• Autoritățile din Shanghai spun că vor lua miercuri câteva măsuri importante pentru redeschiderea celui mai mare oraș din China, după două luni de blocaj COVID-19 care a blocat economia națională.
  • Beijing, capitala țării, a mai relaxat marți restricțiile în unele districte.
  • Orașul a impus închideri limitate, dar nu la un nivel apropiat de cel al orașului, într-un focar mult mai mic care pare să fie pe cale de dispariție.

China și-a menținut angajamentul față de obiectivul zero COVID de a elimina toate focarele de coronavirus, dar închiderile repetate și stricte au generat temeri legate de o scădere a economiei în al doilea trimestru al anului. Shanghai va începe să reducă restricțiile COVID-19 de la miezul nopții, după două luni de izolare – mai mult decât fusese planificat.

Autoritățile din cel mai mare oraș din China au declarat că redeschiderea va fi efectuată în etape, iar persoanele din zonele cu risc scăzut vor beneficia de măsuri mai ușoare și se vor putea întoarce la muncă începând cu 1 iunie. Vor fi restabilite toate serviciile de autobuz și de metrou, precum și conexiunile feroviare de bază cu restul Chinei.

Școlile se vor redeschide parțial, pe bază de voluntariat, în timp ce centrele comerciale, supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile vor putea fi deschise la o capacitate de cel mult 75%. Cu toate acestea, cinematografele și sălile de sport vor rămâne închise pentru moment. De asemenea, persoanele care vizitează locurile publice trebuie să prezinte un test PCR negativ pentru a intra.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Viceprimarul Zong Ming a declarat: „Atâta timp cât riscurile de revenire a infecțiilor sunt controlate, vom implementa pe deplin prevenirea și controlul epidemiei, vom normaliza managementul și vom restabili pe deplin producția și viața normală în oraș. China și-a menținut angajamentul față de obiectivul „zero COVID” de a elimina toate focarele de virus, dar închiderile repetate și stricte au generat temeri legate de contracția economiei în al doilea trimestru al anului.

Producția și ocuparea forței de muncă au fost puternic afectate de aceste restricții. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, producția industrială a Chinei a scăzut cu 2,9% în aprilie față de 2021, în scădere de la o creștere de 5,0% în martie, în timp ce vânzările cu amănuntul în aprilie s-au redus cu 11,1%, după ce în martie au scăzut cu 3,5%.

Economiștii au avertizat că doar renunțarea la „zero COVID” va da încredere unei redresări economice susținute.

„Redeschiderea treptată a Shanghaiului ar putea reprezenta doar un răgaz, mai degrabă decât un punct de cotitură”, au declarat experții de la Nomura.

„Adevăratul punct de cotitură va fi marcat de o schimbare a poziției Chinei în ceea ce privește strategia zero COVID”, mai degrabă decât de numărul de cazuri COVID, de relaxarea unor închideri sau de datele lunare privind activitatea.”

Restricțiile severe din China nu au fost sincronizate cu restul lumii. Capitala Beijing, care are o populație de 22 de milioane de locuitori, a descoperit zeci de cazuri noi de COVID în fiecare zi începând cu luna aprilie, în ciuda propriilor sale măsuri severe – ceea ce indică cât de dificilă este limitarea variantei Omicron, foarte transmisibilă. Cabinetul chinez a introdus săptămâna trecută un pachet de 33 de măsuri care acoperă politici fiscale, financiare, de investiții și industriale pentru a relansa economia.