• Clotilde Armand a prezentat, marți, pe Facebook, o analiză comparativă a costurilor salubrizare din Oradea şi Sectorul 1
  • Clotilde Armand: Oradea şi Sectorul 1 sunt UAT similare din România ca populaţie, buget, suprafaţă şi nivel de dezvoltare
  • Primarul Sectorului 1: În viitoare ședință de Consiliu Local, voi propune rezilierea contractului de delegare

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, spune că va cere în viitoarea ședință a Consiliului Local Sector 1 rezilierea contractului cu Romprest. Ea arată că „prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea”.

„Oradea și Sectorul 1 sunt UAT similare din România ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea. Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea. Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferențe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1”, a scris, marți, pe Facebook, Clotilde Armand.

Sursa: Facebook Clotilde Armand

Mai mult, costurile unitare ale salubrizării stradale și ale colectării și transportului gunoiului de la populație în Sectorul 1 sunt semnificativ mai mari ca în Oradea, cu un raport variind între de 1,85 ori până la de 13 ori mai mari, mai scrie primarul Sectorului 1.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

„Costul anual pentru colectarea și transportul gunoiului de la populație în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 8,2 milioane lei fără TVA. În Sectorul 1, facturile de colectare și transport prezentate de operator în 2020 se ridică la 21 milioane lei, de 2,5 ori mai mult decât la Oradea”, subliniază sursa citată.

În viitoare ședință de Consiliu Local, Clotilde Armand va propune rezilierea contractului de delegare.

Pentru că acest contract este între Consiliul Local și compania Romprest S.A. – și avem nevoie de votul consilierii USRPLUS, PNL, PSD și PMP”, conchide primarul.

Situația s-a agravat în ultimele săptămâni, în Sectorul 1, după ce Romprest a refuzat să mai ridice gunoiul. Firma spune că Primăria Sectorului 1 nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale.

Mai exact, Clotilde Armand a refuzat să plătească mai multe facturi care însumează 14 milioane de euro. Ea a spus, în repetate rânduri, că tarifele percepute de Rompresc sunt exagerat de mari, iar unele lucrări nu au fost executate niciodată în realitate.