• 13 oameni au murit pe loc, iar una la spital – acesta este bilanțul tragic al incidentului de duminică, din Italia, când o telecabină s-a prăbușit pe muntele Mottarone, în apropiere de Lacul Maggiore.
  • Cinci cetățeni israelieni se numără printre cei decedați.
  • Telecabina s-a prăbușit zeci de metri.
  • Italia a lansat o anchetă privind cauzele accidentului.

Cinci grupuri au urcat în telecabin care s-a prăbușit în nordul Italiei, inclusiv două cupluri cu copii mici. Aceștia veneau din Varese, Piacenza, Verbania și Pavia. Cotidianul Repubblica a prezentat cine sunt victimele tragediei și poveștile lor.

Alessandro Merlo, 29 de ani, și Silvia Malnati, 26 de ani.

Silvia Malnati avea 26 de ani, iar Alessandro Merlo 29 de ani. Ambii locuiau în Varese. „Tot ce poți face, tot ce poți visa, începe”, scrisese Silvia citându-l pe Goethe pe rețelele sociale când a absolvit Facultatea de Economie și Management, pe 23 martie. Deocamdată era fericită că și-a găsit un loc de muncă, la o parfumerie din Milano.

Serena Costantino avea de 27 de ani, iar iubitul ei iranian Mohammadreza Shahaisavandi avea 23 de ani. Ea se mutase de curând la Verbania, după ce a câștigat o bursă de cercetare, după ce a studiat la Universitatea Sapienza din Roma. Abia își despachetase valizele și se obișnuia cu noua viață, în timp ce prietenul ei, care studia la universitate și își plătea studiile lucrând într-un bar, locuia încă în capitală. Dar se întâlniseră din nou în weekend pentru a umple golul dintre ei. Acum, autoritățile vor avea dificila sarcină de a informa familia băiatului, care locuiește încă în Iran.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

40 de ani – o dată de ținut minte cu o frumoasă călătorie cu telecabina care urcă de la Isola Bella până în vârful Mottarone. Roberta Pistolato și soțul ei, Angelo Vito Gasparro, cu cinci ani mai în vârstă decât ea, pregătiseră totul pentru a sărbători de ziua ei de naștere.

Roberta Pistolato și Angelo Vito Gasparro.

Femeia a transmis un ultim mesaj surorii ei, la ora 11:00 dimineața: „Urcăm cu telecabina”.

Amândoi crescuseră în Bari, iar cu câțiva ani în urmă se mutaseră la Castel San Giovanni, în provincia Piacenza. El era agent de securitate, ea era medic: în ultima vreme, ea fusese angajată în campania de vaccinare anti-Covid, atât în centrele de sănătate, cât și la domiciliu, pentru a ajunge la pacienții fragili și în vârstă.

Elisabetta Persanini (38 de ani) și Vittorio Zorloni (54 de ani).

„O tragedie imensă, de care suntem și mai atinși, pentru că a devastat o întreagă familie din comunitatea noastră”. Așa comentează Cristiano Citterio, primarul din Vedano Olona, prăbușirea cabinei de pe Mottarone, în care și-au pierdut viața trei dintre concetățenii săi. Vittorio Zorloni, în vârstă de 54 de ani, soția sa Elisabetta Persanini (38 de ani) și fiul Mattia (5 ani).

Un copil de 5 ani, singurul supraviețuitor al familiei

Tal Peleg, 26 de ani, Amit Biran, 30 de ani, și micuțul Tom, 2 ani.

Tocmai se întorseseră din Israel, de la război, de la rachete și de la doliul nesfârșit. Deși inima și capul lui Amit au fost mereu acolo, pe acel conflict care a umplut și ultimele postări de pe profilul său de Facebook. Au găsit moartea într-o zi însorită, în timpul „unei excursii la munte”, spune Milo Hasbani, președintele comunității evreiești din Milano.

O întreagă familie anihilată: Amit Biran, de 30 de ani, care se mutase la Pavia în 2018 pentru a studia Medicina, soția sa, Tal Peleg, de 27 de ani, și Tom, fiul lor cel mic, de doar doi ani, care s-a născut chiar în Italia, în orașul în care cuplul alesese să locuiască. Au fost însoțiți de două rude care veniseră din Israel pentru a-i vizita.

Singurul supraviețuitor, cel mai mare copil al cuplului, de numai cinci ani. Când a ajuns în stare foarte gravă la spitalul de copii Regina Margherita din Torino, spun medicii, plângea cu disperare și repeta doar: „Lăsați-mă în pace, lăsați-mă în pace”.

Străbunicii săi Itshak Cohen, 82 de ani, și soția sa Barbara Cohen Konisky, 70 de ani, au murit și ei în tragedie.