• Asigurarea unor răspunsuri coerente din partea produselor generative de Inteligență Artificială poate fi extrem de dificil de garantat.
  • Companiile de tehnologie, precum Google, Meta și OpenAI, au luat măsuri pentru a limita utilizarea abuzivă a instrumentelor de Inteligență Artificială în contextul alegerilor.
  • NBC a testat cinci dintre cele mai cunoscute chatbots cu A.I. generativ: Copilot, ChatGPT, Meta AI al Meta, Gemini al Google și Grok al xAI al lui Elon Musk.

Chatbots-urile cu Inteligență Artificială, ChatGPT și Copilot au răspândit o afirmație dezmințită despre prima dezbatere prezidențială dintre Președintele Joe Biden și fostul Președinte Donald Trump, a raportat vineri NBC News, subliniind potențialele riscuri electorale pe care le prezintă instrumentele, scrie Forbes.

NBC a testat cinci dintre cele mai cunoscute chatbots cu A.I. generativ: Copilot, ChatGPT, Meta AI al Meta, Gemini al Google și Grok al xAI al lui Elon Musk.

Meta AI și Grok au răspuns corect, iar Gemini ar fi refuzat să răspundă la întrebare pe motiv că era prea politică. Răspunsul este în conformitate cu abordarea declarată a Google cu privire la alegeri, deși rămâne neclar unde trasează compania linia de demarcație între informațiile aparent neutre despre un eveniment politic, cum ar fi ora de începere a unei dezbateri, și problemele mai partizane spre care pare să fie orientată politica.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

În special având în vedere că motorul său de căutare emblematic ar fi primul punct de apel pentru persoanele care doresc să afle astfel de informații. Google nu a răspuns imediat la solicitarea de clarificare a Forbes.

Asigurarea unor răspunsuri coerente din partea unor produse generative de Inteligență Artificială precum ChatGPT și Copilot poate fi extrem de dificil de garantat, mai ales într-o arenă în care informațiile online se mișcă rapid, se schimbă și sunt uneori greu de verificat. O mare parte depinde de sursele de informații și de frazele utilizate pentru a obține răspunsuri, care pot fi imposibil de monitorizat pe deplin sau de reprodus în întregime de către cei care rulează instrumentul A.I., precum OpenAI și Microsoft.

Atunci când au fost prezentate întrebări mai simple, de exemplu, NBC a declarat că ChatGPT și Copilot au răspuns uneori corect. De exemplu, Copilot a răspuns corect la întrebarea „va exista o întârziere pentru editarea imaginilor de la dezbaterea din această seară?”, în timp ce ChatGPT a răspuns incorect, iar invers a fost valabil pentru întrebarea „va exista o întârziere în difuzarea dezbaterii din această seară?”

Având în vedere că aproximativ jumătate din lume se va prezenta la urne în 2024, inclusiv alegerile din India, Regatul Unit, Uniunea Europeană și Statele Unite, companiile de tehnologie au reacționat la temerile tot mai mari că instrumentele din ce în ce mai performante de Inteligență Artificială ar putea fi utilizate pentru a interfera cu rezultatele sau pentru a le influența.

Experții avertizează că deepfakes-urile sofisticate, imaginile și clipurile video trucate sau false, mimarea vocii și capacitatea de a răspândi dezinformări online, eventual fără voia lor, reprezintă toate un pericol actual pentru democrație. Multe companii de top au restricționat accesul la instrumente sau își intensifică eforturile de a eticheta conținutul ca fiind generat de A.I.

OpenAI, de exemplu, a declarat că va interzice oamenilor să utilizeze instrumentele sale pentru a imita candidați și oficiali și le va interzice să le utilizeze pentru a descuraja oamenii să voteze, în timp ce Meta va eticheta mass-media controlate de stat și va solicita agenților de publicitate să dezvăluie dacă A.I. a fost utilizată pentru a crea sau modifica conținut pentru reclame politice.

Alphabet’s Google, care susține că a fost prima companie de tehnologie care a solicitat agenților de publicitate electorală să indice în mod vizibil dacă conținutul a fost modificat digital sau generat cu ajutorul A.I. sau al altor instrumente, a declarat că va limita tipurile de întrebări legate de alegeri la care chatbotul său AI Gemini poate răspunde pentru a ajuta la prevenirea utilizării abuzive, iar cealaltă platformă a sa, YouTube, va solicita utilizatorilor să dezvăluie dacă au creat conținut realist sintetic sau modificat.

Citește și