• Comisia Europeană a permis miercuri deblocarea a 10 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria.
  • UE deblochează fonduri după ce Ungaria a modificat legile privind sistemul judiciar.
  • Liderul ungar continuă să blocheze asistența UE pentru Ucraina.

Comisia Europeană a permis miercuri deblocarea a 10 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, la aproape un an după ce banii au fost înghețați din cauza incapacității țării de a rezolva problemele legate de statul de drept.

„Am primit suficiente garanții pentru a spune că independența sistemului judiciar va fi consolidată în Ungaria”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.

„Decizia de astăzi nu reprezintă însă sfârșitul procesului. Vom continua să monitorizăm cu atenție situația și vom reacționa din timp în cazul în care se vor produce retrocedări.”

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA

Fondurile, aproximativ o treime din suma totală pe care UE a decis să o înghețe în urmă cu un an din cauza preocupărilor legate de statul de drept și de corupție, au fost deblocate după ce guvernul lui Orban a adoptat legi pentru a consolida independența instanțelor, a precizat miercuri Comisia Europeană într-o declarație.

Ungaria va putea acum să depună chitanțe pentru proiectele UE și să primească rambursări în valoare de aproximativ 10,2 miliarde de euro, scrie Bloomberg.

Citește și