• Trump pregătește o lovitură pentru Europa.
  • Trump amenință că va scoate SUA din NATO.
  • Occidentul s-a mobilizat, dar nu poate suplini industria de apărare americană.

Trump pregătește o lovitură pentru Europa. Dacă va câştiga un al doilea mandat de președinte al SUA,
Trump amenință că va scoate SUA din NATO și ar încuraja Rusia să atace aliaţii europeni dacă nu îndeplinesc obiectivele de contribuţie la bugetul NATO.

Între timp, la doi ani de război, Ucraina strigă că rămâne fără arme. Occidentul s-a mobilizat, dar nu poate suplini industria de apărare americană, mai ales când vine vorba de muniție de artilerie și rachete antiaeriene. În acest moment, ajutorul de 60 miliarde dolari este blocat în camera Reprezentanților de Partidul Republican.

„Dacă SUA va schimba abordarea față de Ucraina, Europei îi va veni foarte greu să sprijine forțele ucrainene într-o măsură suficientă, astfel încât acestea să-și poată îndeplini obiectivele militare. Actualele aliniamente ar fi foarte greu de menținut fără un sprijin convergent al Statelor Unite și Europei. Ucraina este dependentă din punct de vedere militar este dependentă din punct de vedere economico-financiar, astfel încât ar fi foarte foarte greu fără acest sprijin. Pe de altă parte, nu trebuie să fim excesiv de pesimiști. În acest moment sunt foarte multe incertitudini, dar incertitudinile însoțesc politica internațională. Donald Trump încă nu a câștigat alegerile din Statele Unite, dacă le va câștiga este foarte posibil ca abordările acestea mai necenzurate din perioada campaniei electorale să fie înlocuite de o linie mai coerentă, care să nu conducă nici la retragerea Statelor Unite din NATO. Este și foarte greu din punct de vedere legislativ, au fost au fost create niște obstacole. Este însă foarte periculoasă varianta în care rămânând în NATO Statele Unite ar înceta să fie un factor activ sau poate chiar ar bloca convergența statelor alianței, dar acestea sunt speculații”, susține Lucian Dîrdală, analist politic.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Există dezbateri în Statele Unite, nu trebuie să ne închipuim că întreg Partidul Republican aderă la aceste teme. Eu cred că în perioada electorală nu e de așteptat să se facă multe progrese, astfel încât 2024 va fi un an în care Ucraina va trebui să se descurce cu mult mai puțină asistență occidentală decât în 2023 și aceasta sigur va impune probabil adoptarea unei linii defensive. Ucraina are capacități defensive importante, există resurse pentru ca pozițiile de defensivă să fie bine apărate”, a explicat Lucian Dîrdală, analist politic pentru Aleph News.

Citește și