• China spionează de ani de zile din Cuba, afirmă un oficial american.
  • Un oficial american a declarat sâmbătă că China colectează de mult timp informaţii din Cuba şi că şi-a modernizat instalaţiile de pe insulă în 2019.
  • WSJ a relatat joi că China a ajuns la un acord cu Cuba pentru a înfiinţa o bază de spionaj pe insulă, un raport pus sub semnul întrebării de guvernele american şi cubanez.

China operează de ani de zile o unitate de informații în Cuba și a modernizat-o în 2019, ca parte a unui efort global al Beijingului de a-și spori capacitățile de culegere de informații, potrivit unui înalt oficial american de la Casa Albă, scrie ALJAZEERA.

Declarația de sâmbătă a venit la câteva zile după ce The Wall Street Journal a raportat că China a ajuns la un acord secret cu Cuba pentru a înființa o unitate de ascultare electronică pe insula situată la aproximativ 160 km de statul Florida, în sudul Statelor Unite.

WSJ a relatat că, în cadrul negocierilor, China a plănuit să plătească miliarde de dolari Cubei, care se află în criză de bani, ca parte a negocierilor.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Guvernele american și cubanez au pus sub semnul întrebării acest raport.

Oficialul de la Casa Albă, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că descrierea făcută de WSJ ,,nu corespunde înțelegerii noastre” , dar nu a precizat în ce fel a fost greșit raportul și nici nu a abordat în detaliu dacă au existat eforturi din partea Chinei de a construi o nouă unitate de spionaj în Cuba.

Oficialul a spus că problema a fost anterioară administrației președintelui american Joe Biden, la fel ca și eforturile Beijingului de a-și consolida infrastructura de colectare a informațiilor la nivel mondial.

,,Aceasta este o problemă în curs de desfășurare și nu o evoluție” , a declarat oficialul. ,,RPC [Republica Populară Chineză] a efectuat o modernizare a instalațiilor sale de colectare de informații din Cuba în 2019. Acest lucru este bine documentat în dosarul de informații” .

China spionează de ani de zile din Cuba, afirmă un oficial american

Solicitat să comenteze, un oficial de la ambasada Chinei din Washington DC a indicat declarația de vineri a unui purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, care a acuzat SUA de ,,răspândirea de zvonuri și calomnii” cu discuții despre o stație de spionaj în Cuba și de a fi ,,cel mai puternic imperiu de hackeri din lume”.

Guvernul cubanez, între timp, a criticat ultima mișcare.

,,Continuă speculațiile calomnioase, promovate în mod evident de anumite instituții media pentru a provoca daune și alarmă, fără a urma modele minime de comunicare și fără a furniza date sau dovezi care să susțină ceea ce răspândesc” , a declarat pe Twitter ministrul adjunct de externe Carlos Fernandez de Cossio.

Cassio a descris anterior raportul WSJ ca fiind o invenție americană menită să justifice embargoul economic impus de Washington de zeci de ani împotriva insulei.

El a declarat că Cuba respinge orice prezență militară străină în America Latină și în Caraibe.

Atenția în jurul presupusului spionaj chinezesc din Cuba vine în contextul în care Washingtonul și Beijingul iau măsuri timide pentru a calma tensiunile care au crescut după ce un presupus balon spion chinez de mare altitudine a traversat continentul american înainte ca armata țării să îl doboare în largul coastei de est în februarie.

Aceasta include o călătorie în China pe care oficialii americani spun că secretarul de stat Antony Blinken o planifică pentru 18 iunie. Cel mai înalt diplomat al Washingtonului renunțase anterior la această vizită din cauza incidentului cu balonul spion.

Oficialul administrației Biden a declarat că, în ciuda faptului că administrația fostului președinte american Donald Trump a fost conștientă de eforturile Chinei de a amplasa baze în Cuba și a făcut unele încercări de a aborda provocarea, ,,nu am făcut suficiente progrese și aveam nevoie de o abordare mai directă” .

Oficialul a declarat că diplomații americani au angajat guvernele care aveau în vedere găzduirea unor baze chinezești și au făcut schimb de informații cu acestea.

,,Experții noștri evaluează că eforturile noastre diplomatice au încetinit RPC” , a declarat oficialul.

,,Credem că RPC nu se află chiar acolo unde ar fi sperat să fie” .

Citește și

Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când nu mai bei cafea? 10 lucruri pe care nu le știai

FOTO. Cel mai nou angajat al companiei SpaceX a lui Elon Musk are doar 14 ani. Cine este Kairan Quazi

Zelenski recunoaște pentru prima dată că Ucraina a început contraofensiva. Mesajul său pentru Putin