• Aproximativ 250 de aeronave din 25 de țări NATO și partenere și 10.000 de militari participă la „Air Defender 23”.
  • Exercițiile sunt concepute pentru a spori interoperabilitatea și pregătirea forțelor aeriene ale NATO într-o situație de criză”.
  • În conformitate cu articolul cinci al NATO, un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.

NATO a început cel mai mare exercițiu de desfășurare a forțelor aeriene din istoria alianței militare occidentale, un exercițiu prezentat ca o demonstrație de unitate între membrii și partenerii blocului, în contextul în care tensiunile cu Rusia au escaladat după invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022, scrie Al Jazeera.

Exercițiile Air Defender 23″, conduse de forțele aeriene germane, care au început luni, implică aproximativ 250 de avioane militare din 25 de țări NATO și partenere, inclusiv Japonia și Suedia, candidatul NATO, potrivit forțelor aeriene germane. Până la 10.000 de militari participă la exerciții, care se desfășoară până la 23 iunie și sunt concepute pentru a spori interoperabilitatea și pregătirea forțelor aeriene ale NATO într-o situație de criză”, inclusiv protecția împotriva dronelor și rachetelor de croazieră în cazul unui atac pe teritoriul NATO.

Mesajul semnificativ pe care îl transmitem este că ne putem apăra singuri”, a declarat luni la televiziunea publică generalul-locotenent Ingo Gerhartz de la Luftwaffe germană. Exercițiul Air Defender 23″ a fost conceput în 2018, în parte ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia la Ucraina cu patru ani mai devreme, deși Gerhartz a insistat că exercițiul nu vizează pe nimeni” în mod special. El a spus că exercițiul nu va trimite niciun zbor, de exemplu, în direcția Kaliningrad”, enclava rusă care se învecinează cu statele membre NATO Polonia și Lituania.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Suntem o alianță defensivă și acesta este modul în care este planificat acest exercițiu”, a spus el. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a galvanizat NATO, alianța militară occidentală înființată în urmă cu aproape 75 de ani pentru a face față amenințărilor venite din partea Uniunii Sovietice de atunci.

NATO: Un atac asupra unei țări membre – un atac asupra tuturor

În conformitate cu articolul cinci al NATO, un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor, iar ofertele de aderare trebuie să fie aprobate de toți membrii.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat luni că forțele aeriene ale NATO sunt de o importanță centrală în cazul unui atac, deoarece acestea sunt primele care răspund pentru a asigura securitatea populației și a propriilor forțe armate”.

Exercițiul are scopul de a arăta clar că NATO și forțele aeriene germane sunt pregătite să se apere”, a declarat Pistorius. Acest lucru este valabil pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru oricine care ne amenință libertatea și securitatea”, a adăugat el în comentarii. Potrivit Forțelor Aeriene germane, din cele 250 de avioane implicate, 100 au fost desfășurate în Europa din 42 de state americane.

Citește și: