• Aleph News vă prezintă rezultatele alegerilor din SUA în timp real
  • Joe Biden 264 – Donald Trump 214. Pentru a câștiga oricare dintre candidați are nevoie de minimum 270 de voturi electorale (electori)
  • Donald Trump contestă numărarea voturile din 4 state: Wisconsin, Pennsylvania, Michigan și Georgia.
  • Ample acțiuni de protest au loc în SUA, pe fondul alegerilor. Poliția intervine în forță

Rezultate alegeri SUA 2020 în timp real:

Cronologia evenimentelor live update

UPDATE 12.00 Patru state americane pot să încline balanța spre Trump sau Biden

Este vorba despre Pennsylvania, Carolina de Nord, Georgia și Nevada. Fiecare dintre cei doi au avans în două dintre aceste state.

În suburbiile din Pennsylvania s-a votat masiv pentru Joe Biden.

În continuare au loc ample mișcări de stradă în America, pe fondul alegerilor prezențiale. Angajații biroului șerifului i-au escortat pe cei care numără voturile, pentru a-i feri de furia protestatarilor.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Voturile prin corespondență pot fi numărate până pe 6 noiembrie în Pennsylvania, potrivit unei decizii a instanței.

Cea mai mare tensiune este în tabăra Trump, actualul președinte al SUA a amenințat că va acționa în instanță rezultatul votului.

UPDATE 11.00 Republicanii își păstrează majoritatea în Senat

Republicanii americani își vor păstra majoritatea în Senat, conform unei analize Reuters. Deși erau favoriți și au primit donații mari în ultima perioadă, Democrații nu au reușit să câștige aceste alegeri și să preia controlul camerei superioare a Congresului american.

UPDATE 10.00 Joe Biden are cele mai multe voturi populare din istoria SUA

Cu 71 de milioane de voturi obținute, iar numărătoarea încă nu s-a terminat, Joe Biden a devenit cel mai votat candidat la președinția SUA, depășind recordul lui Barack Obama din 2008, de 69,5 milioane.

UPDATE 8.00 Joe Biden este la șase voturi ale Colegiului electoral distanță de a deveni următorul președinte al Statelor Unite

Cu victoriile sale în statele esențiale ale statului Michigan și Wisconsin, Biden a obținut 264 voturi electorale față de cele 214 voturi ale lui Donald Trump. Candidatul democrat trebuie să câștige doar un stat pentru a cuceri Casa Albă.

UPDATE 7.00 Numărarea voturilor din Pensylvania ar putea dura câteva zile

Donald Trump conduce, cu aproximativ 3 puncte sau 187.000 de voturi, dar diferența dintre voturile exprimate pentru Trump și cele exprimate pentru Joe Biden s-a micșorat cu fiecare serie de rezultate publicate, conform The Guardian.

UPDATE 04.00 Biden se apropie de Trump în Georgia

Avansul lui Trump în Arizona scade. Arizona are 11 mari electori iar între cei doi candidați e o diferență de 79.000 de voturi în prezent.

Și diferența dintre cei doi din Georgia s-a redus. Mai sunt de numărat 107.751 de voturi iar Trump are 37.322 de voturi în plus față de Biden.

UPDATE 03.00 Proteste în Philadelphia

Sute de oamani au ieșit în stradă în Philadelphia pentru a cere ca fiecare vot să fie numărat.

UPDATE 02:15 AP: Donald Trump a deschis o acțiune în justiție prin care cere oprirea numărării voturilor în Georgia

Echipa de campanie a lui Donald Trump a deschis o acțiune în justiție pentru a opri numărarea voturilor în Georgia.

Multe dintre buletinele de vot nenumărate sunt voturi absente exprimate în zone mari, inclusiv Fulton, Chatham, Cobb, DeKalb. La Fulton, o țeavă spartă a întârziat numărarea a 50.000 de buletine.

UPDATE 01:15 Proiecții: AP, Wall Street Journal și Fox News anunță și ele că Joe Biden a câștigat Michigan

Cu victorii în Michigan și Wisconsin Joe Biden mai are nevoie doar de un singur stat pentru a obține 270 de voturi electorale și pentru a câștiga președinția SUA. În acest moment democratul are 264 de voturi electorale în timp ce Donald Trump a reușit să câștige doar 214.

UPDATE 23:53 Eric Trump și Rudy Giuliani în conferința de presă

Eric Trump: „Nici măcar nu-l lasă pe observatorul nostru să privească atunci când se numără voturile. Asta înseamnă fraudă. Am mai văzut-o în Philadelphia înainte. Vor să-și bată joc de alegerile din țara asta. Vom câștiga Pennsylvania, dar ei încearcă să fraudeze votul pentru că știu că asta este singura lor cale către victorie”.

Rudy Giuliani:Trebuia să observăm, prin lege, numărarea voturilor. A observa înseamnă, pentru orice ființă inteligentă, să te uiți la ceva de aproape. Pentru mașinăria democrată din Philaelphia înseamnă să privești de la 6-9 metri distanță. Fără să fii capabil să vezi buletinul de vot de aproape. Fără să poți vedea dacă a fost ștampilat corect sau semnat. Nici măcar un singur republican nu a avut voie să analizeze și să vadă buletinele de vot de aproape. Puteau să fie de oriunde. Joe Biden ar fi putut să voteze de 500 de ori. Philadelphia este reputată pentru fraudarea voturilor. Aici votează și morții”.

UPDATE 23:43 CNN: Joe Biden câștigă Michigan

Proiecție CNN: Joe Biden câștigă Michigan. Biden câștigă încă un stat pentru democrați, stat pe care Trump l-a câștigat în 2016.

UPDATE 23:10 Conferința lui Joe Biden a început

Joe Biden: „Fiecare indiciu arată că majoritatea va crește. A fost o lungă campanie. Și dificilă. Am mai avut campanii dificile înainte și am mai trecut prin momente grele.

Trebuie să ne vedem din nou, să ne ascultăm și să ne respectăm. Știu că nu va fi ușor. Nu sunt naiv și nici voi nu sunteți.

Ca să progresăm trebuie să ne oprim din a ne trata oponenții drept inamici.

Am să câștig campania ca democrat, dar voi conduce ca american. Voi reprezenta fiecare american. Voi lucra la fel de mult și pentru cei care nu au votat pentru mine.

Nimeni nu ne va lua democrația. Nici acum, niciodată. America a ajuns prea departe. A înfruntat multe bătălii. Noi, oamenii, nu ne predăm și nu vom fi supuși la tăcere.

Asta nu va fi victoria mea. Va fi victoria noastră, a americanilor și a democrației Americii”.

UPDATE 22:50 Joe Biden le va vorbi în curând americanilor despre starea cursei prezidențiale din Wilmington, Delaware

UPDATE 22:26 Trump cere suspendarea numărării voturilor și în Pennsylvania, după Michigan

În Pennsylvania este al 2-lea proces după Michigan.

Campania de realegere a lui Donald Trump a declarat că acționează în judecată și pentru a opri numărarea voturilor în Pennsylvania, după ce a anunțat un proces similar în Michigan.

Nu există dovezi că democrații încearcă să „renunțe la vot” pe alegătorii republicani. Oficialii electorali din Pennsylvania continuă să numere buletinele de vot valabile exprimate până în ziua alegerilor.

Campania Trump a declarat că va acționa în judecată și pentru a contesta hotărârea care menține o prelungire pentru a număra buletinele de vot pentru absenții din Pennsylvania, pentru voturile care au fost timbrate până în ziua alegerilor.

Așa cum a spus în mod corect președintele, Curtea Supremă trebuie să soluționeze această problemă juridică crucială contestată, astfel încât Campania președintelui Trump se îndreaptă spre a interveni în litigiul Curții Supreme în legătură cu prelungirea ilegală a termenului de primire a buletinului de vot al Curții Supreme din Pennsylvania” a spus Justin Clark.

Dar instanța supremă a respins deja o cerere din partea republicanilor din Pennsylvania de a revoca prelungirea săptămâna trecută.

