• Din 2019, deficitul bugetar al României depășește constant ținta de 3 la sută.
  • România este sub procedură de deficit bugetar excesiv din partea UE.
  • Majorarea salariului minim la 3.700 lei s-ar putea amâna.

România trebuie să se încadreze în ținta de deficit de 3% abia peste trei ani. Pentru asta, negociază cu Comisia Europeană. De cinci ani deficitul bugetar al țării depășește constant limita și asta poate avea și consecințe neplăcute.

Statisticile din ultimii ani arată că România cheltuiește mai mult decât are ca venit, iar valoarea importurilor lor depășește și exporturile lor. Acest lucru crește vulnerabilitatea României. În acest fel, România se situează cel mai slab dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. În ultimii șase ani, ambele indicatori au variat în jurul valorii de 5% din PIB. Există pericolul ca România să piardă finanțarea europeană, iar acest lucru ar avea un impact grav asupra produsului intern brut al țării.

Ciolacu trebuie să negocieze cu Comisia Europeană pentru a obține o țintă de deficit de 3% abia peste trei ani. Această abordare ar oferi timp suficient pentru a reechilibra bugetul și pentru a ajunge la această țintă de 3% din PIB. În plus, există posibilitatea amânării planului de majorare a salariului minim pe economie la 3.700 de lei, întrucât termenul pentru implementare este în luna iulie.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Citește și