• Noul total, în creștere cu 10,7 miliarde de dolari față de anul precedent, este determinat în mare parte de creșterea bruscă a bugetelor de apărare din SUA.
  • Rusia este al treilea cel mai mare cheltuitor, cu 8,3 miliarde de dolari.
  • Susy Snyder, unul dintre autorii cercetării, a avertizat că statele nucleare sunt pe cale să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe an pentru arme nucleare”.

Se estimează că cheltuielile globale pentru armele nucleare au crescut cu 13%, ajungând la un nivel record de 91,4 miliarde de dolari în 2023, potrivit calculelor grupului de presiune International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Ican), scrie The Guardian.

Noul total, în creștere cu 10,7 miliarde de dolari față de anul precedent, este determinat în mare parte de creșterea bruscă a bugetelor de apărare din SUA, într-o perioadă de incertitudine geopolitică mai largă cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și de războiul dintre Israel și Hamas.

Toate cele nouă națiuni înarmate nuclear din lume cheltuiesc mai mult, a adăugat Ican, China fiind considerată a doua cea mai mare cheltuitoare, cu un buget de 11,9 miliarde de dolari – deși totalul Beijingului este cu mult sub cele 51,5 miliarde de dolari atribuite SUA.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Rusia este al treilea cel mai mare cheltuitor, cu 8,3 miliarde de dolari, urmată de Regatul Unit (8,1 miliarde de dolari) și Franța (6,1 miliarde de dolari), deși estimările pentru statele autoritare sau pentru cele trei țări cu programe nucleare nedeclarate (India, Pakistan și Israel) sunt toate complicate de lipsa de transparență.

Susy Snyder, unul dintre autorii cercetării, a avertizat că statele nucleare sunt pe cale să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe an pentru arme nucleare” și a susținut că banii ar putea fi folosiți în schimb pentru programe sociale și de mediu.

Aceste miliarde ar fi putut fi folosite pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru a salva de la dispariție animalele și plantele care susțin viața pe Pământ, ca să nu mai vorbim de îmbunătățirea serviciilor de sănătate și educație din întreaga lume”, a declarat Snyder.

În ultimii cinci ani, de când Ican și-a început cercetările, cheltuielile cu armele nucleare au crescut cu 34%, adică 23,2 miliarde de dolari. Cheltuielile din SUA au crescut cu 45% în această perioadă și cu 43% în Marea Britanie, iar conform tendințelor actuale vor depăși 100 de miliarde de dolari în 2024.

Citește și

Citește și