„Se întâmplă lucruri urâte în Pennsylvania”, a declarat managerul de campanie al lui Donald Trump.

„Democrații se străduiesc să renunțe la drepturi și să dilueze voturile republicane. Președintele Trump și echipa sa luptă pentru a pune capăt acesteia.”, a adăugat acesta, conform The Guardian.

UPDATE 21:46 Proiecție Fox News: Joe Biden câștigă în Wisconsin

UPDATE 21:32 Statele indecise

Statele americane care nu s-au decis încă:

  • Georgia
  • Michigan
  • Nevada
  • Carolina de Nord
  • Pennsylvania

UPDATE 21:30 NBC News: Joe Biden este câștigătorul în Wisconsin

UPDATE 21:20 AP: Joe Biden va câștiga Wisconsin

UPDATE 21:10 CNN: Biden va câștiga Wisconsin. Trump cere oprirea numărării voturilor în Michigan

Managerul de campanie al lui Donald Trump a intentat un proces în Michigan pentru oprirea numărării voturilor, relatează Reuters.

„Am intentat un proces azi în Michigan pentru oprirea numărării voturilor până când va fi oferit acces semnificativ. De asemenea, vrem să analizăm buletinele de vot care au fost deschise și numărate atunci când nu am avut acces”, a declarat șeful campaniei lui Donald Trump.

UPDATE 21:02 Avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a pornit spre Philadelphia

Rudy Giuliani, avocatul actualului lider al Americii, a pornit spre Philadelphia cu echipa de avocați. „Fraudă masivă”, a scris acesta pe Twitter.

UPDATE 21:01 Echipa lui Joe Biden, încrezătoare că va putea revendica victoria în scrutinul prezidenţial din SUA

Echipa de campanie electorală a lui Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, se pregăteşte să revendice victoria imediat ce va calcula că a depăşit pragul de 270 de voturi în Colegiul electoral federal.

„Noi am spus mereu că obiectivul este să obţinem cele 270 de voturi şi suntem foarte încrezători că, după numărarea voturilor, rezultatul va fi peste 270 de voturi. Aşa se câştigă scrutinul prezidenţial”, a declarat Anita Dunn, consilier politic al lui Joe Biden.

Întrebată dacă Joe Biden va revendica victoria chiar dacă nu vor fi confirmate rezultatele în toate statele, Anita Dunn a răspuns, conform CNN: „Dacă ne vom simţi confortabili că avem 270 de voturi, da”.

La rândul său, Bob Bauer, un alt reprezentant al echipei de campanie democrate, a respins apelurile republicanilor de renumărare a voturilor.

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a acuzat, miercuri seară, că politicienii democraţi încearcă să comită fraude electorale în scrutinul prezidenţial.

„Ei găsesc peste tot voturi pro-Biden – în Pennsylvania, Wisconsin şi Michigan. Foarte rău pentru ţara noastră!”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

„Depun eforturi pentru a face să dispară rapid avantajul de 500.000 de voturi din Pennsylvania. La fel în Michigan şi în alte state!”, a afirmat Donald Trump. Acest mesaj a fost etichetat cu avertisment de platforma de microblogging Twitter, care subliniază că ar putea fi vorba de informaţii controversate sau care pot induce în eroare.

UPDATE 20:47 Trump câștigă al doilea district al Congresului din Maine. Biden câștigă votul la nivel de stat

Trump câștigă al doilea district al Congresului din Maine, preluând votul unic al Colegiului Electoral al districtului asupra lui Joe Biden. Biden a câștigat votul la nivel de stat.

UPDATE 20:31 Wisconsin va renumăra voturile

„Statul Wisconsin se îndreaptă spre renumărare”, a declarat Bill Stepien, citat de cotidianul The New York Times şi de postul CNN.

„În pofida sondajelor ridicole folosite ca tactică de limitare a participării la vot, Wisconsin are o cursă strânsă aşa cum am ştiut mereu că va avea. Există sesizări privind nereguli în unele comitate din Wisconsin, ceea ce generează dubii serioase privind validitatea rezultatelor. Preşedintele este în marja în care poate fi cerută renumărarea şi vom face imediat acest lucru”, a argumentat Bill Stepien.

UPDATE 19:55 Trump cere renumărarea voturilor în Wisconsin

Donald Trump cere renumărarea voturilor în Wisconsin, stat în care Biden conduce cu 20.000 de voturi, relatează The Guardian.

„Au fost sesizate nereguli în câteva județe din Wisconsin. Lucru care ne-a făcut să ne îndoim de serios de rezultatele de aici”, a declarat Bill Stepien, managerul pentru campania lui Donald Trump.

UPDATE 19:32 Guvernatorul Pennsylvaniei a spus că este posibil să nu știm rezultatele azi

Sunt milioane de buletine de vor care trebuie să fie numărate. Și durează mai mult în cazul votului prin corespondență decât în cazul sistemului standard de vot. Așa că este posibil să nu aflăm rezultatele nici măcar azi. Însă, cel mai important lucru este să avem rezultate sigure și corecte. Chiar dacă durează mai mult decât suntem obișnuiți”, a declarat Tom Wolf.

„Pennsylvania va avea alegeri corecte, iar rezultatele nu vor fi influențate de factori externi. Voi sta ferm în fața unui posibil atac la votul din Pennsylvania. Fiecare om din Pennsylvania trebuie să aibă încredere ăn rezultatil votului acesta”, a adăugat Tom Wolf.

UPDATE 19:27 Echipa de campanie electorală a lui Donald Trump se pregătește de contestarea rezultatelor în unele state americane

Echipa de campanie electorală a preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, se pregăteşte de contestarea rezultatelor scrutinului prezidenţial în unele state americane.

„Statul Wisconsin se îndreaptă spre renumărare”, a declarat Bill Stepien, citat de cotidianul The New York Times.

„Dacă vom număra toate buletinele de vot valide, preşedintele câştigă scrutinul. Credem că preşedintele poate câştiga dacă sunt numărate toate buletinele de vot trimise în mod legal”, a subliniat Bill Stepien.

Echipa de campanie a lui Donald Trump consideră „total greşite” proiecţiile difuzate de postul Fox News şi de agenţia Associated Press privind rezultatul din Arizona, un stat în care ar fi câştigat Joe Biden.

Jen O’Malley Dillon, şeful echipei de campanie a lui Joseph Biden, a declarat că fostul vicepreşedinte se va adresa miercuri seară naţiunii. „Ne aşteptăm ca la un moment dat, în cursul zilei de astăzi, fostul vicepreşedinte să se adreseze poporului american”, a declarat Jen O’Malley Dillon.

Joe Biden conduce la diferenţe mici în aceste state, care i-ar putea aduce încă 32 de voturi în Colegiul electoral federal. Joe Biden este creditat deja, conform proiecţiilor Fox News, cu 238 de voturi în Colegiul electoral federal, iar Donald Trump, cu 213. Sunt aşteptate şi rezultatelor alegerilor în Pennsylvania, Carolina de Nord şi Georgia.

Potrivit proiecţiilor realizate de CNN, Joseph Biden este creditat cu 224 de voturi în Colegiul federal, iar Donald Trump cu 213.

Şi echipa de campanie a lui Joseph Biden a semnalat că este pregătită de litigii judiciare privind rezultatul scrutinului prezidenţial.

UPDATE 19:07 Situația în statele cheie: Biden versus Trump

Biden câștigă în Maine, conform CNN.

