• Noua tulpină de Covid-19, descoperită prima dată în Marea Britanie, se răspândește în Europa
  • Țări precum Spania, Franța, Germania, Danemarca și Țările de Jos au confirmat deja primele cazuri de infectare
  • Despre noua tulpină se știe că este mult mai contagioasă, dar nu există dovezi că ar fi letală

Noua tulpină de Covid-19, care a fost descoperită pentru prima dată în septembrie în Marea Britanie, se răspândește rapid în țările europene, informează BBC.

Franța, Danemarca, Germania, Țările de Jos, iar cel mai recent, Spania, au confirmat noi cazuri de infectare cu noua variantă de Sars Cov-2, acestea având legătură cu persoane care au călătorit în Marea Biranie.

Specialiștii spun că noua tulpină este considerabil mai contagioasă decât cele anterioare, însă nu e în mod special mai periculoasă pentru cei infectați.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Autoritățile de la Madrid au declarat că toate cele 3 cazuri noi au apărut într-o familie unde un bărbat a călătorit în Marea Britanie recent. Niciunul dintre pacienți nu se află în stare gravă, au mai precizazt spaniolii.

Noile cazuri a cauzat probleme mai în aceste zile, Franța luând decizia să închidă granița cu Marea Britanie, de teama răspândirii virusului. Măsura a fost ridicată miercurea trecută pentru cetățenii europeni care fac dovada unui test negativ.

Ce știm despre noua tulpină?

Noua tulpină a fost detectată în sudul Angliei în septembrie, iar creșterea alarmantă a testărilor pozitive din ultimele săptămâni din zona Londrei și sud-estul Angliei sunt atribuite acestei noi mutații.

Aproape două treimi dintre persoanele pozitive în aceste zone ar putea fi infectate cu noua tulpină, potrivit estimărilor autorităților britanice.

Infecționiștii spun că noua tulpină înlocuiește treptat vechea variantă de virus, iar mutațiile afectează părți importante ale coronavirusului. Unele dintre aceste mutații au fost deja analizate în laborator, arătându-și abilitatea de a infecta mai rapid celulele umane.

Totuși, nu există dovezi clare că noua variantă este mai letală, iar vaccinurile dezvoltate până în prezent ar putea să funcționeze în continuare, au mai spus experții.