• CIA ar fi lansat o operațiune secretă de a enerva oficialii din China și de a întoarce opinia publică împotriva lor.
  • Aceasta ar fi început în 2019, un alt scop al său fiind acela de a cauza paranoia în guvernul lui Xi Jinping.
  • Agenții CIA ar fi creat conturi false de social media pentru a răspândi zvonuri, cum ar fi acelea că membri ai Partidului Comunist și-ar ascunde averile în afara granițelor țării.

Ai auzit multe știri despre atacuri cibernetice ale Rusiei și Chinei împotriva Statelor Unite, însă acum apar și informații despre acțiuni ale americanilor împotriva Chinei. CIA ar fi lansat o operațiune secretă de a enerva oficialii din China și de a întoarce opinia publică împotriva lor prin știri negative postate de conturi create pe social media, anunță The Verge.

Aceasta ar fi început în 2019, un alt scop al său fiind acela de a cauza paranoia în guvernul lui Xi Jinping. Astfel, agenții CIA ar fi creat conturi false de social media pentru a răspândi zvonuri, cum ar fi acelea că membri ai Partidului Comunist și-ar ascunde averile în afara granițelor țării, sau pentru a critica inițiative ale guvernului din China, precum programul de construire a infrastructurii în alte țări, pe care l-au numit corupt.

CIA nu a oferit un răspuns celor de la Reuters, care au mai spus și că operațiunea, care a fost autorizată la acea vreme de Donald Trump, se extinde dincolo de granițele Chinei. De fapt, aceasta ar folosi social media pentru a influența opinia publică în tot sud-estul Asiei, în Africa și în Pacificul de Sud. Aceste regiuni sunt și cele în care acționa programul Belt and Road Initiative al Chinei, fiind și una dintre țintele CIA-ului.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

Propaganda alimentată de rețelele de socializare din partea unor actori statali nu este o noutate, dar știrile au fost mai des legate de alte țări care au vizat SUA. Rusia a fost acuzată de multe ori de crearea de conturi false și ferme de troli pentru a influența opinia publică din SUA, un fost aliat al președintelui rus Vladimir Putin recunoscând anul trecut că a fondat o fermă de troli pentru a se amesteca în alegerile din SUA. În același an, Rolling Stone a scris că o rețea cu sediul în China a creat o publicație falsă de extremă dreapta care a împins povești false către utilizatorii europeni de social media. Între timp, politicienii americani, în demersul lor de a interzice TikTok, susțin că guvernul chinez ar putea folosi platforma de socializare pentru a spiona sau influența utilizatorii.

Citește și