STATELE LUI BIDEN

MICHIGAN (16 electori), ora 19.00

  • Numărate: 96% (5.034.990)
  • Situația actuală: Biden 49.5%-48.9% Trump. (Biden 2.578.649 vs 2.546.276)
  • Avans: 32.373
  • Mai sunt de numărat: 89.935

NEVADA (6 electori), ora 19.00

  • Numărate: 67% (1.168.857), MAXIM 100%: 1.454.826
  • Situația: Biden 49.2%- 48.6% Trump (588.252 vs 580.605)
  • Avans: 7.647
  • Mai sunt de numărat: 285.969

WISCONSIN (10 electori), ora 19.00

  • Numărate: 95% . maxim 100%: 3.239.921
  • Situația: Biden 49.6-49.8 Trump. // 1.630.334 vs 1.609.587.
  • Avans: 20.747
  • Mai sunt de numărat: 161.996

STATELE LUI TRUMP

PENNSYLVANIA (20 electori), ora 19.00

  • Numărate: 64% (5.557.809) – maxim 100%: (8.684.076)
  • Situația: Biden 44.9%-54.0% Trump. // (2.523.086 vs. 3.034.723).
  • Avans: 511.637
  • Mai sunt de numărat: 3.126.267

NORTH CAROLINA (15 electori): ora 19.00

  • Numărate: 94% (5.387.496) maxim 100%: (5.731.378)
  • Situația: Biden 48.7%vs50.1% Trump. // (voturi: 2.655.392 vs 2.732.104).
  • Avans: 76.712
  • Mai sunt de numărat: 343.832

GEORGIA (16 electori): ora 19.00

  • Numărate: 94%. (4.666.484) maxim 100%: (4.964.344)
  • Situația: Biden 48.3% vs 50.5% Trump. (voturi: 2.283.070 vs 2.383.414).
  • Avans: 100.344
  • Mai sunt de numărat: 297.860.

UPDATE 18:58 Biden câștigă două state cheie: Wisconsin și Michigan

Dacă Biden rămâne în frunte în aceste două state cheie, Donald Trump nu va mai avea 270 de electori, ceea ce înseamnă că o victorie în Pennsylvania pentru Trump ar fi irelevantă.

Donald Trump postează mesaje pe Twitter în care se plânge de numărătoarea voturilor: „Sunt voturi pentru Biden peste tot – în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan. E de rău pentru țara noastră!”.

UPDATE 18:46 Joe Biden câștigă în Wisconsin cu 20.697 de voturi

Administratorul Comisiei de Alegeri din Wisconsin a declarat pentru NBCNews: „Toate buletinele de vot au fost numărate”. Astfel, Joe Biden câștigă Wisconsin-ul cu 20.697 de voturi.

UPDATE 18:19 Joe Biden urmează să le vorbească cetățenilor americani

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, urmează să facă miercuri seară o declaraţie adresată naţiunii, informează CNN.

„Ne aşteptăm ca la un moment dat, în cursul zilei de astăzi, fostul vicepreşedinte să se adreseze poporului american”, a declarat Jen O’Malley Dillon, şeful echipei de campanie a lui Joseph Biden.

Candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA ar putea câştiga voturile în statele Wisconsin, Michigan şi Nevada, apropiindu-se astfel de victorie, conform proiecţiilor electorale realizate de postul Fox News.

Joe Biden conduce la diferenţe mici în aceste state, care i-ar putea aduce încă 32 de voturi în Colegiul electoral federal. Joe Biden este creditat deja, conform proiecţiilor Fox News, cu 238 de voturi în Colegiul electoral federal, iar Donald Trump, cu 213.

Sunt aşteptate şi rezultatelor alegerilor în Pennsylvania, Carolina de Nord şi Georgia.

Potrivit proiecţiilor realizate de CNN, Joseph Biden este creditat cu 224 de voturi în Colegiul federal, iar Donald Trump cu 213.

UPDATE 18:00 Rezultate în Michigan, Wisconsin, Nevada și Pennsylvania, statele cheie care vor decide următorul președinte SUA

MICHIGAN:

  • Biden: 49,4 %
  • Trump: 49,1 %
  • Biden conduce cu 36.556 de voturi
  • 95% din voturi centralizate
  • 89.935 voturi rămase

WISCONSIN:

  • Biden: 49,6 %
  • Trump: 48,9 %
  • Biden conduce cu 20.748 de voturi
  • 95% din voturi centralizate
  • 164.348 voturi rămase

NEVADA:

  • Biden: 49,2%
  • Trump: 48,6 %
  • Biden conduce cu 7.647 voturi
  • 67% din voturi centralizate
  • 285.969 voturi rămase

PENNSVYLANIA:

  • Biden: 44,08%
  • Trump: 54,1%
  • Trump conduce cu 522.355 voturi
  • 64% din voturi centralizate
  • 1.995.256 voturi rămase

UPDATE 17:51 Statele cheie în care au câștigat Donald Trump și Joe Biden. Pennsylvania este încă indecisă

Donald Trump, statele în care a fost numit câștigător

Donald Trump, actualul lider de la Casa Albă a fost numit câștigătorul statelor Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma.

În plus, Trump este favoritul și în Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord și Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texas, Montana.

Joe Biden, statele în care a fost numit câștigător

Joe Biden este prezentat drept câștigătorul statelor Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia. Mai mult, Biden a câștigat și Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota.

Statele care nu au decis încă: Pennsylvania este unul dintre ele

Există și state care sunt indecise: Pennsylvania este unul dintre ele. Aici lupta este strânsă. În cursul zilei de ieri, Donald Trump a cerut nenumărate update-uri despre situația din Pennsylvania.

Alte state care nu s-au decis încă sunt: Georgia, Carolina de Nord, Nevada, Wisconsin, Michigan.

UPDATE 17:40 Managerul de campanie al lui Biden: „Joe Biden va câștiga alegerile și va fi următorul președinte SUA”

Managerul de campanie al lui Joe Biden a declarat pentru presă că Biden va fi următorul președinte al Americii. În același timp, Trump scrie pe Twitter că ceea ce se întâmplă este foarte ciudat.

UPDATE 17:33: Biden: „Nu am să mă opresc până nu vor fi numărate toate voturile”

Conform The Spectator Index, Joe Biden a declarat că nu se va opri până când nu vor fi numărate toate voturile, având în vedere că este pe primul loc în câteva state cheie care ar putea decide dacă va fi președintele SUA.

UPDATE 17:18 Voturi pentru Biden în Michigan, Wisconsin. Trump conduce cu 589,000 de voturi în Pennsylvania

  • MICHIGAN: Biden conduce cu 12,000 de voturi
  • WISCONSIN: Biden conduce cu 21,000 de voturi
  • NEVADA: Biden conduce cu 8,000 de voturi
  • PENNSVYLANIA: Trump conduce cu 589,000 de voturi

UPDATE 17:15 Trump pierde controlul în statele cheie. Reacția lui pe Twitter

Donald Trump: ”Noaptea trecută aveam un avans, de multe ori solid, în multe state cheie, conduse și controlate de democrați. Apoi unul câte unul au început să dispară ca prin magie pe măsură ce erau numărate. Foarte ciudat iar cei care fac sondajele s-au înșelat complet”.

Foto: Twitter / Donald J. Trump

UPDATE 17:13: Joe Biden a bătut recordul pentru cele mai multe voturi primite de un candidat la prezidențiale

69,029,309 este numărul de voturi primit de Joe Biden până în acest moment.

UPDATE 17:11: Mai multe state permit ca voturile trimise prin poștă să fie acceptate după ziua alegerilor

Se poate atât timp cât au fost ștampilate până marți. Aceasta include Pennsylvania, unde buletinele poștale cu timbru poștal până pe 3 noiembrie pot fi acceptate dacă ajung până la trei zile după alegeri.

UPDATE 16:59 Joe Biden, revenire spectaculoasă în state-cheie controlate de Trump: Wisconsin, Michigan, Nevada și Pennsylvania

Potrivit CNN, Trump conduce în Pennsylvania cu aproape 618,000 voturi, dar acest avans nu este de nedepășit pentru Joe Biden. În Pennsylvania voturile prin corespondență au mers covărșitor la Biden.

Wisconsin, Michigan și Nevada sunt statele care vor decide cine va fi președintele Americii, conform AP.

Joe Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, ar putea câştiga voturile în statele Wisconsin, Michigan şi Nevada, apropiindu-se astfel de victorie, conform proiecţiilor electorale realizate de postul Fox News.

