• Comisia de afaceri externe a Parlamentului Turciei a aprobat marți cererea Suediei de a adera la NATO,
  • De când Suedia a solicitat aderarea la NATO după invazia rusă a Ucrainei de anul trecut, Turcia a amânat în mod repetat procesul
  • Mulți lideri NATO au spus că Suedia a făcut tot ce era necesar pentru a se alătura, iar întârzierile repetate ale Turciei în aprobarea intrării Suediei i-au exasperat pe alți membri ai alianței

Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului Turciei a aprobat marți cererea Suediei de a adera la NATO, plasând-o cu un pas mai aproape de Alianță. Măsura trebuie acum aprobată de plenul Parlamentului, dar nu a fost stabilită o dată pentru vot, iar șeful Comisiei de Afaceri Externe le-a spus reporterilor să nu se aștepte să se întâmple repede, scrie New York Times.


De când Suedia a solicitat aderarea la NATO după invazia rusă a Ucrainei de anul trecut, Turcia a amânat în mod repetat procesul, spunând că Suedia, Statele Unite și Canada trebuie să răspundă cererilor turce.


Atât Suedia, cât și Finlanda au solicitat aderarea la NATO, un proces care necesită sprijin unanim din partea celor 31 de state membre ale Alianței. Turcia a blocat inițial ambele țări și, deși de atunci a cedat față de Finlanda, deschizând calea pentru ca această țară să adere la NATO în martie, Turcia a continuat să reziste Suediei.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA


Mulți lideri NATO au spus că Suedia a făcut tot ce era necesar pentru a se alătura, iar întârzierile repetate ale Turciei în aprobarea intrării Suediei i-au exasperat pe alți membri ai Alianței, care consideră Turcia că își folosește poziția pentru câștiguri interne.

Citește și