• Partidul Comunist consideră că cenzura prolifică din China nu este suficient de severă.
  • Weibo, varianta chineză a rețelei Twitter, a fost mult timp o țintă principală pentru cenzura online strictă.
  • Analiștii cred că acestea ar putea avea legătură cu scandalul #MeToo din jurul jucătoarei chineze de tenis Peng Shuai.

Partidul Comunist consideră că cenzura din China nu este suficient de severă. Sub conducerea președintelui Xi Jinping, partidul și-a înăsprit controlul asupra internetului, considerându-l susceptibil la infiltrarea occidentală, relatează CNN.

Weibo, varianta chineză a rețelei Twitter, a fost mult timp o țintă principală pentru cenzura online strictă, datorită bazei sale largi de audiență și capacității de a influența opinia publică.

Însă, în ochii Partidului Comunist Chinez, nu este suficient de cenzurat și trebuie să plătească un preț, la propriu.
Marți, Weibo a fost amendat cu 470.000 de dolari pentru că a difuzat în mod repetat „informații ilegale”, încălcând legile și reglementările țării, inclusiv legea privind securitatea cibernetică și o lege privind protecția minorilor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Nu este nici pe departe prima dată când Weibo a fost sancționat cu o amendă atât de mare de către guvern. În primele 11 luni ale acestui an, gigantul social media a fost amendat de 44 de ori pentru abateri care l-au costat în total 2,2 milioane de dolari, potrivit Administrației Spațiului Cibernetic din China (CAC), o agenție guvernamentală aflată sub controlul partidului.

Weibo a precizat într-o declarație că „acceptă cu sinceritate criticile” din partea autorității de reglementare și a înființat un grup de lucru ca răspuns la această sancțiune.

Chinezii nu au voie să vorbească despre cenzură

Cea mai recentă pedeapsă aplicată lui Weibo a venit la doar două săptămâni după ce Douban, un site popular de recenzii de filme, cărți și muzică, a fost amendat cu 236.000 de dolari din motive similare – adăugându-se la amenzile de 1,4 milioane de dolari pe care le-a acumulat în acest an până în noiembrie pentru aparente încălcări ale conținutului.

Primul pas în cenzură este că nu poți vorbi despre cenzură. Nu ai voie să o dezvălui decât dacă ți se spune – de către guvern”, a declarat Eric Liu, analist la China Digital Times, un site de știri cu sediul în SUA care urmărește cenzura în China.

Analistul Liu a lucrat anterior ca cenzor de conținut la Weibo. El și colegii săi au primit mai mult de 800 de ordine de cenzură în perioada în care a lucrat la companie, între 2011 și 2013. Dar în prezent, spune el, ordinele autorităților de reglementare a internetului sunt emise mai discret, prin canale mai securizate, ceea ce face mult mai dificilă scurgerea lor de către angajați.

Sub conducerea președintelui Xi Jinping, partidul și-a înăsprit controlul asupra internetului, considerându-l susceptibil la infiltrarea occidentală. Cu puțin peste un deceniu în urmă, Weibo găzduia dezbateri publice vibrante pe o varietate de probleme sociale, iar intelectualii publici cu înclinații liberale au reușit să strângă un număr mare de adepți.

Sancțiunile ar fi putut fi declanșate de scandalul Peng Shuai

Deși autoritatea de reglementare a internetului nu a precizat ce conținut a declanșat sancțiunile pentru Weibo și Douban, analiștii cred că acestea ar putea avea legătură cu scandalul #MeToo din jurul jucătoarei chineze de tenis Peng Shuai.

Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat public pe Weibo, în data de 2 noiembrie, pe fostul vicepremier Zhang Gaoli de agresiune sexuală. Postarea ei a fost ștearsă în mai puțin de 30 de minute, iar contul ei de Weibo a fost blocat de la căutări, dar capturi de ecran ale postării sale au circulat totuși pe scară largă pe rețelele de socializare și în grupuri de chat private înainte de a fi cenzurate. Și, în ciuda eforturilor cenzorilor de a șterge de pe internet toate discuțiile și chiar și cele mai vagi referiri la acuzațiile ei, aluziile și discuțiile voalate continuă să apară din când în când – inclusiv pe Weibo și Douban.

Se pare că Weibo este pedepsit de data aceasta pentru scandalul Peng Shuai, care este cea mai mare campanie de cenzură a anului”, a declarat Liu. „Dar autoritățile chineze nu vor admite niciodată că a avut loc cenzura în cazul lui Peng în primul rând” , a adăugat el.