UPDATE 16:57 Nevada, acolo unde Joe Biden luptă strâns pentru voturi, nu va actualiza rezultatele până joi

Nevada nu va actualiza rezultatele până joi, având în vedere că mai sunt mii de buletine de vot care încă nu au fost numărate.

Rezultatele ar putea să apară joi, la ora 9:00, ora Americii, adică 16:00 ziua României.

UPDATE 16:53 Joe Biden ar putea câștiga cursa în Pennsylvania datorită absenței la vot

Biden ar putea să câștige Pennsylvania dacă marja de absență la vot rămâne similară, relatează The New York Times.

UPDATE 14:46 Numărătoarea continuă în statele-cheie

Conform proiecţiilor difuzate de Fox News, Joe Biden este creditat în prezent cu 238 de voturi în Colegiul electoral federal, iar Donald Trump cu 213.

Potrivit proiecţiilor realizate de CNN, Joseph Biden este creditat cu 224 de voturi în Colegiul federal, iar Donald Trump cu 213.

Sunt aşteptate rezultatele în state decisive pentru rezultat – Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, Nevada şi Carolina de Nord, notează The Wall Street Journal. Statul Wisconsin tinde să se îndrepte spre victoria candidatului Partidului Democrat.

UPDATE 13.30 Cât va dura până vom afla rezultatul alegerilor?

Sorina Matei, jurnalist Aleph News:

Avem lucrurui pe care nu le știm, cum ar fi cine este președintele SUA. Dar știm sigur că Senatul rămâne la republicani. Democrații au avut performanțe mult mai slabe decât s-a preconizat. Senatul va rămâne la republicani, iar Camera Reprezentanților, la democrați.

Cred că nu știe nimeni în acest moment când vom afla președintele. Lucurile ar putea să dureze câteva zile, chiar și câteva săptămâni. Donald Trump spune că noi avem alegerile pe 3 noiembrie și în aceeași zi ar trebui anunțat publicul cine este câștigătorul. El mai spune că dacă va pierde în anumite state, el va merge la Curtea Supremă. Dacă Donald Trump va pierde în cinci state și face apel, aceste lucruri iau o tentă juridică și ar putea dura câteva zile sau chiar mai mult.

UPDATE 12.10 Radu Florescu, antreprenor american de origine română, despre alegerile din SUA

„Până acum a fost o noapte lungă. Ceea ce ştim noi până acum este că Pennsylvania nu va declara un câştigător în această seară. Cel mai probabil vom avea nevoie de câteva zile pentru a număra toate voturile.

E greu de spus. Dacă ne uităm doar la Pennsylvania. Votul anticipat este doar 16%. Mai existe opt milioane de buletine de vot care mai trebuie numărate. Cu siguranţă, dacă ne uităm la exit poll-uri, Trump este în faţă.

Evident, situaţia este foarte tensionată în ambele tabere. Depinde de Arizona, Wisconsin şi Michigan. Primele voturi nu au venit încă şi vom aştepta încă o zi să aflăm cine a câştigat Wisconsin şi Michigan. Arizona arată mult mai bine. Dacă Biden va fi declarat câştigător în Arizona, înseamnă că mai are nevoie de două din trei pentru a fi ales preşedintele Statelor Unite”, a spus Radu Florescu, CEO la Centrade.

Sorina Matei: Credeţi că tensiunile care s-au văzut şi în stradă vor fi temperate dacă în câteva zile nu vom avea un câştigător oficial?

„E greu de spus. Până acum nu au fost incidente neplăcute. Este greu de spus. Mâine, când vom afla mai multe, o să ştim mai bine cine conduce. Până acum nu a fost niciun incident major. Sperăm să rămână o procedură calmă şi liniştită”, a explicat Radu Florescu.

UPDATE 11.40 Ce știm până acum

Cursa prezidențială în SUA este prea strânsă pentru a declara un câștigător detașat.

Victoriile lui Trump în Florida, Ohio și Texas au dat speranțe echipei Trump, dar în statele decisive – Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – e prea devreme de a declara detașat un câștigător. Diferențele sunt încă mici.

Biden a spus în seara aceasta că este pe drumul de a câștiga prezidențialele. La fel și Trump, care și-a declarat victoria, a vorbit de fraudă și a spus că va contesta la Curtea Supremă în cazul în care se iau în considerare voturi înregistrate după închidere. Republicanii par să mențină controlul Senatului, în ciuda speranțelor democraților de a câștiga tot Congresul.

Republicanii au câștigat curse cheie în Iowa, Montana și Carolina de Sud, eliminând aproape orice șansă a democraților să schimbe majoritatea.

Camera Reprezentanților va rămâne foarte probabil la democrați.

Lupa în următoarele ore se va da pe Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord.

UPDATE 11.10 Echipa de campanie a lui Biden face noi comentarii

Echipa de campanie a lui Joe Biden spune că declarațiile lui Trump despre încercarea de a opri numărarea voturilor în mod corespunzător a fost „revoltătoare, fără precedent și incorectă”.

UPDATE 11.00 Trump a obținut mai multe voturi decât în 2016

Potrivit celor mai recente date, Trump a obținut mai multe voturi decât la scrutinul din 2016.

De partea democraților, Joe Biden are deja mai multe voturi decât a obținut Hillary Clinton în urmă cu patru ani și mai multe decât avea Obama în 2012.

UPDATE 10.10 Proiecții: AP anunță că Joe Biden a câștigat 3 din 4 voturi electorale din Maine

Joe Biden a câștigat cel puțin trei dintre cele patru voturi electorale ale statului Maine, anunță AP.

Maine și-a împărțit voturile electorale în urmă cu patru ani, acordând trei democratului Hillary Clinton și unul lui Trump.

UPDATE 10.00 Proiecții: AP anunță că Joe Biden a câștigat Arizona

Joe Biden a câștigat Arizona și cele 11 voturi electorale ale sale, stat pe care Donald Trump l-a câștigat acum patru ani și care ar putea fi determinant în desemnarea candidatului care câștigă președinția SUA.

UPDATE 09:20 Primele declarații ale lui Donald Trump: „Nu doar am câștigat, am câștigat la scor!”

Vreau să mulțumesc poporului american, milioane și milioane de oameni au votat pentru noi. Un grup trist de oameni vrea să fure alegerile dar nu vor reuși.

Ne pregătim pentru o sărbătoare foarte mare, câștigăm tot. Rezultatele sunt fenomenale, suntem pregătiți să ieșim afară și să sărbătorim ceva minunat.

Oamenii au ieșit să susțină mișcarea noastră minunată. Sunt state unde nu ne așteptam să câștigăm, dar am făcut-o.

Cel mai important, câștigăm în Pennsylvania cu un număr foarte mare de voturi.

Se încearcă o fraudă importantă, am câștigat foarte mult și vom merge la Curtea Supremă – vrem ca votarea să se oprească, să nu mai găsească voturi la 4 dimineața și să le adauge pe listă.

Noi deja am câștigat și vreau să vă mulțumesc. Vreau să mulțumesc tuturor oamenilor care au lucrat cu noi.

UPDATE 09:00 Proiecții AP: Biden are 225 de voturi electorale, Trump a strâns 213 voturi electorale

Statele în care nu s-a încheiat numărătoarea:

  • Alaska: 6 voturi electorale
  • Arizona: 11 voturi electorale
  • Georgia: 10 voturi electorale
  • Michigan: 16 voturi electorale
  • Nevada: 6 voturi electorale
  • North Carolina: 15 voturi electorale
  • Pennsylvania: 20 voturi electorale
  • Wisconsin: 10 voturi electorale

UPDATE 08.30 Proiecții: AP anunță că Joe Biden a câștigat districtul Omaha din statul Nebraska. Restul de patru voturi merg la Trump

Președintele Donald Trump a câștigat patru dintre cele cinci voturi electorale din Nebraska, în timp ce democratul Joe Biden a câștigat un vot electoral de la stat.

Nebraska este unul dintre cele două state americane care separă voturile.

