• Un raport parlamentar al Marii Britanii a sugerat că economia Rusiei este menținută pe linia de plutire prin operațiuni „critice” de contrabandă cu aur ale grupului de mercenari Wagner.
  • Anthony Blinken: Poporul ucrainean continuă să își apere cu curaj țara împotriva agresiunii Rusiei
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina va continua să efectueze atacuri asupra Crimeei ocupate de ruși.

UPDATE ORA 21.00

Forțele aeriene ucrainene au emis un avertisment cu privire la faptul că rachete rusești Kinzhal au fost lansate spre regiunile Khmelnytskyi și Kirovohrad din vestul Ucrainei, precum și spre capitala Kiev.

UPDATE ORA 19.00

Explozii au fost raportate în regiunea Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, la câteva ore după ce aviația ucraineană a avertizat că bombardiere strategice rusești au fost în aer.

Forțele aeriene au declarat că „un grup de rachete se deplasează de-a lungul graniței cu Moldova în direcția regiunii Khmelnytskyi”.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Administrația militară regională Khmelnytskyi a declarat pe canalul său Telegram: „În regiunea Khmelnytskyi se aud sunete de explozii. Apărarea antiaeriană funcționează”.

Nu este clar dacă toate exploziile au fost cauzate de apărarea aeriană în acțiune sau de impactul rachetelor.

UPDATE ORA 18.00

Ucraina a lansat o ofensivă majoră la sud de Orikhiv, în regiunea Zaporojie

Update ora 16.00. Anchetă ucraineană asupra unui parlamentar suspectat că și-a luat o vacanță criminală de lux în Maldive

Procurorii ucraineni au deschis un dosar penal împotriva unui parlamentar suspectat că și-a petrecut o vacanță de lux în Maldive, încălcând o interdicție de călătorie privată în străinătate din timpul războiului, a declarat procuratura generală.

Călătoriile private în străinătate ale oficialităților au fost interzise din ianuarie, în timp ce majorității bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani li se interzice, de asemenea, să părăsească țara.

Aceasta este în temeiul unei legi marțiale care a fost introdusă atunci când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Update ora 15.00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat încrederea în soldații săi, pe fondul forțelor ucrainene raportate în frontul de sud și est.

„Noi credem în băieții noștri. Continuăm să lucrăm”, a postat el pe Telegram după ce a fost actualizat de către comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene, generalul Valerii Zalujnyi.

Remarcile sale au loc pe fondul unei puternice ofensive ucrainene de-a lungul frontului de sud și al unor noi împingeri în jurul lui Bakhmut, în special în sudul orașului asediat, unde forțele Kievului se apropie de așezările Andriivka și Klișchiivka.

Zelenski a continuat spunând că a primit actualizări cu privire la furnizarea de arme și muniție. „Există o întărire pentru sistemul nostru de apărare aeriană”, a spus el. „Va fi trimis acolo unde este cel mai necesar.”

Update ora 14.00. „În unele zile se împușcă non-stop”, a declarat un militar ucrainean pentru NYT

Intensitatea luptelor din această regiune a Ucrainei scade și crește de aproape un an, dar luptele au dus la schimbări minore ale pozițiilor de pe prima linie, notează ziarul.

Tacticile militare rusești în zonă amintesc de bătăliile de la Bakhmut, potrivit oficialilor militari ucraineni intervievați de NYT, rușii încercând să obțină mici câștiguri bazându-se pe un număr mare de personal și arme.

Înainte de asalt, armata rusă a bombardat pozițiile ucrainene cu rachete și mortare, încercând să distrugă pigole și să le atace pe ucrainenii supraviețuitori. După aceea, detașamentele de asalt de 10-12 persoane merg la atac – nu militari profesioniști. În spatele lor sunt luptători ceceni, care nu permit primilor rânduri să se retragă. Și abia atunci soldați profesioniști trec la atac. Din fericire, potrivit soldaților ucraineni, rușii nu cunosc suficient de bine zona, iar atacurile sunt mai mult haotice decât coordonate.

