Cel mai probabil este că în noaptea alegerilor nu vom ști cine va fi viitorul președinte.
• Votul prin poștă, în speță verificarea semnăturilor alegătorilor va face ca numărarea voturilor să dureze mai mult în acest an.
• Într-o cursă electorală strânsă este probabil să existe lupte în instanțele din SUA, care ar putea forma rezultatul alegerilor.

Alegerile de anul acesta din America au câteva trăsături care le fac să se diferențieze de cele mai multe dintre alegerile anterioare.

Mulți americani au votat prin poștă, ceea ce ar putea însemna că numărarea voturilor va dura mai mult. Rețelele de știri prognozează de obicei un câștigător pe baza analizei pe care o fac în noaptea alegerilor, dar statele vor continua să numere buletinele de vot și după ziua alegerilor, rezultatele oficiale apărând de obicei după câteva săptămâni de la ziua alegerilor, relatează The Guardian.

Donald Trump a spus în repetate rânduri că după 3 noiembrie nu mai trebuie numărate voturile, iar republicanii au purtat o campanie agresivă pentru a împiedica statele să numere buletinele de vot care ajung după ziua respectivă. Este foarte posibil să existe confruntări acerbe în instanță în toată țara, care vor modela rezultatul alegerilor.

Pentru a avea o idee despre modul în care se vor desfășura zilele de după 3 noiembrie, cotidianul The Guardian a intervievat trei experți, Edward Foley, profesor de drept la Universitatea din Ohio, Charles Stewart, profesor de științe politice la MIT și Franita Tolson, profesor de drept la Universitatea din California de Sud.

Vom ști cine a câștigat cursa prezidențială pe 3 noiembrie?

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Nu putem avea niciodată un câștigător oficial în noaptea alegerilor”, spune prof. Edward Foley. Având în vedere procesul de numărare a voturilor, este puțin probabil să se poată estima cine va fi învingătorul.

Ce se va întâmpla în noaptea de 3 noiembrie

„La o jumătate de oră sau o oră de la închiderea procesului de vot, în cele mai multe state se va face adunarea tuturor voturilor anticipate și a voturilor trimise prin poștă.

Într-o noapte electorală obișnuită, până la ora 23:00, cu siguranță până la miezul nopții, 90% dintre voturile din majoritatea statelor ar fi numărate. Pe această bază numește Associated Press un învingător.

Anul acesta vor exista două abateri majore de la această regulă. În majoritatea statelor ritmul de numărare și raportare va fi încetinit cu câteva ore, iar în unele state vor fi scanate mai multe buletine de vot după închiderea urnelor, iar asta va dura ceva timp.

Apoi vor fi câteva state, cum este, de exemplu, Pennsylvania, care au spus că speră ca până vineri să numere toate voturile”.

Ce anume provoacă întârzierea voturilor?

Stewart: „Cel mai mult durează verificarea semnăturii, verificarea alegătorilor. Majoritatea statelor vor permite realizarea acestei verificări devreme. Deci, chiar dacă li se permite să facă numărarea doar în ziua alegerilor, în multe cazuri aceasta se va face cu scanere de mare viteză, care vor parcurge mii de buletine de vot pe oră”. Stewart este astfel de părere că „în noaptea alegerilor vom ști mai multe decât se crede”.

Posibile litigii în instanță

În zilele de după alegeri este posibil să existe unele litigii în legătură cu buletinele de vot care au fost respinse, precum și cu buletinele de vot despre care cineva crede că ar trebui să fie respinse, afirmă Franita Tolson. Această situație se datorează faptului că în acest an există atât de mulți oameni care votează prin poștă.

Au existat litigii post-electorale și înainte, cel mai cunoscut fiind cel din 2000. „În 2000 a fost cu adevărat prima dată când timp de câteva săptămâni nu am știut cine este câștigătorul. Un lucru pe care îl putem învăța din 2000 este rolul instanței. Mi se pare că datorită anului 2000 partizanii se grăbesc la instanțe, ca acestea să rezolve toate aceste dispute electorale. Dar cred că instanțele vor fi reticente în a soluționa un litigiu care poate fi determinant pentru rezultat”, spune Tolson.

Numărarea voturilor nu poate dura la nesfârșit. Care sunt termenele acesteia?

Foley: „Fiecare stat va avea propriul set de termene interne pentru certificarea rezultatelor la nivel local și la nivel de stat. Dar cea mai importantă dată este cea de 14 decembrie, data la care se întâlnesc electorii. Constituția impune aceeași zi pentru toată țara”.