crește. Și atunci, există două posibilități: dacă marja noastră ne permite ca să fim sustenabili, adică să nu scumpim prețurile, dar nu știm cât vom rezista. Dacă nu vom face față, mai mult ca sigur ar trebui să restructurăm compania, în sensul că să producem mai puțin, să vindem un pic mai scump, cu mai puțini oameni”, a spus Dumitru Tosca, vicepreședinte operațiuni ZAREA.

Guvernul vrea să calmeze revolta provocată de facturile imense. Printr-un ajutor. Iarna asta, 13 milioane de români vor avea facturi mai mici la electricitate, iar 2,3 milioane de gospodării vor avea facturi reduse la gaze naturale.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Până și premierul Florin Cîțu vrea să scoată cumva cămașa și spune că această creștere rapidă a prețurilor la energie este un paradox. Mai ales în contextul în care producția energetică este făcută de companii de stat, care sunt deținute de oameni în funcții politice din România. Plafonarea este doar o soluție temporară, mai spune Cîțu.

„Plafonarea nu este o soluție ad infinitum. Ci este o soluție care este destinată ca măsură imediată de a potoli creșterea psihotică, cum o numesc eu, a prețurilor în domeniul energiei”, a spus Ionuț Purica, expert în Energie.

Ministrul Energiei a spus că diferența de preț privind energia electrică va fi compensată din bugetul statului. Asta după ce nemulțumirea oamenilor s-a resimțit puternic odată cu mărirea facturilor la gaz și energie.

Această diferenţă de 18 bani pe kW la consumator va fi subvenţionată în totalitate de către stat, din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români”, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Iar la nivel european, prețurile energiei electrice și a gazelor ating niveluri record în mai multe state, din cauza majorării cotațiilor.

Explicația autorităților statelor în cauză este că vor să facă facturile suportabile pentru consumatorii finali.

Vicepreședintele Comisiei Europene a declarat că preţurile record înregistrate acum arată că blocul comunitar trebuie să renunţe la combustibilii fosili şi să accelereze tranziţia la energia verde.