- Comisia susține că numărul de lupi în UE a crescut semnificativ, de la 11.000 în 2012 la peste 20.000.
- Activiștii pentru fauna sălbatică argumentează că soluțiile alternative ar fi mai eficiente decât vânătoarea.
- Impactul lupilor asupra animalelor domestice este foarte mic comparativ cu numărul total de animale afectate.
În această săptămână, cei 45 de ani de protecție strictă pentru lupii cenușii din Europa ar putea ajunge la sfârșit. O propunere a Comisiei Europene vrea să mute lupii din Anexa II (protejată strict) în Anexa III (protejată) a Convenției de la Berna, potrivit BBC.
Acest lucru ar elimina multe dintre garanțiile care au permis ca numărul animalelor să crească în Europa – dacă lupii își pierd statutul actual, fiecare țară din UE ar putea să stabilească o cotă anuală de lupi de ucis. Comisia susține că numărul de lupi în UE s-a dublat, de la 11.000 în 2012 la peste 20.000 în prezent și că aceștia provoacă prea multe daune animalelor.
Dar activiștii pentru fauna sălbatică spun că metodele de protecție îmbunătățite, inclusiv câinii ciobani dresați, ar fi o soluție mai bună decât eliminarea măsurilor de protecție. Se spune că lupii scad numărul de căprioare și mistreți, care dăunează copacilor și culturilor. De asemenea, lupii previn răspândirea bolilor mâncând animale bolnave.
În orașul Băile Tușnad din România, experții în fauna sălbatică s-au întâlnit recent pentru a discuta despre carnivorele mari. Majoritatea, deși nu toți, se opun vânătorii de lup și urși. „Pesta porcină africană se răspândește în toată Europa”, a spus Michal Haring, un biolog din Slovacia, „iar lupul este un „medic” foarte bun pentru asta, suprimând boala. Lupii nu o pot prinde.”
Un alt argument împotriva împușcării lupilor este că vânează în haite de cinci până la opt. Dacă lupii mai bătrâni sunt împușcați, haita se fragmentează, ceea ce le face mai greu procesul de prindere al căprioarelor și mistreților.
De asemenea, activiștii subliniază un raport UE din 2023, care afirmă că doar aproximativ 50.000 din cele 68 de milioane de oi și capre din Europa sunt ucise de lupi în fiecare an – 0,065% din numărul total – adăugând că impactul general al lupilor asupra animalelor din UE este „foarte mic”.