Prima reacție a lui Trump, pe Twitter: Suntem în față, dar ei încearcă să fure

Suntem mult în față, dar ei încearcă să fure alegerile. Nu o să-i lăsăm! Voturile nu pot fi exprimate după ce se închid secțiile”, a scris Trump pe Twitter.

Prima reacție a lui Joe Biden: „Sunt optimist, vom câștiga!”

Joe Biden: Suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri. Știam că va dura, trebuie să fim răbdători. Nu se încheie până nu se numără toate voturile. Credem că am câștigat Arizona, Minnesota și suntem foarte bine în Wisconsin și Michigan și o să câștigăm Pennsylvania. Vom ști rezultatele mâine dimineață. Nu e locul meu să declar cine a câștigat, poporul american decide.

UPDATE 08.10 Proiecții: AP anunță că Donald Trump a câștigat Texas

Președintele Donald Trump a câștigat Texasul și cele 38 de voturi electorale, în ciuda încercărilor democraților de a transforma cel mai mare stat roșu din America într-unul albastru.

UPDATE 08.00 Proiecții: AP anunță că Joe Biden a câștigat cel puțin un vot electoral în Maine

Biden a câștigat primul district din Maine, care are un vot electoral. Votul la nivel de stat, care valorează două voturi electorale, și al doilea district al Congresului, care valorează un vot electoral, încă nu au fost adjudecate.

UPDATE 07.35 Proiecții: AP anunță că Donald Trump a câștigat Florida

Donald Trump câștigă Florida, 29 de voturi electorale.

UPDATE 07:25 Proiecții: Fox News retrage proiecția inițială în care anunțase că Joe Biden a câștigat Arizona

Harta electorală a celor de la Fox News arată un avans mai mare al celor doi candidați – Florida și Ohio au fost deja trecute în suita de state a lui Trump, în timp ce Arizona anunțată să fie câștigată de Joe Biden este încă incertă.

UPDATE 07:25 Proiecții: AP anunță că Donald Trump a câștigat Montana și Iowa

UPDATE 07:20 Proiecții: AP anunță că Joe Biden câștigă Minnesota

Biden câștigă 10 voturi electorale în Minnesota.

UPDATE 07:15 Proiecții: AP anunță că Joe Biden câștigă Hawaii

UPDATE 07:10 Proiecții: CNN anunță că Donald Trump câștigă Ohio

Președintele Trump câștiga Ohio, 18 voturi electorale, și ajunge la un total de 132 de electori.

UPDATE 06:25 Proiecție: Fox News anunță că Joe Biden a câștigat Arizona, aducând victoria democraților pentru prima dată din 1948

UPDATE 06:10 Proiecție: AP anunță că Donald Trump câștigă Utah

Conform BBC și CNN, Donald Trump a câștigat în Louisiana, Utah, Nebraska, Kansas, iar Biden în New Hampshire.

UPDATE 06:05 Proiecție: AP anunță că Joe Biden câștigă California, Oregon și Washington în timp ce Donald Trump a câștigat Idaho

Cele patru voturi electorale din Idaho merg către Donald Trump.

UPDATE 06:00 Proiecție: AP anunță că Joe Biden câștigă New Hampshire

Proiecţii: Joe Biden conduce în cursa electorală, dar rezultatul încă se poate schimba

Joe Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, conduce în cursa electorală, conform proiecţiilor, dar rezultatul încă se poate schimba.

UPDATE 05:30 Proiecție: AP anunță că Donald Trump câștigă Missouri

UPDATE 05:05 Proiecție: AP anunță că Donald Trump câștigă Kansas

UPDATE 05:00. Sute de manifestanți s-au strâns în faţa Casei Albe

Sute de manifestanţi s-au adunat, marţi seara, în Black Lives Matter Plaza din Washington. Protestatarii anunță că sunt pregătiţi de ciocniri cu forţele de ordine. Marile oraşe din SUA se pregătesc de posibile mişcări de stradă după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale.

UPDATE 04:40 Proiecție: AP anunță că Joe Biden câștigă Colorado

UPDATE 04:30 Proiecție: AP anunță că Joe Biden câștigă districtul Columbia

CNN: Florida, stat decisiv pentru rezultatul scrutinului prezidenţial din SUA

Rezultatul scrutinului prezidenţial din Statele Unite depinde foarte mult de situaţia din statul Florida, conform proiecţiilor CNN. Potrivit proiecţiilor, rezultatul va fi foarte strâns în Florida şi există preocupări în tabăra Partidului Democrat că, în comitatul Miami-Dade, Joseph Biden va obţine un rezultat mai slab decât cel înregistrat de Hillary Clinton în 2016.

UPDATE 04:05 Proiecție: AP anunță că Donald Trump a câștigat Dakota de Nord, Dakota de Sud, Louisiana, Nebraska și Wyoming, în timp ce Joe Biden câștigă New York și New Mexico

UPDATE 03:55 Proiecție: AP anunță că Donald Trump a câștigat Indiana

La ora 1, ora României, s-au închis primele secții de votare din SUA, în Indiana și Kentucky. Cele două state sunt cunoscute ca fiind state în care câștigă de obicei candidații republicani, conform BBC.

UPDATE 03:35 Proiecție: AP anunță că Donald Trump a câștigat Arkansas

Joe Biden a câștigat și în statul New Jersey, care îi aduce 19 electori. Donald Trump se impune în Arkansas (6 electori). Conform proiecțiilor CNN, Joe Biden are acum 73 de electori, în timp ce Donald Trump are 48.

UPDATE 03:20 Proiecție: AP anunță că Trump a câștigat Alabama, Mississippi, Oklahoma și Tennessee în timp ce Biden a câștigat Connecticut, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Jersey și Rhode Island.

UPDATE 03:05 Proiecție: AP anunță că Trump a câștigat Alabama, Tennessee și Oklahoma, iar Biden câștigă Illinois.

CNN anunță că Joe Biden a câștigat și Massachussets, Maryland, Delaware și districtul Columbia.

UPDATE 03:00 Proiecție: AP anunță că Donald Trump a câștigat Carolina de Sud

Donald Trump a câștigat în Alabama și South Carolina, ambele state au câte 9 electori și au fost câștigate de actualul președinte și în 2016.

UPDATE 02:30 Proiecție: AP anunță că Trump a câștigat Virginia de Vest iar Biden – Virginia

Joe Biden se impune în Virginia și câștigă 13 voturi electorale. Niciun stat nu și-a schimbat culoarea politică față de acum patru ani când Donald Trump s-a impus. Conform CNN, foarte importante sunt rezultatele voturilor din Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, state în care Trump s-a impus în 2016 și în care acum conduce, dar unde situație se poate schimba.

UPDATE 02:15 Trump anunță pe Twitter că stă bine în toată țara

UPDATE 02:05 Primele proiecții: Trump câștigă în Kentucky și Indiana, Biden câștigă Vermont

Proiecții AP anunță că Joe Biden e câștigător în Vermont, iar Trump câștigă Kentucky, pe care l-a câștigat și în 2016. Proiecții CNN îl dau câștigător pe Trump în Indiana.

UPDATE 02.00 S-au închis urnele în Florida

Florida este un stat cheie – 29 de voturi ale electorilor – foarte disputat, iar lupta va fi una strânsă.

UPDATE 01.18 S-au închis urnele în Indiana și Kentucky.

Primele secţii s-au închis în unele zone din statele americane Kentucky şi Indiana. Secţiile de vot s-au închis la ora locală 18.00, în partea de est a statelor Indiana şi Kentucky. Pe Coasta de Est, secţiile se vor închide la ora locală 19.00, peste aproximativ o oră. Primele rezultate parțiale arată că Trump conduce în Indiana și Kentucky.

UPDATE 01.10 Joe Biden comite o nouă gafă: își confundă fiul decedat cu nepoata

Candidatul democrat la Casă Albă, Joe Biden, a făcut marți o serie de confuzii, încurcându-și nepoatele și susțînând că îl va prezența unui grup de alegători pe fiul său Beau, care a murit în 2015.

