- Videoclipurile de pe rețelele de socializare arată studente care își dau jos vălurile de pe cap și îi huiduie pe oficiali.
- Un alt videoclip sugestiv arată un mic grup de eleve, fără văl, care stau în fața unei table și cântă cântecul de protest „For”.
- Elevele din videoclip pot fi văzute obligându-l pe oficial să părăsească curtea școlii, hărțuindu-l și aruncând cu sticle de plastic în direcția sa.
Care este cea mai recentă provocare pentru guvernul condus de clerici din Iran, care încearcă să înăbușe săptămâni de proteste antiguvernamentale? Elevele.
Advertisment
În timp ce demonstrațiile convulsionează țara în urma morții în custodia poliției morală a lui Mahsa Amini, videoclipuri de pe rețelele de socializare analizate de NBC News arată fete din curțile școlilor și din sălile de clasă din Iran care se ridică împotriva simbolurilor tradiționale ale autorității.
Într-una dintre acestea, de marți, pot fi văzute eleve fluturându-și eșarfele și lovindu-și pumnii în aer, în timp ce hărțuiesc un bărbat aflat pe un podium în fața lor. Elevii, aflați într-o școală din orașul Shiraz din sud-vestul țării, sunt auziți scandând „Basiji, du-te și dispari!”.
Recomandări
NBC News nu poate verifica dacă bărbatul care apare în videoclip este membru al Basij, o organizație paramilitară care a contribuit la reprimarea violentă a protestelor care au cuprins Iranul după moartea lui Amini, în vârstă de 22 de ani, la Teheran, la 16 septembrie.
Un alt videoclip sugestiv, tot de marți și distribuit pe Twitter de Centrul pentru Drepturile Omului din New York, arată un mic grup de eleve, fără văl, care stau în fața unei table și cântă cântecul de protest „For”, scris și interpretat de artistul iranian Shervin Hajipour. Cântecul a devenit viral pe rețelele de socializare și a devenit imnul neoficial al demonstrațiilor conduse de femei.
NBC News nu a reușit să verifice în mod independent acest videoclip. Dar înregistrarea cântecului a fost eliminată de pe contul de Instagram al lui Hajipour după ce s-a raportat că acesta a fost arestat de poliția iraniană luna trecută.
Iar o înregistrare video din orașul Karaj, situat la nord de capitala iraniană Teheran, arată un grup de eleve care și-au dat jos vălurile de pe cap și sunt văzute confruntându-se cu un oficial din cadrul Ministerului Educației.
Elevele din videoclip pot fi văzute obligându-l pe oficial să părăsească curtea școlii, hărțuindu-l și aruncând cu sticle de plastic în direcția sa.
NBC News nu a reușit să stabilească ce a dus la acest incident sau când a fost filmat. „Este un indiciu că aceasta este o luptă pentru viitor”, a declarat Hadi Ghaemi, director executiv al Centrului pentru Drepturile Omului din Iran. „Este vorba de tineri care își dau seama că este o bătălie pentru viitorul lor și că trebuie să fie o parte proeminentă a acesteia. Părinții lor nu au reușit să aducă schimbări și ei vor să aibă o viață mai bună. Cred că asta îi motivează pe tineri să fie atât de vocali”.
Partenerii noștri