- CE propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație în UE
- Certificatele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR
- Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu
Comisia Europeană propune astăzi crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație între statele Uniunii Europene, conform unui comunicat emis de instituție.
Advertisment
Adeverința electronică verde este dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la test sau s-a vindecat de boală. Certificatele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.
De asemenea, Comisia Europeană precizează că statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.
Recomandări
Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri.”
„Prin instituirea adeverințelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară. Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări. O abordare comună la nivelul UE ne va ajuta nu numai să restabilim treptat libera circulație în interiorul UE și să evităm fragmentarea, ci va fi și o șansă de a exercita o influență asupra standardelor mondiale și de a da un exemplu, întemeindu-ne pe valorile noastre europene, cum ar fi protecția datelor”, spune Didier Reynders, comisarul pentru justiție.
Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.
Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.
Renate Weber: „Nu este discriminatoriu”
„Nu este discriminatoriu, pentru că oferă șanse. CE a făcut tot ce putea ca să nu existe discriminare între persoanele care s-au vaccinat și cele care nu. Când spune adeverință că cineva a avut COVID și s-a vindecat, scuzați-mă nu cred că este suficient. (…) Eu cred că vor fi mult alte detalii care vor îngreuna acest proces. Nu îl văd gata până la finalul acestui an. Niciun stat în acest moment în UE nu este pregătit logistic pentru așa ceva”, a spus Renate Weber, Avocatul Poporului la Aleph News.
Nicu Ștefănuță, europarlamentar: „Acest certificat este un lucru bun”
„Acum o lună de zile când Ursula Von der Leyen a comunicat și a folosit cuvântul „pass”, noi europarlamentarii am avut o reacție foarte dură și cu toții am spus că nu există nici măcar noțiunea de „pass”, pentru că noi în Uniunea Europeană am desființat pașapoartele și nu poate fi, în niciun fel, redusă libertatea de mișcare prin diferențierea între oamenii care au acest certificat și cei care nu-l au.
Pentru situația actuală în care ne găsim, acest certificat este un lucru bun. Face situația mai bună a cetățenilor. Milioane de români își câștigă traiul cât pentru un an de zile, lucrând în Uniunea Europeană. Ei au nevoie să poată circula și să își câștige, în continuare existența, în Uniunea Europeană.”, a explicat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.
Cristian Bușoi, europarlamentar: „Nu văd o mare problemă în adoptarea acestei legislații”
„Noi vom face tot posibil să accelerăm la maxim adoptarea acestei propuneri legislative, pentru că va facilita foarte mult libera circulație în interiorul Uniunii Europene.
În paralel cu munca legislativă, statele membre trebuie să înceapă să își construiască sistemul inforatic, pentru că el va fi digital, cu un cod QR. Acesta va putea fi printat și pe hârtie, iar acel cod QR este o dovadă a autenticități. Nu văd o mare problemă în adoptarea acestei legislații. Toată lumea înțelege că este un pas înainte față de situația actuală. Trebuie doar bine clarificate niște situații.”, a explicat Cristian Bușoi, europarlamentar.
Partenerii noștri