- Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda la Consiliul JAI din decembrie 2022.
- Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria, care continuă să se opună.
- „Dacă s-ar întâmpla asta, am deschide doar granița cu Ungaria pentru uz terestru și am avea acces mai ușor pe aeroporturi”, a declarat Miroslav Tașcu Stavre, analist de politică externă.
România ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-un interviu pentru Bloomberg. Mai mult acesta susține că va cere Spaniei o ședință JAI în decembrie pentru Schengen.
„Există în continuare o opoziție din partea Olandei legată de acest subiect. Au spus Da după foarte multe negocieri cu România și au în continuare obiecții legate de Bulgaria. Cumva, cred că asta a fost rațiunea, dar în esență e o eroare. E practic imposibil să facem asta pentru că securizarea frontierei externe a Uniunii Europene nu a cuprins și Bulgaria pentru că trebuia să intrăm împreună, așa era și calendarul, așa ne-am înțeles cu partenerii de la sud de Dunăre”, a explicat Miroslav Tașcu Stavre, analist de politică externă, la Aleph News.
Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria, care continuă să se opună.
„Dacă s-ar întâmpla asta, am deschide doar granița cu Ungaria pentru uz terestru și am avea acces mai ușor pe aeroporturi, unde nu mai avem control la frontiere. Ar fi un gest neprietenesc față de Bulgaria pentru că ar putea vota Bulgaria împotriva României la un gest neprietenesc. De asta spun că e o eroare din perspectiva mea. Nu așa cred că se rezolvă lucrurile. Trebuia mult mai mulă presiune, discuții”, a declarat Miroslav Tașcu Stavre, analist de politică externă, la Aleph News.
Sergiu Mișcoiu: „De doi ani avem o situație în care presiunea vine din toate direcțiile”
„Eu cred că acest Du-te, vino între a rămâne în formula consacrată cu Bulgaria sau a te decupla este rezultatul unor încercări de politică pe care România le are. De doi ani avem o situație în care presiunea vine din toate direcțiile că trebuie să facem ceva, că nu se mai poate așa, că suntem umiliți neintrând în Schengen. Ne dorim să ajungem cât mai repede, dar pe de altă parte ar trebui să fim cât mai meticuloși în această strategie și atunci sunt suișuri și coborâșuri”, a declarat Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice, la Aleph News.
Citește și: