• Opozantul Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, a anunțat luni că o comisie a închisorii l-a desemnat ca fiind extremist și terorist.
  • Însă, aceeași comisie consideră că acesta nu nu mai este predispus la evadare, transmite Reuters.

Aleksei Navalnîi a anunțat, printr-o postare pe Instagram, că a fost convocat în fața unei comisii care a votat în unanimitate în favoarea schimbării statutului său.

Această schimbare marchează o nouă escaladare a presiunii oficiale împotriva celui mai proeminent critic intern al președintelui Vladimir Putin, mai relatează Reuters.

Navalnîi execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcări ale eliberării condiționate, despre care el spune că au fost inventate pentru a-i zădărnici ambițiile politice.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Aleksei Navalnîi a luat în derâdere anunțul, spunând că a salutat faptul că nu a mai fost desemnat ca fiind predispus la evadare și că, prin urmare, va fi supus unor controale nocturne mai puțin frecvente și mai stricte din partea gardienilor.

„Doar că acum există un semn deasupra patului meu că sunt un terorist”, a spus el, în postarea publicată cu ajutorul avocaților săi.

Nu a existat o confirmare imediată din partea autorităților ruse cu privire la schimbarea statutului lui Navalnîi, iar Serviciul Federal de Penitenciare (FSIN) nu a făcut încă comentarii.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost încarcerat după ce s-a întors în Rusia la începutul acestui an din Germania, unde s-a recuperat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic rar, în Siberia, în august 2020.

Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea sa și a declarat în repetate rânduri că tratamentul său este o chestiune care ține de serviciul penitenciar.

Vladimir Putin evită să îi pronunțe numele în ieșirile publice.

Mișcarea lui Navalnîi a suferit o nouă lovitură în iunie, când un tribunal a declarat că activitățile sale sunt extremiste. Multor aliați de-ai săi săi au fost percheziționați sau le-a fost restricționată libertatea de mișcare, iar unii dintre ei au fugit în străinătate.

Luna trecută, Rusia a deschis un nou dosar penal împotriva lui Navalnîi, care l-ar putea ține în închisoare pentru încă un deceniu.

Unii dintre susținătorii săi au criticat decernarea, săptămâna trecută, a Premiului Nobel pentru Pace jurnalistului rus Dmitri Muratov, spunând că Navalnîi ar fi fost un laureat mai meritoriu.