- După incidentul din această seară, Polonia şi Ungaria şi-au convocat propriile Consilii de Apărare.
- Oficialii de la Varşovia se vor întâlni la ora locală 21.00, un ceas mai târziu la Bucureşti.
- Moscova nu a comentat, încă, ştirile.
După incidentul din această seară, Polonia şi Ungaria şi-au convocat propriile Consilii de Apărare. Oficialii de la Varşovia se vor întâlni la ora locală 21.00, un ceas mai târziu la Bucureşti. Moscova nu a comentat, încă, ştirile.
Advertisment
„Părţile” , se arată în Tratatul Atlanticului de Nord, „convin ca un atac armat împotriva unuia sau mai multor dintre ele în Europa sau America de Nord să fie considerat un atac împotriva tuturor acestora şi, în consecinţă, convin că, dacă are loc un astfel de atac, fiecare dintre aceştia, în exercitarea dreptului la legitimă apărare, individual sau colectiv […] va asista partea sau părţile astfel atacate, întreprinzând de îndată, individual şi de comun acord cu celelalte părţi, acţiunea pe care o consideră necesară, inclusiv utilizarea forţă armată pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în regiunea Atlanticului de Nord. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi imediat notificate Consiliului de Securitate. Aceste măsuri se vor încheia atunci când Consiliul de Securitate va lua măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale” .
Este posibil ca rachetele din Polonia să fi căzut din greşeală pe teritoriul NATO, urmare a bombardamentului masiv de către trupele Moscovei pe teritoriul ucrainean.
Recomandări
Pentagonul a spus că este „conştient de rapoartele de presă despre căderea rachetelor ruseşti în Polonia. Momentan, nu avem alte informaţii care să le confirme. Noi investigăm” . O sursă de la Casa Albă a mai spus că este în curs de desfăşurare o anchetă pentru a afla exact ce s-a întâmplat.
„Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO” , a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Pat Ryder despre ştiri, vorbind despre articolul 5 al Alianţei Atlantice.
Articolul 5 a fost invocat o singură dată în istorie: după atacurile din 11 septembrie 2011 asupra Americii. Drept rezultat, aliații NATO s-au unit pentru a invada Afganistanul, scrie CNN.
Cu toate acestea, NATO a mai acționat și în alte ocazii. De pildă, în 1991 a staționat rachete Patriot în războiul din Golf, dar și în 2003, în Irak, precum și în 2012, în Siria.
Toate cele trei acțiuni au avut la bază cereri formulate de Turcia.
Zilele trecute, secretarul apărării al SUA, Lloyd J. Austin, a subliniat angajamentul ferm și solidaritatea țării sale față de aliații europeni, accentuând faptul că Articolul 5 al NATO este și va rămâne primordial
Partenerii noștri