• Lukașenko a făcut anunțul în ziua alegerilor legislative de duminică
  • Niciun membru al opoziției nu a putut participa la alegerile de duminică
  • Aleksandr Lukașenko se află la conducerea Belarusului din anul 1994

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor. A făcut anunțul în ziua alegerilor legislative, calificate de opoziţia în exil drept un simulacru, după ani de reprimare a opoziţiei.
„Spuneţi-le tuturor că voi candida” în 2025, a spus după vot Lukaşenko, care se află la conducerea ţării din 1994.

Niciun membru al opoziţiei nu a putut participa la alegerile legislative de duminică. Liderii din exil ai opoziţiei au cerut populaţiei să boicoteze votul.

Preşedintele Lukaşenko a subliniat, de asemenea, că autorităţile au învăţat lecţiile din 2020 şi a asigurat că duminică nu vor exista „răzvrătiri”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Liderul opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, al cărei soţ este în închisoare, a calificat votul de duminică drept un simulacru de alegeri.

„Să fie clar, încercarea regimului de a folosi aceste alegeri false pentru a se legitima este sortită eşecului”, a spus ea într-un videoclip online.

Belarus, ţară aflată sub sancţiuni occidentale, este în mare parte izolată pe scena internaţională, dar este principalul aliat al Rusiei, căreia i-a pus la dispoziţie teritoriul în februarie 2022 pentru a iniţia invadarea Ucrainei.

Citește și