- În ultimii cinci ani, Beijingul a publicat o serie de reguli menite să își consolideze sistemul de guvernanță a datelor.
- Diferitele autorități de reglementare a industriei chineze au declarat că încă mai elaborează cataloage de „date importante” pentru fiecare sector.
- Incertitudinea cu privire la capacitatea de a exporta date ar putea duce, de asemenea, la creșterea numărului de multinaționale care localizează stocarea și procesarea datelor.
Mai multe întreprinderi din China vor trebui să ceară aprobarea autorităților chineze înainte de a transfera date în străinătate, potrivit unor norme publicate în această săptămână, parte a unui set de reglementări tot mai mare pe care Beijingul le-a introdus pentru a întări controlul asupra datelor din țară.
Regulile privind transferul transfrontalier de date – publicate joi de autoritatea de reglementare a internetului din China și care vor intra în vigoare la 1 septembrie – vor crește probabil costurile de conformitate pentru întreprinderi și vor forța mai multe multinaționale să stocheze date în țară, spun experții în drept. Acestea urmează unui proiect publicat în octombrie și clarifică procedurile pentru ca datele generate în China să fie expediate sau accesate din străinătate.
În ultimii cinci ani, Beijingul a publicat o serie de reguli menite să își consolideze sistemul de guvernanță a datelor și suveranitatea cibernetică, o idee conform căreia țările au control absolut asupra colțurilor lor de internet. Aceste reguli au afectat operațiunile atât ale firmelor naționale, cât și ale celor străine, ceea ce a dus la costuri suplimentare și la ajustări ale afacerilor.
Noile reguli impuse
Noile norme clarifică faptul că sunt necesare aprobări pentru a expedia date importante, dar autoritățile de reglementare nu au clarificat definiția a ceea ce constituie astfel de date și nici întreprinderile nu au vizibilitate asupra rezultatului acestor revizuiri de securitate sau asupra tipului de export de date permis, au spus aceștia.
Acestea sunt întrebări cruciale la care companiile au nevoie de răspunsuri înainte de a lua viitoarele decizii de afaceri în China, a declarat Samm Sacks, cercetător în domeniul politicii cibernetice în China la New America, un think tank cu sediul la Washington D.C.
Diferitele autorități de reglementare a industriei chineze au declarat că încă mai elaborează cataloage de „date importante” pentru fiecare sector. În trecut, autoritățile de reglementare chineze au folosit o definiție largă și opacă atunci când a venit vorba de astfel de date, în special date care ar putea pune în pericol securitatea națională, stabilitatea economică și socială dacă ar fi folosite în mod abuziv, deteriorate sau divulgate.
Administrația pentru spațiul cibernetic nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Incertitudinea cu privire la capacitatea de a exporta date ar putea duce, de asemenea, la creșterea numărului de multinaționale care localizează stocarea și procesarea datelor, pentru a reduce dependența de autoritatea de reglementare, a declarat Paul D. McKenzie, managing partner al firmei de avocatură Morrison Foerster.
Noul regim de date al Chinei a început deja să aibă un impact asupra multinaționalelor, precum și asupra companiilor autohtone. Anul trecut, China a început să ceară de la Tesla și altor companii auto să stocheze datele generate la nivel local în China. Pe măsură ce mașinile devin electrice și inteligente, mai multe date sunt produse și colectate de vehicule. În octombrie, Tesla a declarat că a construit un centru de date în Shanghai.