• Testele de la centrala nucleară Fukushima Daiichi folosesc apă dulce în locul apei tratate.
  • Muncitorii centralei au examinat pompele și echipamentele de oprire de urgență la instalația nou construită pe malul mării.
  • Oficialii japonezi spun că apa trebuie să fie eliminată pentru a preveni scurgerile accidentale.

Operatorul centralei nucleare distruse de la Fukushima a început luni testele instalațiilor nou construite pentru deversarea în mare a apelor uzate radioactive tratate, un plan la care se opun cu vehemență comunitățile locale de pescari și țările vecine, scrie AP News. Testele de la centrala nucleară Fukushima Daiichi folosesc apă dulce în locul apei tratate, a declarat operatorul Tokyo Electric Power Company Holdings.

Muncitorii centralei au examinat pompele și echipamentele de oprire de urgență la instalația nou construită pe malul mării, care va dilua apa tratată cu cantități mari de apă de mare. Apa diluată intră apoi într-un tunel subacvatic și este eliberată în ocean la aproximativ 1 kilometru de coastă.

Tunelul subacvatic și alte instalații cheie sunt aproape finalizate. TEPCO spune că testele voluntare sunt așteptate să continue timp de aproximativ două săptămâni înainte de verificările obligatorii de preoperare care vor fi efectuate de Autoritatea de reglementare nucleară, posibil la începutul lunii iulie.
Guvernul japonez a anunțat în aprilie 2021 planurile de a elibera treptat apa tratată, dar încă ușor radioactivă, după ce va fi diluată până la ceea ce spune că sunt niveluri sigure.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

Oficialii japonezi spun că apa, stocată în prezent în aproximativ o mie de rezervoare la centrală, trebuie să fie eliminată pentru a preveni scurgerile accidentale în cazul unui cutremur și pentru a face loc pentru dezafectarea centralei.

Proteste împotriva testelor de la Fukushima

Planul s-a confruntat cu proteste vehemente din partea comunităților locale de pescari, îngrijorate de siguranță și de afectarea reputației. Țările din apropiere, inclusiv Coreea de Sud, China și națiunile insulare din Pacific, și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la siguranță. Guvernul japonez a înființat un fond pentru a promova fructele de mare de la Fukushima și pentru a oferi compensații în cazul în care vânzările scad din cauza îngrijorărilor legate de siguranță.

Oficialii din domeniul pescuitului au declarat că se opun în continuare acestui plan atunci când s-au întâlnit cu ministrul industriei Yasutoshi Nishimura sâmbătă, când acesta a vizitat Fukushima și prefecturile vecine Ibaraki și Miyagi.

Ne menținem opoziția”, i-a spus Tetsu Nozaki, șeful asociației de pescuit din prefectura Fukushima, lui Nishimura. Cu toate acestea, Nozaki a declarat că asociația susține progresul în ceea ce privește dezafectarea centralei și speră să continue dialogul. În acest moment, pozițiile noastre rămân foarte diferite”.

Citește și: