• Marina americană publică o înregistrare video care arată cum o navă de război chineză aproape a lovit un distrugător american în Strâmtoarea Taiwan în weekend.
  • Ciocnirea are loc într-un moment tensionat în relațiile dintre SUA și China.
  • Ministerul Apărării din Taiwan a făcut apel la China să respecte dreptul la libertatea de navigație.

Marina americană a publicat o înregistrare video a ceea ce a numit o „manevră nesigură” în strâmtoarea Taiwan, în care o navă de război chineză a trecut prin fața unui distrugător american, un incident riscant pe fondul deteriorării relațiilor dintre China și SUA, scrie ALJAZEERA.

Armata americană a declarat că distrugătorul USS Chung-Hoon, și fragata candiană HSMC Montreal efectuau sâmbătă un tranzit „de rutină” în strâmtoare, când nava chineză a tăiat fața navei americane, apropiindu-se la 137 de metri.

În înregistrarea video, difuzată de Marina americană duminică seara târziu, se poate vedea cum o navă de război chineză navighează în fața USS Chung-Hoon în ape calme, care nu și-a schimbat cursul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Se poate auzi o voce în limba engleză, care aparent trimite un mesaj radio către nava chineză, avertizând împotriva „încercărilor de a limita libertatea de navigație” , deși formularea exactă nu este clară din cauza zgomotului produs de vânt.

SUA au provocat „probleme și provocări” , acuză China

„Măsurile luate de armata chineză sunt complet rezonabile, legitime și profesioniste și sigure”, a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

„Statele Unite au provocat mai întâi probleme și provocări, în timp ce China s-a ocupat de ele în conformitate cu legea și reglementările în vigoare după aceea”, a declarat Wang la o conferință de presă obișnuită de luni, când a fost întrebat despre videoclipul publicat de marina americană.

Sâmbătă seară, armata chineză a reproșat Statelor Unite și Canadei că au „provocat în mod deliberat riscuri” cu această trecere comună rară prin strâmtoare.

Comentatorul militar chinez Song Zhongping a declarat pentru agenția Reuters că această „interceptare de aproape” a fost o demonstrație atât a capacităților, cât și a „curajului” marinei chineze.

„Cu cât mai intensă este provocarea din partea Statelor Unite, cu atât mai puternice sunt contramăsurile din partea Chinei”, a spus Song.

Al doilea incident din ultima vreme

A fost a doua întâlnire de acest fel în ultimele zile.

La 26 mai, un avion de vânătoare chinez a efectuat o manevră „inutil de agresivă” în apropierea unui avion militar american deasupra Mării Chinei de Sud, în spațiul aerian internațional, potrivit SUA.

„Mi se pare că Beijingul și-a instruit forțele să răspundă mai îndrăzneț împotriva a ceea ce consideră că sunt forțe americane și aliate care se apropie”, a declarat Derek Grossman, analist în domeniul apărării la RAND Corporation, un think tank american.

„Procedând astfel, China nu face decât să crească șansele de erori de calcul, și anume ciocnirea accidentală a navelor sau aeronavelor, care ar putea apoi să se transforme într-un conflict armat”, a adăugat el.

În 2001, un avion de spionaj american a aterizat de urgență pe insula chineză Hainan după o coliziune cu un avion de vânătoare chinez, al cărui pilot a murit.

Ce spune Taiwanul

Ministerul Apărării din Taiwan a calificat duminică acțiunile Chinei cu navele americane și canadiene drept o „provocare” și a declarat că este responsabilitatea comună a țărilor libere și democratice să mențină pacea și stabilitatea în strâmtoare.

„Orice acțiune care să crească tensiunea și pericolul nu va contribui la securitatea regională”, se arată într-un comunicat al minterului.

Ministerul a făcut apel la China să respecte dreptul la libertatea de navigație.

China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, o afirmație pe care guvernul de la Taipei o respinge cu fermitate.

Beijingul a intensificat presiunile militare și politice pentru a încerca să forțeze Taiwanul să accepte suveranitatea, inclusiv prin organizarea de manevre regulate în apropierea insulei.

Citește și

O imagine AI îl arată pe Elon Musk când era copil. Ce reacție a avut miliardarul când a văzut-o

FOTO. Un bărbat a generat o versiune virtuală a iubitei sale. „GirlfriendGPT” îți trimite mesaje vocale și selfie-uri

Volodimir Zelenski susține că următoarea fază a războiului va avea consecințe sumbre: „Un număr mare de soldați vor muri”