• Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că certificatul COVID va avea o valabilitate de cel mult 9 luni de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Astfel, doza booster trebuie administrată în termen de 6 luni de la administrarea celei de a doua doze sau dozei unice, în cazul vaccinului Johnson & Johnson.
  • După cele 6 luni, va mai exista o perioadă de grație de 3 luni în care documentul va rămâne valabil.

Valabilitatea certificatului digital va fi limitată la 9 luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze sau, în cazul vaccinului de la Johnson & Johnson, o singură doză.

Anunțul făcut astăzi de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat practic propunerea statelor membre ale Uniunii Europene

Care va fi valabilitatea certificatului digital

În lipsa administrării dozei a treia, valabilitatea certificatului digital va înceta după 9 luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, astfel că doza booster se recomandă să fie făcută la șase luni după schema completă de vaccinare anti-COVID-19, moment la care eficacitatea primei vaccinări scade semnificativ.

La finalul perioadei de șase luni, va exista o perioadă de grație de trei luni în care certificatul COVID își va păstra valabilitatea, a mai anunțat Ursula von der Leyen.

Tot astăzi, președintele Comisiei Europene a anunțat că țările UE au comandat o tranșă de 180 milioane de doze de vaccin adaptat variantei Omicron, în al treilea contract încheiat cu companiile Pfizer – BioNTech.

Von der Leyen a subliniat, încă o dată, că singura cale pentru a ieși din pandemie este vaccinarea anti-COVID. În primă fază, certificatele digitale au valabilitate până la data de 30 iunie 2022, așa cum s-a stabilit la începutul campaniei de vaccinare la nivel european. Astfel, modificările ar putea apărea după această dată cel mai probabil.