• Legea le dă posibilitatea angajatorilor de a reduce programul de lucru cu 80%
  • Simona lucrează în regimul noii legi și spune că e mai bine decât în șomaj tehnic
  • Florin deține mai multe restaurante și regretă că această lege nu a venit mai devreme

Iohannis a promulgat legea Kurzarbeit. Asta înseamnă că poți să îți reduci programul de lucru cu până la 80%.

Cât vei sta acasă, vei fi plătit doar cu 75%, e drept. Banii vor veni de la angajator, dar vor fi decontați de stat.

Simona este asistent manager la o firmă de închiriat mașini, iar legea asta îi vine mănușă. E mult mai bine decât să fie în șomaj tehnic.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Rămânem practic cu o sumă destul de mică neplătit.Am fost în șomaj tehnic în prima perioadă când a fost stare de urgență. Perioada aceea din punct de vedere financiar a fost foarte grea. Mult mult mai greu decât acum în Kurzarbeit. Am și doi copii, a fost foarte greu”, a spus Simona Pîslaru.

Legea a venit prea târziu pentru unii antreprenori. Florin e unul dintre ei. Kurzarbeit i-ar fi salvat cei 100 de angajați pe care nici măcar în șomaj tehnic nu i-a mai putut ține. Grupul pe care îl coordonează Florin are în România 10 restaurante, iar în București dintre cei 37 de angajați a mai rămas doar cu 17.

„Mulți angajați s-au reprofilat în acest timp. Dacă venea în toamnă această lege poate îi mai aveam și îi țineam în continuare aici. Așa din păcate unii ar fi trebuit să renunțe la job-ul respectiv”, a spus Florin Dudulac.

Poți să beneficiezi de lege în stare de alertă, urgență sau asediu și la trei luni după ce se opresc. Companiile care cer ajutorul trebuie să arate că au avut pierderi de cel puțin 10% comparativ cu perioada similară a anului 2019.

Dragoș Anastasiu, președintele Coaliției pentru Dezvoltarea României, îți spune că alte țări din Europa aveau de mult timp o lege de genul ăsta.

„Germania are modelul ăsta de 100 de ani. Și el a tot fost îmbunătățit și îmbunătățit și îmbunătățit și din fericire când a venit pandemia deja era legea. Nu invoci Kurzarbeit dacă ești manager prost”, a declarat Dragoş Anastasiu.