„Acesta este fiul meu Beau Biden, pe care mulți dintre voi l-ați ajutat și l-ați ales pentru Senatul din Delaware. Această este nepoata mea Natalie ”, a spus el, luând de fapt pe o altă nepoată, Finnegan, de umeri. Realizând atunci greșeala să, își revine, pe un ton confuz: „O, nu, așteaptă, nu este cea potrivită”. Apoi o ia pe cealaltă nepoată, Natalie, de umeri. Această din urmă este fiica fiului sau Beau, care a murit acum cinci ani.

UPDATE 01.00 În Washington, poliția blochează drumurile în jurul Casei Albe

Aceste sunt imaginile postate pe Twitter de un jurnalist al Bloomberg. În Washington marile magazine, Macy’s, Tiffanys s-au închis de teama protestelor violente. Vitrinele au fost acoperite cu placaje, bătute în cuie. 

UPDATE 00.47 Twitter a mai etichetat o postare a lui Trump despre Pennsylvania ca „înșelătoare”

Twitter și-a intensificat acțiunile împotriva postărilor înșelătoare înainte de ziua alegerilor. Într-un mesaj postat luni seara, președintele Trump a susținut, fără dovezi, că recenta decizie a Curții Supreme de a permite primirea buletinelor de vot în Pennsylvania până la trei zile după data de 3 noiembrie ar „permite înșelarea agresivă și necontrolată” și „ar induce violență pe străzi”.

La 36 de minute după ce a fost postat, Twitter a etichetat mesajul ca având conținut contestat sau înșelător despre alegeri.

A fost a doua oară când Twitter a folosit această etichetă la unul dintre tweet-urile lui Trump după ce, pe 9 octombrie, și-a actualizat politica de combatere a dezinformării electorale. A mai folosit o astfel de etichetă pe 26 octombrie, când Trump a afirmat într-un mesaj, fără să aducă dovezi, că au existat „probleme mari și discrepanțe” cu buletinele de vot prin poștă.

UPDATE 00.40 Cea mai mare prezență la vot din ultimul secol

Americanii sunt pe cale să înregistreze cea mai mare prezență la vot din ultimul secol. Michael P. McDonald, profesor la Universitatea din Florida a prezis o prezență de 67%. Peste 101 milioane de americani au votat anticipat, relatează The Guardian.

UPDATE 00.30 Ștefan Ionescu, Bogdan Nicolae și Sorina Matei, jurnaliști Aleph News au analizat împreună cu Ion Cristoiu concluziile campaniei prezidențiale

Ștefan Ionescu, jurnalist Aleph News: Este inima spectacolului pe partea aceasta de alegeri. Nu există nicăieri în lume spectacol așa cum fac americanii. Ajung să se acuze că sunt comuniști, se ajunge la incidente. Toate lucrurile acestea arată încrâncenarea”.

Bogdan Nicolae, analist Aleph News: ”Miza acestor alegeri este foarte mare atât pentru americani, cât și pentru restul lumii. Cea mai importantă tema este legată de pandemie și consecințele economice. Este posibil să se arate un avans al democraților. Dacă vorbim de republicani, ochii sunt pe Pennsylvania. Important este să spunem că Biden, până în pandemie, nu avea nicio șansă.”

Ion Cristoiu: ”Este un referendum: Vreți că Trump să mai fie 4 ani la Casa Albă? Americanii votează pro sau contra prelungirii a încă patru ani de mandat al lui Trump. Trump este o vedetă și s-ar putea să facă, din plecarea lui, un mare spectacol. Dacă presă americană e o confruntare de forțe. Nu e vorba de ideologie democrată. Trump i-a sfidat înainte ca el să fie președinte. Presă a intrat în acest joc. Presă americană vede în Trump un tip care nu îi recunoaște dreptul.”

UPDATE 00.00 Alegeri de 14 miliarde de dolari

Alegerile prezidențiale din SUA 2020 sunt de două ori mai scumpe decât cele din 2016. Cheltuielile se ridică la 14 miliarde de dolari potrivit CNBC.

Potrivit calculelor făcute de un ONG specializat în evaluarea cheltuielilor electorale, Center for Responsive Politics, cheltuielile de campanie au ajuns la 14 miliarde de dolari, cu 3 miliarde peste suma anticipată inițial. Aceasta include și banii folosiți în cadrul alegerilor primare din Partidul Republican și Partidul Democrat.

UPDATE 23.30 FBI-ul investighează apeluri telefonice prin care americanii sunt îndemnați să nu meargă la vot

FBI-ul investigheză o serie de apeluri telefonice înregistrate prin care americanii sunt sfătuiți să stea acasă de alegeri și să se protejeze, a dezvăluit un oficial din Agenția de Securitate Cibernetică și a Infrastructurii, potrivit CNN.

UPDATE 23.00 Voturi record în California

Potrivit specialiștilor California este pe cale să marcheze un adevărat record al numărului de voturi exprimate la acest scrutin, relatează The Guardian. Înainte de ziua alegerilor 12 milioane de californieni au votat anticipat. Alte câteva milioane se duc la urne azi.

UPDATE 21.00 Populația latino a votat în număr record

Primele date arată o participare masivă la vot a comunității latino, disputată intens și de democrați, și de republicani, în special pentru votanții tineri. Peste 8,6 milioane de membri ai populației latino au votat, peste numărul celor din perioada Barack Obama, relatează The Guardian.

În total peste 100 de milioane de americani au votat anticipat în scrutinul prezidenţial din SUA

UPDATE 19.45 Melania Trump a votat în Florida

Melania Trump a votat în Florida. Soţia lui Donald Trump s-a prezentat la secţia de votare într-o ţinută elegantă, dar fără mască. Prima doamnă a SUA a purtat o rochie Gucci în valoare de 4.500 de dolari.

Melania Trump a votat marţi dimineaţă la centrul de recreere Morton şi Barbara Mandel din Palm Beach. Soţia lui Donald Trump şi-a schimbat reşedinţa în anul 2019, alături de soţul său, lăsând în urmă New York-ul pentru însorita Florida.

Melania Trump s-ar putea bucura de ultimele ore ca primă doamnă a Statelor Unite, sondajele indicându-l câştigător pe Joe Biden, cu un avans restrâns în Florida şi alte cinci state americane: Arizona, Michigan, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Wisconsin.

Prima doamnă a mers la vot cu o ţinută pe măsură din care lipsea însă masca. Potrivit Daily Mail, Melania Trump, care a fost diagnosticată la începutul lunii octombrie cu Covid-19, a purtat o rochie Gucci, în valoare de 4.500 de dolari.

UPDATE 19.27: Statele cheie si numărul de voturi ale electorilor

  • Florida: 29
  • Pennsylvania: 20
  • Georgia: 16
  • Michigan: 16
  • North Carolina: 15
  • Arizona: 11
  • Minnesota: 10
  • Wisconsin 10

UPDATE 18.59: Mesajul scris de Joe Biden pe pereții casei

Joe Biden a scris astăzi pe un perete din sufrageria casei în care a crescut următorul mesaj: „Din această casă, la Casa Alba, cu voia lui Dumnezeu. Joe Biden 03.11.2020”.

UPDATE 17.00 Chad Wolf: Nu există dovezi conform cărora un ,,personaj străin” să fi compromis voturile în alegerile prezidențiale din SUA

Un raport de la Reuters susține că Chad Wolf, secretarul Departamentului de Securitate din SUA a declarat că nu există nicio dovadă care să arate că un „personaj din afară” a compromis voturile în alegerile prezidențiale.
Wolf a declarat într-o conferință online: „Nu avem indicii că un personaj străin a compromis sau manipulat voturile la aceste alegeri”

UPDATE 16.40 Cotele la pariuri și cine este favorit să fie președinte

Democratul Joe Biden pornește cu prima șansă la alegerile prezidențiale din SUA, potrivit cotelor publicate de agenția Unibet. El are cota 1.52 și îl devansează astfel pe actualul președinte, Donald Trump, a cărui cotă este 2.60.

