• Comentariile lui Biden par să se îndepărteze de decenii de politică americană față de Taiwan.
  • În mai, Biden a semnalat din nou că ar folosi forța militară pentru a apăra Taiwanul de o invazie chineză.
  • Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan și-a exprimat luni recunoștința sinceră pentru sprijinul lui Biden.

China a anunțat luni că ultimele comentarii ale președintelui Joe Biden, potrivit cărora SUA ar apăra Taiwanul împotriva unei invazii chineze, „încalcă grav” politica Washingtonului față de insulă.

Washingtonul a întrerupt relațiile diplomatice oficiale cu Taiwanul în 1979, trecând recunoașterea Beijingului ca unic reprezentant al Chinei – dar de atunci a menținut un rol decisiv, deși delicat, în susținerea insulei.

Într-un interviu cu postul american de televiziune CBS, difuzat duminică, Biden a fost întrebat dacă trupele americane ar apăra Taiwanul și a răspuns „da” dacă ar fi vorba de „un atac fără precedent”.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
SUA LANSEAZĂ ICBM
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL

El a continuat spunând că Taiwanul își face „propriile judecăți” cu privire la independență și că SUA nu „încurajează… independența lor. Aceasta este decizia lor”, a spus el.

China a reacționat luni cu furie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, declarând în cadrul unei conferințe de presă obișnuite: „Comentariile SUA… încalcă grav angajamentul important pe care SUA și l-a asumat de a nu susține independența Taiwanului și trimit un semnal grav eronat forțelor separatiste de independență din Taiwan”.

„Suntem dispuși să depunem cele mai mari eforturi sincere pentru a ne strădui pentru perspectiva reunificării pașnice”, a spus Mao. „În același timp, nu vom tolera niciodată orice activități care vizează divizarea țării și ne rezervăm alegerea de a lua toate măsurile necesare”.

Tensiunile dintre China și SUA sunt deja mai mari decât de obicei în urma unei vizite rare în Taiwan a lui Nancy Pelosi, un aliat cheie al lui Biden și președinte al Camerei Reprezentanților.

Săptămâna trecută, o comisie a Senatului SUA a făcut primul pas pentru a oferi direct Taiwanului un ajutor militar de miliarde de dolari și pentru a oficializa legăturile. La începutul lunii septembrie, SUA au aprobat o potențială vânzare de arme în valoare de peste 1 miliard de dolari către Taiwan, inclusiv 60 de rachete anti-navă și 100 de rachete aer-aer, ceea ce a provocat furia Chinei.

„Îndemnăm partea americană să recunoască pe deplin importanța extremă și sensibilitatea ridicată a problemei Taiwanului… (și) să pună în aplicare cu seriozitate angajamentul luat de liderii americani de a nu susține independența Taiwanului”, a adăugat Mao.