• La 1 iulie Belgia va preda Ungariei preşedinția Consiliului Uniunii Europene, până pe 31 decembrie.
  • Comisia Europeană solicită din partea Ungariei o poziție neutră față de Rusia la preşedinția UE.
  • Ungaria mai are multe de făcut pentru a obține deblocarea altor fonduri europene, a spus Jourova.

Comisia Europeană este în continuare îngrijoratā de relațiile strânse ale lui Viktor Orban şi Rusia şi aşteaptă din partea Ungariei o poziție neutră din iulie, când va prelua preşedinția Consiliului Europei. Este declarația făcută de comisarul european pentru valori europene.

Comisia Europeană a deblocat anul trecut 10 miliarde euro fonduri europene pentru Ungaria. Atunci încă mai sunt probleme? Unde?

A deblocat o parte din fondurile europene. Asta a fost declarația comisarului pentru valori europene, Vera Jourová, într-un interviu. Ea a accentuat faptul că este vorba doar despre o deblocare parțială și nu totală. În total, încă 19 miliarde de euro trebuie deblocați sau așteaptă să fie deblocați din partea Comisiei Europene pentru Ungaria și acest lucru se va face doar după respectarea unor condiții atent prestabilite împreună cu Ungaria de către Comisia Europeană.

Dar alta este problema. De la 1 iunie, Ungaria va prelua președenția Uniunii Europene și având în vedere relațiile destule de strânse ale Ungariei cu Rusia, acest lucru îngrijorează Comisia Europeană și, a accentuat Vera Jourová, Comisia Europeană va monitoriza foarte atent prestația Ungariei la această președenție și se așteaptă ca Ungaria să aibă o poziție neutră față de Rusia.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT

Comisarul Vera Jourová a criticat de multe ori guvernul Orban. Ce răspunde partea ungară?

Poziția Ungariei față de aceste critici este întotdeauna că Vera Jourová este ungarofobă și că atacă Ungaria, dar aceasta a răspuns și acestor criticii și anume că niciodată Comisia Europeană nu atacă Ungaria și nu critică maghiarii, ci doar Guvernul Orban și pe Viktor Orban, dacă face declarații care ar putea stârni aceste critici.

Citește și