- Noua variantă de coronavirus apărută în sud-estul Angliei se numește VUI202012/01
- Oamenii de știință vor crește noua variantă în laborator pentru a-i analiza particularitățile și pentru a vedea cum reacționează la vaccin
- Analizele vor dura cel puțin 2 săptămâni
Virusurile suferă mutații mereu, și în timp ce unele variante noi dispar, altele se răspândesc fără a modifica manifestările virusului. Ocazional, provoacă schimbări dramatice, conform The Guardian.
Acum, oamenii de știință se întreabă dacă noua variantă VUI202012/01 intră în această categorie, dacă reprezintă un risc, și dacă răspândirea noii variante în sud-estul Angliei s-a întâmplat din cauza faptului că oamenii ignoră restricțiile.
La aceste întrebări a răspuns directorul medical Chriss Whitty, dezbătute anterior și de Matt Hancock, Secretarul de stat al Sănătății din UK.
„Organizația Nervtag -„the New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group” – e de părere că noua variantă se răspândește mai repede. Am comunicat acest lucru Organizației Mondiale a Sănătății, și vom continua să analizăm datele disponibile pentru a înțelege mai bine această nouă variantă de coronavirus”, spune Chriss Whitty.
Oamenii de știință vor crește noua variantă de coronavirus în laborator și vor analiza răspunsurile anticorpilor în paralel cu vaccinurile pentru Covid-19. Aceste analize la nivel național vor dura cel puțin 2 săptămâni, conform sursei citate.
Specialiștii susțin că deși va dura o perioadă până vor înțelege pe deplin noua variantă a virusului, nu consideră că este mai periculoasă sau mai rezistentă la vaccin.
Apariția noii variante este alarmantă – deși trebuie remarcat faptul că au existat mai multe mutații anterioare ale Covid-19.
Luna trecută, guvernul danez a sacrificat întreaga populație de nurci, după ce a rezultat că sute de cazuri de Covid-19 erau asociate cu variantele Sars-CoV-2 purtate de acestea.
Potrivit Guardian, oamenii de știință se tem acum de cum va reacționa această varianta de coronavirus la vaccin și dacă se va vedea o creștere alarmantă a numărului de cazuri sau nu.
Totuși, Ewan Birney, director general adjunct al Laboratorului European de Biologie Moleculară, a spus că „dacă noua variantă avea să aibă un impact mare asupra severității bolii, am fi văzut asta până acum. Am fi văzut o creștere alarmantă sau o scădere evidentă a numărului de cazuri – nu s-a întâmplat niciuna. Putem concluziona că impactul va fi modest: un pic mai mulți sau mai puțini”.