• Grupul de Comunicare Strategică a fost înființat la finalul lunii februarie a anului trecut printr-o Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență
  • Mai multe entități, printre care jurnaliști și ONG-uri, au solicitat în repetate rânduri date cu privire la membrii acestui Grup
  • 12 dintre cei 19 membri au grade militare, conform PressOne

După mai bine de un an de când Grupul de Comunicare Strategică din România coordonează informațiile despre evoluția pandemiei în țară, PressOne publică numele celor 19 membri. Guvernul a refuzat, în ciuda solicitărilor presei, ONG-urilor și a trei interpelări parlamentare, să comunice cine sunt cei care face parte din acest Grup. Autoritățile au argumentat că aceste informații conțin date cu caracter personal, „fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor”.

12 dintre cei 19 membri au grade militare, iar datele arată că deciziile sunt luate de oameni de comunicare din opt structuri militarizate ale statului, cele mai multe din aparatul Ministerului de Interne. Singurul reprezentant al unei structuri medicale este directoarea Direcției Relații cu Presa, Afaceri Europene și Relații Internaționale din Ministerul Sănătății.

În acest moment, Grupul de Comunicare Strategică este împărțit în două părți, conform PressOne – una activă, care reunește nouă membri din șase instituții (Guvern, Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Situații de Urgență și Serviciul de Telecomunicații Speciale) și cealaltă parte a Grupului, care reunește alți zece membri din alte șase instituții și asigură suportul pentru comunicarea evenimentelor care implică instituțiile pe care le reprezintă.

Recomandări

400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI

Andi Manciu este singurul membru a cărui identitate a fost cunoscută cu certitudine. El este coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică și consilier de stat la cancelaria premierului Florin Cîțu. Acesta susține că opțiunea de a nu fi comunicată componența Grupului a aparținut chiar membrilor acestuia. 

Grupul a fost înființat la finalul lunii februarie a anului trecut printr-o Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Organizația Mondială a Sănătății a solicitat ca la nivelul fiecărei țări să existe o entitate care să transmită informațiile despre pandemie.