România are doar un an la dispoziție și 8 miliarde de lei în plus pentru a atinge ținta de deficit bugetar asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru anul viitor.
Asta au decis cei de la Comisia Europeană după ce trei miniștri au fost trimiți la Bruxelles pentru a-i convinge să acorde României o abatere de la regulile fiscal, astfel încât să nu pieardă eligibilitatea fondurilor europene.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a declarat: „Nu pot spune că nu am avut parte de critici aspura planului de măsuri fie fiscale, ca să evităm riscul de suspenadare a fonduriloir europene şi să obtineme o ajustare e un prim pas înainte. Am rămas înţeleşi că planul de măsuri fiscale trebuie să îl completăm cu măsuri adiţionale”.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
MIT: AI GRIJĂ LA MINCIUNILE A.I.!
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
GRETA THUNBERG A FOST ARESTATĂ

Cristian Hostiuc, director editorial pentru Ziarul Financiar, a vorbit la ȘTIU, pe Aleph News, despre problema deficitului bugetar. „Comisia Europeană nu este absurdă. Ei înțeleg foarte bine aceste situații și mai ales situația regională, de unde face parte și România. Problema nu este acest an. Problema este că noi derapăm foarte puternic cu finanțele publice și dacă nu se întâmplă ceva acum, la anul vom fi un gard mai avansat de crize. Avem patru rânduri de alegeri și  s-ar putea să ne trezim și cu o criză politică și cu o criză economică.”

Comisia europeană a cerut și o cotă unică de TVA, de 19% sau peste, dar unică, fără treptele de 5% și 9%. „Ceea ce va scumpi mâncarea”, zice Boloș. Aceștia au cerut și măsuri mai dure pentru IMM-uri, care activează ca într-un paradis fiscal. Plafonul de la care microîntreprinderile ar trebui să plătească inpozit de 16% să scadă la 60.000 de euro, iar impozitul pe dividende ar trebui să crească de la 8% la 10%.

„Guvernul a făcut rost de bani să acopere gaura din acest an pentru că au venit străini și ne-au cumpărat titlu de stat. De aici și cursul valutar care este atât de stabil. Întrebarea este ce se va întâmpla când toți acest străini vor ieși de pe piața din România”, a mai spus Cristian Hostiuc. „Ce cred că ne am dori numai noi da tot mediul de afaceri e ca lucrurile să aibă un timp mai lung de implementare ca toată lumea să aibă timp să se ajusteze la orice schimbare va veni”.

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect prin care cei aproximativ 20.000 de angajați din subordine ar urma să aibă parte de egalizarea salariilor, adică să le crească la nivelul celorlalte instituții. În acest sens, salariile ar urma să fie mărite printr-un anumit procent ce urmează să fie stabilit ulterior în funcție de grad, gradație.

Matei Lucescu, antreprenor și fondator al fabricii Grivița, e de părere că oamenii, consumatorii, nu sunt afectați de economie în acet moment: „ A scăzut consumul de bere în România din câte știu și eu, însă pe de altă parte consumul de de bere premium sau bere artizanală a crescu. Deci oamenii se mută către niște produse mai speciale,  mai premium, mai scumpe pe care vor să le încerce.”

Citește și: