• Cercetătorii critică decizia statelor din lumea întreagă de a izola UK, după anunțul depistării noii tulpine Covid.
  • Regatul Unit nu este singurul care conduce secvențierea genomică, dar puține țări o fac în același ritm.
  • „În alte țări care nu au această capacitate, este foarte posibil ca aceste variante să fie deja în circulație”.

Oamenii de știință din Marea Britanie și Africa de Sud s-au grăbit să spună lumii despre schimbările aduse Covid-19, depistate datorită expertizei în secvențierea genomică, notează The Telegraph.

Țările din întreaga lume au acționat imediat și au impus interdicții de călătorie în Africa de Sud în ajunul Crăciunului, pe măsură ce au apărut detalii despre o nouă variantă extrem de transmisibilă a Covid-19, care făcea ravagii în anumite părți ale țării.

Marea Britanie a avut o soartă similară săptămâna precedentă, când a lansat și informații despre o versiune cu răspândire rapidă a Covid-19 care a dus la anularea efectivă a Crăciunului pentru milioane de oameni din întreaga țară.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Variantele nu sunt corelate, dar au caracteristici similare: sunt extrem de transmisibile, conduc la încărcături virale mai mari și par să se răspândească mai ușor la persoanele mai tinere. Cu toate acestea, nu se crede că vreuna dintre aceste forme duce la boli mai severe sau la rate mai mari de deces.

Dr. Tulio de Oliveira, profesor la Universitatea KwaZulu Natal și omul care a condus lucrarea de identificare a variantei sud-africane, a fost în mod clar neimpresionat de reacțiile altor țări la schimbul deschis de date.

„Din păcate, se pare că Marea Britanie și Africa de Sud sunt sancționate pentru că erau transparente cu privire la rezultatele supravegherii lor genomice”, a spus el.

New York Times a denumit Marea Britanie „Insula ciumei” după ce au apărut detalii despre noua variantă, dar majoritatea experților consideră că acest apelativ este nedrept, deoarece motivul pentru care am găsit varianta este că o căutăm.

Profesorul Sharon Peacock, șeful Consorțiului Covid-19 Genomics UK (Cog-UK), a declarat că nivelul ridicat de supraveghere genomică din Marea Britanie înseamnă că „dacă vei găsi ceva oriunde, vei găsi probabil aici mai întâi”.

Și potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, varianta a fost detectată în mai multe țări, inclusiv Australia, Danemarca, Italia, Islanda și Olanda.

Marea Britanie întreprinde secvențierea genetică a virușilor în timp real de la începutul pandemiei, așa că a reușit să o detecteze din timp, spune dr. Andrew Preston, lector de patogenie microbiană la Universitatea din Reading.

„În alte țări care nu au această capacitate, este foarte posibil ca aceste variante să fie deja în circulație, dar în prezent neidentificate”, a spus el.

Regatul Unit nu este singurul care conduce secvențierea genomică, dar puține țări o fac în același ritm.

Oamenii de știință din Marea Britanie au efectuat 157.000 de secvențe din puțin peste două milioane de cazuri. În schimb, Statele Unite au efectuat în jur de 55.000 de secvențe din 17 milioane de infecții.

Marea Britanie este lider mondial în cercetarea genetică de câțiva ani, iar Cog-UK a fost înființată în primele zile ale pandemiei, valorificând capacitățile de cercetare a 16 universități din țară.

În comparație cu alți viruși, coronavirusurile sunt destul de stabile, ceea ce înseamnă că nu suferă mutații la fel de mult ca alți viruși, iar unii au pus la îndoială dacă o astfel de capacitate de secvențiere la scară largă a fost necesară, a spus prof. Peacock.

„Doar cu un set de date pe această scară este posibil să obțineți rezoluția înaltă, necesară pentru a face supravegherea genomului utilă pentru investigarea focarelor individuale”, a scris ea pe site-ul web Cog-UK.

Economiile din Marea Britanie și Africa de Sud sunt deja destul de puternic afectate și interdicțiile de călătorie pot fi inutile în orice caz, atunci când aceste noi variante sunt probabil deja la jumătatea din țările lumii.