- Președintele Statelor Unite este cel mai puternic om de pe Pământ.
- În cazuri extreme, există Amendamentul 25 al Constituției
- Acesta arată cum se face transferul puterii de la președinte la vicepreședinte.
Donald Trump:„Eu și Prima Doamnă am fost testați pozitiv cu noul coronavirus. O să ne începem carantina și procesul de recuperare imediat. Trecem prin asta ÎMPREUNĂ!”
Donald și Melania Trump au făcut un test COVID, care a ieșit pozitiv. Cei doi sunt în autoizolare. Conform zicalei, când ai puteri mari, ai și responsabilități mari. Teoretic, președintele nu are nicio zi liberă și nici nu poate să-și ia concendiu medical. Chiar și în vacanță, primește briefinguri. Dar în cazuri extreme, există Amendamentul 25 al Constituției.
Dacă Donald Trump consideră că nu își poate îndeplini pe deplin atribuțiile, el poate să-l facă temporar pe vicepreședintele Mike Pence președinte în exercițiu. Adică să-i dea puterile, în cazul în care starea președintelui s-ar agrava brusc, dacă de exemplu ar intra în comă, vicepreședintele și restul cabinetului pot invoca Amendamentul 25 ca să preia puterea. Totuși, prevederile sunt vagi.
Situații similare în istoria Statelor Unite
Amendamentul 25 a fost invocat pe motiv de boală doar de două ori în ultimii 50 de ani. Paradoxal, ambele cazuri se leagă de familia Bush.
În 1985, Ronald Reagan i-a transferat puterile sale vicepreședintelui George Bush Senior cât timp a fost operat de cancer de colon. Situația a durat doar 8 ore, până când Reagan a considerat că se simte suficient de bine să-și reia funcția de președinte.
În 2002 și 2007, George Bush Junior l-a lăsat la putere pe Dick Cheney cât timp a fost în spital pentru colonoscopii. Cheney a fost președinte în exercițiu doar 4 ore.
Amendamentul 25 a luat naștere abia în 1967, dar asta nu înseamnă că până atunci președinții nu se îmbolnăveau.
Un caz faimos este cel al lui Dwight Eisenhower. Acesta a suferit un atac de cord în septembrie 1955 și a fost operat de urgență în iulie 1956. În ambele situații, vicepreședintele Richard Nixon a preluat de facto atribuțiile, dar nu a fost niciodată președinte în exercițiu.
Dar nevoia unei proceduri clare a devenit clară după asasinarea lui Kennedy. Cât timp președintele a fost în comă în spital, după ce a fost împușcat, nimeni nu știa cine are puterea în Statele Unite. În contextul Războiului Rece, asta era periculos.
Ce înseamnă carantina pentru președinte
Fiecare președinte american are un medic personal. În cazul lui Donald Trump, este comandantul Sean Conley, din cadrul US Navy. Acesta este decorat de România pentru că a salvat viața unui soldat român rănit de o bombă în Afganistan.
Decizia pe care Donald Trump o va lua în legătură cu o eventuală carantină, va trebui consultată întâi cu el.
Trump este în categoria de risc – are peste 70 de ani și are o greutate peste normal, dar dacă va fi nevoie, va beneficia de cel mai bun tratament medical disponibil pe glob.
Agenda oficială de astăzi a președintelui Trump includea mai multe evenimente. Printre care unul public, o strângere de fonduri. Evident, toate aceste evenimente au fost anulate.