- China a continuat să susțină că balonul a fost doar un „dirijabil” de cercetare meteorologică care a fost aruncat în aer în afara cursului.
- Pentagonul a respins din start această afirmație – la fel ca afirmația Chinei potrivit căreia balonul nu era folosit pentru supraveghere și avea doar o capacitate de navigație limitată.
- Prezența balonului pe cerul SUA în această săptămână a dat o lovitură puternică relațiilor deja tensionate dintre SUA și China.
China a amenințat cu „noi acțiuni” după ce SUA au doborât un presupus balon-spion, Beijingul insistând că este vorba de un avion civil și că survolul a fost un accident. Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat sâmbătă doborârea aparatului după ce acesta a trecut deasupra unor situri militare sensibile din America de Nord.
Advertisment
Oficiali ai Pentagonului au declarat că un avion de vânătoare F-22 a tras o rachetă asupra balonului la ora 14:40, perforându-l în timp ce se afla în largul coastei, în apropiere de Myrtle Beach, Carolina de Sud. Marina preia conducerea unei operațiuni de recuperare a rămășițelor.
„L-au doborât cu succes și vreau să îi felicit pe aviatorii noștri care au făcut acest lucru”, a declarat dl Biden după ce a coborât de pe Air Force One în drum spre Camp David. China a răspuns spunând că își rezervă dreptul de a „lua măsuri suplimentare” și a criticat SUA pentru „o reacție exagerată evidentă și o încălcare gravă a practicilor internaționale”.
Recomandări
În declarația sa de duminică, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a afirmat că „China va susține cu hotărâre drepturile și interesele legitime ale companiei în cauză și, în același timp, își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare ca răspuns”.
Prezența balonului pe cerul SUA în această săptămână a dat o lovitură puternică relațiilor deja tensionate dintre SUA și China, care se află de ani de zile într-o spirală descendentă. Aceasta l-a determinat pe secretarul de stat Antony Blinken să anuleze brusc o călătorie cu miză mare la Beijing, menită să reducă tensiunile.
Spectacolul i-a făcut pe americani să se uite la cer toată săptămâna, întrebându-se dacă nu cumva misteriosul balon a plutit deasupra lor. Oficiali americani din domeniul apărării și al armatei au declarat sâmbătă că balonul a intrat în zona de apărare aeriană a SUA la nord de Insulele Aleutine pe 28 ianuarie și s-a deplasat în mare parte deasupra uscatului din Alaska și apoi în spațiul aerian canadian din Teritoriile de Nord-Vest luni. Marți a traversat din nou teritoriul american deasupra nordului statului Idaho – ziua în care Casa Albă a declarat că dl Biden a fost informat pentru prima dată despre acest lucru.
Balonul a fost reperat miercuri deasupra statului Montana, unde se află unul dintre cele trei câmpuri de silozuri pentru rachete nucleare ale Americii, la baza Malmstrom Air Force Base. Americanii au reușit să colecteze informații despre balon în timp ce acesta zbura deasupra SUA, oferindu-le câteva zile pentru a-l analiza și a afla cum se deplasa și ce era capabil să supravegheze, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării. Oficialul nu a fost autorizat să discute despre operațiunea în curs de desfășurare și a vorbit sub rezerva anonimatului.
China a continuat să susțină că balonul a fost doar un „dirijabil” de cercetare meteorologică care a fost aruncat în aer în afara cursului.
Pentagonul a respins din start această afirmație – la fel ca afirmația Chinei potrivit căreia balonul nu era folosit pentru supraveghere și avea doar o capacitate de navigație limitată.
Partenerii noștri