Update ora 13.00. Ucraina a lansat o ofensivă majoră la sud de Orihiv, susțin oficiali ruși și bloggeri militari. Kievul păstrează tăcerea

Oficiali și bloggeri militari instalați în Rusia au afirmat că forțele ucrainene au lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporijia, la sud de Orihiv, transmite CNN.

Update ora 12.00. Ministerul rus al Apărării a început să folosească „Shahed” iranian de fabricație rusă pentru atacurile asupra Ucrainei – APU

Armata rusă a început deja să folosească drone iraniene Shaheda asamblate în Rusia pentru lovituri împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost anunțat de șeful centrului de presă al comandamentului operațional „Sud” Natalia Gumenyuk.

„Faptul că rămășițele acelor Shahed care au fost găsite după ultimele atacuri erau deja marcate, de exemplu, în chirilică, indică faptul că producția lor este deja rusă”, a spus ea la teletonul național.

Săptămâna aceasta, jurnaliştii publicaţiei Protokol şi canalului de YouTube RZVRT au publicat o investigaţie, potrivit căruia studenții de la Colegiul Politehnic Alabuga din Tatarstan au fost implicați în adunarea șahedilor din Rusia.

Potrivit jurnaliștilor, în medie, studenții câștigă 30-40 de mii de ruble în producție. Uneori trebuie să lucreze câteva zile fără somn și „practic fără mâncare”.

Ulterior, pe canalul de telegrame al colegiului au apărut mai multe videoclipuri, în care studenții vorbeau despre un „salariu decent” și o decizie voluntară de a merge la muncă în producție (care producție nu a fost specificată).

Update ora 11.00

Președintele belarus Alexander Lukașenko ar putea folosi prezența grupului de miliție în exil al Rusiei pe teritoriul țării sale ca monedă de schimb cu Moscova, a semnalat Institutul de Război în cea mai recentă actualizare.

Lukașenko a mers la Moscova la sfârșitul săptămânii trecute pentru a se întâlni cu omologul său Vladimir Putin. Kremlinul a recunoscut că cei doi lideri aliați au discutat despre Grupul Wagner în ultimele zile fără a dezvălui concluzii sau detalii.

Update ora 10.00

Întreprinderea franceză de produse alimentare Danone a declarat miercuri că își va „deconsolida” afacerea din Rusia în iulie, după ce autoritățile din țară au preluat controlul asupra filialei sale la începutul acestei luni.

Compania a spus că decizia va avea ca rezultat o depreciere a numerarului de aproximativ 200 de milioane de euro și o diferență de conversie valutară de aproximativ 500 de milioane de euro.

Update ora 09:00. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina va continua să efectueze atacuri asupra Crimeei ocupate de ruși

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina va continua să efectueze atacuri asupra Crimeei ocupate de ruși și a podului Kerci care o leagă de Rusia continentală, recunoscând totodată că planul Ucrainei de contraofensivă lentă este în întârziere.

În timp ce Rusia a lovit orașul-port sudic Odesa și regiunea înconjurătoare în ultima săptămână, Ucraina a continuat să efectueze lovituri în interiorul Crimeei. Marți, dronele ucrainene au lovit un depozit de muniții, la doar o săptămână după ce dronele de pe mare au lovit podul Kerci.

„Toate aceste ținte sunt ținte oficiale, deoarece le vor reduce capacitatea de a lupta împotriva noastră (și) vor ajuta la salvarea vieților ucrainenilor”, a spus Reznikov într-un interviu pentru CNN.

Întrebat dacă obiectivul Ucrainei este să dezactiveze definitiv podul, Reznikov a răspuns: „Este o tactică normală să distrugi liniile logistice ale inamicului tău pentru a opri opțiunile de a obține mai multă muniție, de a obține mai mult combustibil, de a obține mai multă mâncare etc. De aceea vom folosi aceste tactici împotriva lor.”

Update ora 08:00. Trevor Reed, marin american eliberat din Rusia în schimbul de prizonieri, a fost rănit în Ucraina

Trevor Reed, un fost marin american eliberat dintr-o închisoare rusă anul trecut, a fost rănit în timp ce lupta ca voluntar internațional în Ucraina, potrivit oficialilor americani.

