• Uğur Șahin, CEO-ul BioNTech, este încrezător că vaccinul poate „nimici virusul”.
  • Momentan, nu există precizări cu privire la eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech în cazul celor infectați, dar asimptomatici.
  • „Acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus”, a spus Șahin.

Oamenii de știință care au dat naștere primul vaccin anti-COVID se declară încrezători în ceea ce privește produsul lor, afirmând că „poate nimici virusul” și că are puterea de a pune capăt pandemiei care a ține omenirea ostatică în 2020. Compania germană BioNTech și gigantul farmaceutic american Pfizer au anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că vaccinul lor a depășit așteptările în studiile esențiale de fază 3, dovedindu-și eficacitatea de 90%.

Însă, în ciuda performanței celor două companii farmaceutice, nu se cunoaște exact dacă acest vaccin este eficient și pentru cei sunt infectați cu SARS-CoV-2, dar asimptomatici.

Uğur Șahin (foto), directorul executiv al BioNTech, a acordat un interviu cotidianului The Guardian și a mărturisit că este optimist în ceea ce privește noul vaccin. „Dacă întrebarea este dacă putem opri această pandemie cu acest vaccin, atunci răspunsul meu este: da. A fost posibil ca virusul să nu fie cu adevărat vizat de vaccin, să-și găsească drumul în celule și să continue să îmbolnăvească oamenii. Acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus”, a spus Șahin.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Șahin: „Vaccinul împiedică Covid-19 să aibă acces la celulele noastre”

BioNTech, o companie de biotehnologie înființată în 2008 de oamenii de știință germani și cuplul căsătorit, Șahin și Özlem Türeci, precum și oncologul austriac Christoph Huber, a dezvoltat vaccinul cu o metodă experimentală cunoscută sub numele de „mRNA”.

Șahin a mai spus că experiența Pfizer în ceea ce privește vaccinurile de pe piață și acțiunea rapidă din partea autorităților de reglementare au contribuit la accelerarea procesului de dezvoltare a vaccinului la 10 luni, nu în decursul anilor. „Practic nu a existat timp de așteptare. Imaginați-vă că doriți să ajungeți de la un capăt la altul al Londrei și există blocaje de trafic peste tot. Ai avea nevoie de o jumătate de zi. Pentru proiectul nostru, străzile erau goale”, a mai spus Șahin.

„Vaccinul împiedică Covid-19 să aibă acces la celulele noastre. Dar chiar dacă virusul reușește să găsească o cale de intrare, atunci celulele T îl acoperă și îl elimină”, a completat Șahin. Stabilirea cu certitudine dacă vaccinul BioNTech / Pfizer poate opri și infecțiile asimptomatice ar putea dura până la un an.