• Klaus Iohannis găzduiește astăzi la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.
  • La ora 15.00 sosesc reprezentanții țărilor participante, la ora 16.00 începe sesiunea plenară.
  • Se așteaptă ca Grecia să devină al treisprezecelea membru, ceea ce înseamnă că zona se va extinde foarte mult.

Președintele Klaus Iohannis găzduiește astăzi la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări. La București sunt prezente cele 12 state participante la Inițiativă, partenerii strategici ca Statele Unite și Comisia Europeană dar și invitați speciali.

Principalele momente ale Summitului vor începe după masă, la ora 15.00 sosesc reprezentanții țărilor participante, la ora 16.00 începe sesiunea plenară și un moment important va fi la 18.40, când va avea loc o conferință de presă comună a președintelui Klaus Iohaniss, alături de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, președintele Republicii din Lituania, Gitanas Nausėda și cu prim-ministrul Republicii Croate, Andrej Plenković.

„Inițiativa celor 3 Mări este o idee mai veche a Poloniei pentru a reuși conectarea țării cu coridorul sudic, de a avea o relație între Marea Baltică și Marea Neagră. Această inițiativă a fost primită cu mult entuziasm de către România pentru că și noi avem nevoie de acces la Marea Baltică așa cum Polonia are la Marea Neagră. Ulterior, această inițiativă s-a dezvoltat pentru a include și alte țări doritoare de a dezvolta, de a muta centrul de greutate al construcției europene dinspre vest înspre est”, a spus Radu Carp, analist de politică externă, la Aleph News.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Se așteaptă ca Grecia să devină al treisprezecelea membru, ceea ce înseamnă că zona se va extinde foarte mult. Republica Moldova și Ucraina vor deveni state participante asociate, dar un alt lucru important este că se vor analiza proiectele acestei inițiative. România este parte din 20, de la Via Carpatica, cu autostrada Lituania-Grecia, până la calea ferată Dunks Constanța.

Citește și: