• Înalta Curte din Bangladesh interzice adoptarea și exploatarea elefanților sălbatici, suspendând toate licențele asociate.
  • Decizia vine în contextul scăderii dramatice a populației de elefanți asiatici din Bangladesh.
  • Organizațiile pentru drepturile animalelor salută hotărârea și speră în reabilitarea elefanților captivi și încetarea practicilor abuzive de exploatare.

Elefanții sălbatici din Bangladesh, aflați în pericol critic de dispariție, au primit un ordin judecătoresc care interzice adoptarea lor și îi protejează de exploatare, scrie BBC.

Grupurile pentru drepturile animalelor au salutat suspendarea de către Înalta Curte a tuturor licențelor, astfel încât tinerii elefanți asiatici nu mai pot fi capturați și duși în captivitate.

Unele dintre animale au fost folosite pentru cerșetorie, circuri sau spectacole de stradă.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

În prezent, în Bangladesh mai există doar aproximativ 200 de elefanți, dintre care aproximativ jumătate trăiesc în captivitate.

Această țară era una dintre cele mai importante cămine pentru elefantul asiatic, dar braconajul și pierderea habitatului au dus la o scădere semnificativă a numărului acestora.

În cadrul sistemului anterior, elefanții tineri puteau fi duși în captivitate în cazul în care departamentul de silvicultură emitea licențe pentru grupurile de exploatare forestieră care foloseau animalele pentru a transporta bușteni. Alții ajungeau în grupuri de circ. O astfel de exploatare încălca termenii licențelor, a declarat instanța.

Rakibulul Haque Emil, șeful grupului pentru drepturile animalelor People for Animal Welfare (PAW) Foundation din Bangladesh, a declarat că este vorba de un „ordin istoric”.

„În acest nume de dresaj al elefanților, deținătorii privați de licențe, inclusiv partidele de circ, separă brutal puii de elefant de mama lor, îi înlănțuie luni de zile și apoi îi torturează pentru a-i învăța trucuri”, a spus el.

El a spus că acum se speră ca elefanții captivi să poată fi reabilitați.

Actorul Jaya Ahsan a lansat cazul juridic alături de PAW și a declarat că speră că acesta va fi sfârșitul „dresajului” dur care ar putea fi aplicat animalelor.

Această problemă a fost pusă în lumina reflectoarelor anul trecut, când un elefant tânăr a fost ucis de un tren după ce a fost folosit pentru a cerși pe străzi. Elefanții sunt adesea vopsiți în culori strălucitoare și sunt forțați de cei care îi capturează să facă trucuri.

Iar în 2019, doi elefanți emaciați au fost salvați de poliție după ce au fost folosiți pentru cerșetorie pe marginea drumului.

Citește și