UPDATE 16.30 Analiză. Sorina Matei și Bogdan Nicolae explică la Aleph News situația din cele două tabere în toiul alegerilor

Sorina Matei: ”Procentele arată ca și până acum, adică se bat cap în cap sondajele. Deja nu mai sunt luate în seamă de presa americană, nici de cea democrată, nici de cea republicană. Numai astăzi avem 17 sondaje din cele 5 state cheie, și vorbim de rezultate care bineînteles că se bat cap în cap. Vorbim de Pennsylvania, în care este atenția cea mai mare, acolo au pus pedala și Donald Trump, dar și Joe Biden. În ultimele zile, 6 sondaje doar astăzi, la prima oră a dimineții au fost date publicității. În unele are un avans Joe Biden și de 7 puncte, în altele, Donald Trump de 2 puncte. Vorbim de Florida, de Carolina de Nord, de Arizona și de Ohio. Ca atare este ca, de exemplu se discută în presa americană, cel puțin în Pennsylvania, ca Donald Trump să apeleze la Curtea Supremă de Justiție. Deja a făcut acest anunț și acum 2 zile, și aseară pe rețeaua de socializare Twitter. Cred că vom avea o noapte albă și noi și presa americană pentru că trebuie să așteptăm în primul rând închiderea centrelor de vot și ulterior să vedem dacă în această noapte se va anunța vreun câștigător sau nu.”

Bogdan Nicolae: ”Toate sondajele care s-au făcut la nivel național arată faptul că nimic din dezbaterile la care am fost cu toții martori, nu a modificat în mod semnificativ distanța dintre cei doi. Vorbim în ultime 2 săptămâni de un avans în jur de 8 procente între Biden și Trump, în avantajul lui Biden. Însă, sunt sondaje la nivelul anumitor state sau în anumite districte din statele cheie care-l dau pe Trump cu un avans de 4-6 procente. Sunt discutabile pentru că pri nantura metodologiei, puțin transparente din partea case de sondare a opiniei publice, nu ne dăm seama foarte exact, care vor fi relevante. Biden și democrații lui mizează pe o strategie de a scoate lumea la vot, pe ei îi avantajează o prezență la vot cât mai mare, indiferent că a fost efectuată prin buletinele transmise prin poștă, prin buletinele aduse personal în secțiile de vot sau efectiv prin prezența de astăzi până mâine dimineață în secțiile din toate circumscripțiile.”

Sorina Matei: ”Trump a recuperat, sau cel puțin așa speră, să fi recuperat prin mitinguri intense. În Pennsylvania de exemplu, a avut 5 mitinguri doar într-o zi. Bătălia e foarte mare acolo, ca și în Florida. Florida este un alt stat decisiv unde de 3 ori au câștigat republicanii, de 2 ori au câștigat democrații. Structura demografică a statului s-a modificat, ca și în Pennsylvania. S-au făcut declarații vizavi de joburile oamenilor din aceste state, deci situația este destul de complicată. Nu știu dacă vom avea lucruri foarte clare până în această după-amiază, practic de acum începe să crească tensiunea în Statele Unite, mă refer la continentul european, și cum spuneam, vom vedea dacă televiziunile vor anunța un câștigător sau nu. Cert este că în ceea ce privește presa și zona privată, companiile private, toată lumea avea informații că vor fi violențe, că deocamdată sunt câteva puncte nevralgice. Culmea, tot în același stat decisiv, în Pennsylvania, dar au apărut deja imagini cu Garda Națională, trimisă în câteva state.”

Bogdan Nicolae: ”Există o preocupare dincolo de ceea ce ne arată nouă media americană, în rândul parlamentarilor americani, chiar în rândul republicanilor. Există în Intelligence Comittee, facțiunea care se ocupă de controlul democratic al serviciilor de informații din Statele Unite o discuție, o dezbatere, o preocupare cu privire la această situație tensionată, informațiile care sunt aruncate pe piață, modul în care chiar președintele, pe alocuri, pare să arunce gaz pe foc pentru că apar informații despre iregularități, constestarea sistemului de vot, anumite vulnerabilități în modalitatea în care se votează și așa mai departe. Ceea ce vedem sunt ecourile ale unei sensibilități a publicului american la genul acesta de injustiție, din care, din păcate, nu putem să ne dăm seama acum în ce parte se află adevărul. În astfel de situații, de cele mai multe ori, adevărul este prima victimă.”

Sorina Matei: ”Trump se ocupă de Casa Albă, tocmai de aceea, cei de la NY Times și zona democrată, toată campania i-au reproșat lui Donald Trump că a gestionat prost situația pandemiei, practic aceasta a fost principala armă de atac a democraților și la final, acum, e aceeași situație pentru că Donald Trump a anunțat că va sta în Casa Albă în noaptea alegerilor. Ca atare, au început să numere câți oameni ar putea fi în acea cameră cu Donald Trump, au ajuns la o stiuație de 400, motiv pentru care, și în această seară, potrivit presei democrate, Donald Trump, în această seară, în Casa Albă, va răspând coronavirus.”

Bogdan Nicolae: ”Ultima zi de campanie este și ultima zi în care se mai aruncă bani pe media, pe tot ce înseamnă consumul de publicitate la televiziuni, la radio, Facebook și așa mai departe. Avem aproape 66 de milioane de dolari pe care democrații i-au „aruncat” în jos în ultima săptămână din luna octombrie, și cam 35 de milioane de dolari pe care Trump i-a cheltuit, e adevărat, din care doar 19.4 milioane de dolari sunt banii lui, diferența este pusă de Republican National Comittee. Ambele tabere vor să ocupe spațiul mediatic cât se poate de mult. Republicanii mizează pe YouTube, unde Trump are 207 milioane de urmăritori, în timp ce democrații mizează pe media tradițională, în special este vorba despre media din Pennsylvania.”

UPDATE 16.00 Trump a prezis la Fox News că va obține cel puțin 306 voturi ale electorilor

Donald Trump a declarat la Fox News în urmă cu puțin timp că are șanse solide de câștig și a prezis că va obține cel puțin 306 voturi ale electorilor.

În total sunt 538 de alegători. Fiecare elector reprezintă un vot electoral, iar un candidat trebuie să obţină majoritatea voturilor: 270 sau mai mult pentru a câştiga alegerile. Detalii despre cum votează americanii ai AICI!

UPDATE 15.00 Trump respectă tradiția din urmă cu 4 ani

Trump a apărut în emisiunea Fox & Friends în dimineața zilei alegerilor, la fel ca în 2016, când a câștigat.

Interviul era programat să înceapă la ora locală 7.00, dar totul a început abia la 7.46.

UPDATE 14.55 Biden a mers la mormântul fiului său în ziua alegerilor

Joe Biden își face prima apariție publică la biserica din Wilmington, Delaware, alături de soția sa Jill. Cei doi au vizitat mormântul fiului, care a murit în 2015.

Foto: Profimedia

Află ce se întâmplă dacă rezultatul alegerilor nu va fi cunoscut astăzi

Ce se întâmplă dacă nu vom cunoaște rezultatul alegerilor din SUA pe 3 noiembrie. Explicațiile experților

• Cel mai probabil este că în noaptea alegerilor nu vom ști cine va fi viitorul președinte.• Votul prin poștă, în speță verificarea semnăturilor alegătorilor va face ca numărarea voturilor să dureze mai mult în acest an.• Într-o cursă electorală strânsă este probabil să existe lupte în instanțele din SUA, care ar putea forma rezultatul […]

Read more

UPDATE 14.05 Donald Trump Jr. consideră că alegerile de anul acesta sunt cruciale

Fiul lui Donald Trump îi îndeamnă pe americani să voteze „ca și cum libertatea depinde de asta”. Trump Jr. spune că azi se dă o luptă între „libertate” și „marxism”.

Kamala Harris, candidata la postul de vice-președinte din partea democraților, a postat un mesaj pe Twitter

Kamala Harris îi cheamă pe americani la urne încă de la primele ore ale dimineții.

