• India a protestat după ce Beijingul a publicat harta.
  • Harta arată că nord-estul statului Arunachal Pradesh și platoul disputat Aksai Chin sunt teritoriul Chinei.
  • Beijingul a răspuns spunând că vecinii săi ar trebui să se abțină de la supra-interpretarea” problemei.

China a transmis Indiei să își păstreze calmul” în legătură cu o nouă hartă chineză care, potrivit Delhi, revendică teritoriul său. India a protestat după ce Beijingul a publicat harta care arată că nord-estul statului Arunachal Pradesh și platoul disputat Aksai Chin sunt teritoriul Chinei, relatează BBC.

Beijingul a răspuns spunând că vecinii săi ar trebui să se abțină de la supra-interpretarea” problemei. Între timp, rapoartele presei afirmă că președintele chinez Xi Jinping va lipsi probabil de la discuțiile liderilor G20 de săptămâna viitoare de la Delhi.

Rapoarte neconfirmate sugerează că premierul Li Quang va participa în schimb. Xi a confirmat anterior că va călători la Delhi pentru reuniunea din 9-10 septembrie, dar Ministerul de Externe al Chinei nu a confirmat participarea sa atunci când a fost solicitat să facă acest lucru în cadrul unei ședințe de presă obișnuite de joi.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Surse neidentificate au declarat pentru agenția de știri Reuters că acesta și-a anulat planul din cauza controversei legate de hartă. BBC nu a putut verifica în mod independent această afirmație. India nu este singura țară care se opune hărții – joi, Filipine și Malaezia au emis proteste împotriva revendicării de către China a proprietății asupra celei mai mari părți din Marea Chinei de Sud din hartă. Taiwan – despre care China spune că este o provincie separatistă care va fi în cele din urmă sub controlul Beijingului – a obiectat, de asemenea, la includerea sa pe hartă.

De asemenea, un politician din Nepal și-a anulat o vizită în China, afirmând că noua hartă nu a ținut cont de harta revizuită a țării, care a provocat deja tensiuni cu India. Escaladarea din cauza ediției din 2023 a hărții naționale standard a Chinei are loc la doar câteva zile după ce premierul indian Narendra Modi și dl Xi au discutat în marja summitului Brics din Africa de Sud.

Citește și