Câteva surse din apărare au declarat pentru The Messenger că Reed, care s-a întors în SUA într-un schimb de prizonieri de mare profil în aprilie 2022, a călcat pe o mină terestră în Ucraina și nu se afla în țară, acționând în numele guvernului SUA în oricum.

Update ora 07:00

Economia Rusiei este ținută pe linia de plutire de contrabandă cu aur a grupului de mercenari Wagner în Sudan, arată un raport parlamentar britanic.

În schimbul sprijinului pentru grupul paramilitar RSF din Sudan, Wagner a obținut cantități mari de aur, care au ajutat Rusia, în condițiile în care economia a fost puternic afectată de sancțiunile occidentale.

Update ora 05:00

Ucraina primește bani pentru deminare. Pe lângă echipamentele de deminare, Kievul va avea la dispoziție și un fond de 244 de milioane de dolari, pentru operațiunile de pe teren.

”Cu cât mai repede repunem în circulație drumurile minate, cu atât mai repede vom putea face afaceri folosindu-le”, a spus vicepremierul Yulia Svyrydenko.

Departamentul de Stat din SUA estima, la sfârșitul anului trecut, că 160.000 de kilometri pătrați de pe teritoriul Ucrainei trebuie să fie verificați, pentru că există riscul unor explozii.

Update ora 04:00

Doi copii se numără printre cele trei persoane ucise luni în urma bombardamentelor cu rachete în orașul Kostiantynivka din estul Ucrainei, a declarat un oficial militar local.

„Încă o tragedie a avut loc”, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, într-un interviu. „O muniție cu dispersie Smerch MLRS a explodat deasupra unor civili”, a spus el.

Victimele au fost o fetiță de 11 ani, un băiat de 10 ani și un bărbat de 28 de ani, iar alte 6 persoane au fost rănite și au ajuns în stare gravă la spital.

Update ora 02:00

Un fost pușcaș marin american care a fost eliberat din Rusia într-un schimb de prizonieri anul trecut a fost rănit în timp ce lupta în Ucraina, a declarat Departamentul de Stat din Ucraina.

„Vreau să fiu clar în mod explicit cu privire la un lucru, Trevor Reed nu a fost implicat în nicio activitate în numele guvernului american”, a declarat o sursă anonimă. „Și, așa cum am indicat, am fost incredibil de clari în a avertiza cetățenii americani să nu călătorească în Ucraina, cu atât mai puțin să participe la lupte. După cum știți, nu suntem în măsură să oferim asistență pentru a evacua cetățenii americani privați din Ucraina, inclusiv acei americani care ar putea decide să călătorească în Ucraina pentru a participa la lupte”, transmite Departamentul de Stat.

Update ora 01:00

Vladimir Putin este așteptat să viziteze China în octombrie. Kremlinul a declarat că președintele rus a fost invitat la Beijing și intenționează să participe la forumul „Belt and Road” din China în octombrie.

Administrația Joe Biden a reiterat faptul că Beijingul nu ar trebui să ajute Moscova, în timp ce Washingtonul și aliații săi occidentali coordonează noi serii de sancțiuni pentru războiul în curs de desfășurare dintre Rusia și Ucraina.

Știrea inițială

Administrația Joe Biden a aprobat un nou pachet care oferă asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari, pachetul conține arme și muniții de ultimă generație, scrie CNBC.

„Poporul ucrainean continuă să își apere cu curaj țara împotriva agresiunii Rusiei, în timp ce Rusia își continuă atacurile necruțătoare care ucid civili și distrug infrastructura civilă”, a scris secretarul de stat Antony Blinken.

Armele incluse în cel mai recent pachet sunt muniții suplimentare pentru sistemele de apărare antiaeriană „Patriot” și pentru rachetele „NASAMS”, sistemele antiaeriene „Stinger”, munițiile suplimentare pentru rachetele de altilerie grea „Himars”, 32 de blindate, rechetele cu lansare tubulară „TOW” și rachete Hydra-70.

Citește și: