• China a înlocuit ministrul de Externe, fostul șef al diplomației este dispărut de o lună.
  • În locul lui Qin Gang, considerat omul de încredere al alui Xi Jinping, diplomația chineză va fi condusă de predecesorul său, Wang Yi.
  • Wang Yi este directorul de politică externă al Partidului Comunist, cel mai înalt grad diplomatic al țării.
  • Există speculații că Xi Jinping i-ar fi fabricat un dosar fostului ministru de Externe.

După săptămâni de speculații pentru că ministrul de Externe nu a mai fost văzut în public, China l-a înlocuit. În locul lui Qin Gang, considerat omul de încredere al alui Xi Jinping, diplomația chineză va fi condusă de predecesorul său, Wang Yi. Wang Yi este directorul de politică externă al Partidului Comunist, cel mai înalt grad diplomatic al țării și a fost ministru de Externe între 2003 și 2022. Mișcarea vine într-o perioadă agitată pentru China, care, după pandemie, încearcă să îșu reface relațiile cu paratenerii internaționali, scrie CNN.

Beijingul nu a dat detalii despre schimbare. Fostul ministru Qin Gang, a fost văzut ultima oară pe 25 iunie, în timpul unei întâlniri cu diplomați de rang înalt din Rusia, Vietnam și Sri Lanka. Pe rețele sociale au început să circule zvonuri că diplomatul, despre care Beijingul a spus până acum că ar avea probleme de sănătate, ar putea face obiectul unui proces de corpție, așa cum li se mai fabrică dosare unor politicieni incomozi.

Qin Gang, lupul combatant care le arăta colții occidentalilor

Considerat drept omul de încredere al lui Xi Jinping, Qin Gang a fost numit ministru de Externe la sfârșitul lui decembrie 2022. Venea de la Washington, unde fusese ambassador între 2021 și 2022. Diplomat de carieră, Qin a petrecut mai mulți ani în post la ambasada din Londra și a fost purtător de cuvânt al ministerului. Postul de la Washington i-a adus însă vizibilitate, în numeroase ocazii a prezentat poziția Chinei în dosare internaționale.

Recomandări

A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN BRAZILIA
APPLE ÎȘI CERE SCUZE

Qin Gang era uneori numit de presa străină un ”lup combatant”, nume care le este dat diplomaților chinezi care răspund vehement criticilor occidentului despre China, scrie Le Monde. În 2020 spunea că imaginea Chinei s-a degradat în țările occidentale, pentru că europenii și americanii și în special presa lor nu au acceptat niciodată sistemul politic și dezvoltarea economică a gigantului asiatic.

Fără înlocuitor official, China a avut un vid de putere la Ministerul de Externe. Au fost anulate și o vizită la Beijing a șefului diplomației europene, Josep Borell, care ar fi trebuit să aibă loc la jumătatea lui iulie și una a ministrului britanic de Externe, James Cleverly.

China transmite însă că activitatea diplomatică se desfășoară în mod normal, la BRICS, în Africa de Sud, a mers Wang Yi.

Citește și

LIVE UPDATE. Ziua 518 de război: SUA aprobă un pachet de securitate în valoare de 400 de milioane de euro

Inteligența artificială intră și în bucătăria restaurantelor. Cum revoluționează AI-ul industria hotelieră

OMS: Un bărbat a fost testat pozitiv pentru sindromul respirator, care poate fi fatal. Ce simptome a avut când a ajuns la spital