Se așteaptă violențe în SUA, după încheierea scrutinului

Record de vânzări de arme în SUA, în luna de dinaintea alegerilor. Marile magazine și-au baricadat vitrinele

Americanii își aleg astăzi președintele Biden conduce în sondaje cu 7 procente, însă lucrurile se pot schimba total în ziua alegerilor Autoritățile se așteaptă la violențe după scrutin, mai ales că a fost înregistrat un record de vânzări de arme în ultima lună. E ziua decisivă. Americanii își aleg noul președinte. În statele-cheie, Trump și […]

Read more

UPDATE 13.50 Cozi mari la secțiile de votare din New York

Secțiile de votare din New York se deschis la ora 6 dimineața, iar americanii au format deja cozi, potrivit mai multor imagini postate pe Twitter.

Trump și acuzațiile la adresa democraților

Jurnalistul de investigație al CNN Daniel Dale a deventi viral, în repetate rânduri, după ce a demontat afirmațiile lui Trump.

Iată câteva dintre acestea.

Democrații vor frauda alegerile. Trump a afirmat că singura modalitate prin care poate pierde alegerile va fi în urma unei fraude masiva. Verdictul: FALS

Buletine de vot nesolicitate. Trump spune că buletine de vot care nu au fost solicitate de cetățeni au fost trimise automat către toți votanții eligibili ăn mai multe state, cu scopul de a frauda. Verdictul: FALS

Non-cetațeni americani care votează. Președintele în funcție a acuzat că statul California a trimis buletine de vot către toți rezidenții, inclusiv către imigranții care nu au forme legale de ședere. Verdictul: FALS

UPDATE 13.00 Primele secții de vot s-au deschis în Vermont

Primele secții de votare s-au deschis în statul Vermont.

Printre primele state care votează azi se află și cele cheie cum ar fi Carolina de Nord și Ohio, de la ora 13:30, ora României, urmate de Florid, Pennsylvania, Georgia, Michigan și Wisconsin, de la ora 14, ora României.

Arizona va începe procesul electoral de la ora 15, ora României.

Peste 160 de milioane de americani sunt așteptați la urne

160 de milioane de americani sunt așteptați să voteze. Rezultatele alegerilor pot fi modificate de îndemnul lui Donald Trump

Se așteaptă ca peste 160 de milioane de americani să voteze Mare parte din voturile pentru viitorul preşedinte al Statelor Unite vin prin corespondenţă Cotele de pariuri în România îl dau pe Biden câștigător E ziua alegerilor în Statele Unite. Americanii decid cine le va fi președinte, iar efectele le vom simți și noi la […]

Read more

Importanța voturilor prin corespondență

Dacă sondajele sunt corecte, Joe Biden va deveni al 46-lea președinte american. Totuși, acum 4 ani, Trump nu era dat câștigător, iar lucrurile s-au schimbat drastic pe parcursul zilei de votare.

Cel puțin 97 de milioane de americani au votat anticipat, iar înregistrarea acestor voturi oferă informații despre orientarea politică a votanților. Majoritatea buletinelor de vot trimise sunt din partea partidului democrat, adică în favoarea lui Joe Biden

Număr record de candidate

Un număr record de femei, inclusiv un număr record de femei de culoare, ar putea fi alese în Congres. 318 femei candidează din partea Democraților și Republicanilor pentru cele 535 de locuri disponibile în Camera Reprezentaților și Senat

UPDATE 9.15 Primele rezultate au venit dintr-un mic oraș din New Hampshire

Micul orașel Dixville Notch din New Hampshire își publică mereu rezultatele alegerilor la miezul nopții de dinaintea scrutinului. Au fost 5 voturi pentru Biden și niciunul pentru Trump. În orașul vecin Millsfield a câștigat Trump.

UPDATE 9.05 Trump și-a încheiat campania în Michigan

Donald Trump și-a încheiat campania electorală în Michigan.

„Către toți republicanii, democrații și independenții din întreaga țară, vă spun că e timpul să venim împreună și să ne unim”, a transmis Trump.

UPDATE 9.00 Zi de vot istorică pentru Statele Unite

Americanii se pregătesc de o zi istorică, cu o mobilizare la urne fără precedent: prezența la vot, ca procent din populația cu drept de vot, poate fi cea mai ridicată din ultimii 100 de ani.

Americanii au votat deja în număr foarte mare pentru alegerile prezidențiale, la secțiile special deschise sau prin poștă. Până ieri se înregistraseră 71% din numărul total de voturi de la alegerile din 2016, adică peste 94 de milioane de voturi, iar în două state, Hawaii și Texas, s-a depășit procentul de 100%.

Ținând cont de sistemul american, cu electori pe fiecare stat, este posibil ca la închiderea urnelor să nu știm cine va fi președinte.

UPDATE 8.30 Violențele sunt așteptate după scrutin

Trump avertizează asupra unor posibile violențe de stradă, după ce Curtea Supremă a decis să permită votul prin corespondență în Pennsylvania încă 3 zile după data de 3 noiembrie.

Pennsylvania este un stat cheie, pe care Trump l-a câștigat la limită în 2016 și care poate juca un rol decisiv în lupta finală.

Guvernatorii mai multor state au solicitat ca Garda Națională să fie prezentă pe străzi în cazul în care vor exista manifestări de stradă. Peste 3600 de militari au fost pregătiți.

Miercuri, 4 noiembrie, se decide soarta Americii: cine va fi al 46-lea președinte de la Casa Albă.

Lupta este strânsă între Donald Trump – actualul președinte al Statelor Unite ale Americii – și Joe Biden – fostul vicepreşedinte SUA.

Alegeri SUA 2020: Candidații la președinția Americii

Republicanul Donald Trump

Alegeri SUA 2020: Donald Trump versus Joe Biden. Cine este al 46-lea președinte al Americii
Foto: Profimedia

Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, născut în Queens, este al 45-lea președinte al Americii.

Este cunoscut pentru numeroasele afaceri în industria de real estate.

Donald Trump nu a mai candidat niciodată pentru o poziție politică până în 2016, atunci când a fost ales lider la Casa Albă.

Democratul Joe Biden

Alegeri SUA 2020: Donald Trump versus Joe Biden. Cine este al 46-lea președinte al Americii
Foto: Profimedia

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, născut în Scranton, este fostul vicepreșidente al Americii, al 47-lea. Joe Biden are șase mandate de senator și, spre deosebire de Donald Trump, are o experiență vastă în politică.

Prima oară a fost ales ca senator în Delaware, în 1972. Joe Biden a fost nominalizat la prezidențiale, din partea Democraților, în 1988 și 2008.

Alegeri SUA 2020: Ultimele sondaje

Conform NBC News, Joe Biden are 51.5% voturi, în timp ce Donald Trump are 44.4% voturi, până în acest moment.

Diferența dintre cei doi este de 7.1 puncte.

Alegeri SUA 2020: Donald Trump versus Joe Biden. Cine este al 46-lea președinte al Americii
Foto: NBC News

Alegeri SUA 2020: Cum votează americanii

Atunci când votează, americanii oferă voturile electorilor candidatului lor favorit. Electorii reprezintă un grup de funcționari care formează colegiul electoral.

Colegiul electoral are 538 de electori, câte unul pentru fiecare membru al Camerei Reprezentanților.

Președintele și vicepreședintele sunt aleși de colegiul electoral.

Candidatul care primește cele mai multe voturi din partea alegătorilor nu trebuie să fie neapărat câștigătorul alegerilor.

În 2016, colegiul electoral l-a desemnat pe Donald Trump președinte al Americii, deși Hillary Clinton a câștigat votul americanilor.

Ediție specială Aleph News: „Ce se alege de America?”

Alegeri SUA 2020: Donald Trump versus Joe Biden. Cine este al 46-lea președinte al Americii
Foto: Aleph News

Miercuri, 4 noiembrie, la ora 03:30, vei afla primul exit poll LIVE. Ștefan Ionescu, jurnalist Aleph News, și Iulian Chifu, analist politic, vor prezenta și vor dezbate primele rezultate ale exit poll-ului.

Miercuri seară, de la 22:00, afli cine este al 46-lea președintele Americii.